Adókönnyítéssel gyorsítana a HoReCa szektor

Egységes áfa-szabályozást, az italokat, az elszállított ételeket és a szállásszolgáltatást terhelő magasabb kulcsok csökkentését szorgalmazzák a szállodai és a vendéglátóipari érdekképviseletek vezetői. A HoReCA szektorban a legnagyobb kérdés, hogy fenntartható-e az elmúlt évek gyors növekedési üteme, lehet-e bírni fejlesztéssel, munkaerővel és beruházásokkal a bővülést. Ezekkel a kérdésekkel foglalkozik a szektor egyik legszínvonalasabb rendezvénysorozata, a három helyszínre látogató VI. Szállodai és Éttermi Szakmai Találkozó.

A szolgáltató szektornak is újra kell fogalmaznia önmagát, hiszen a digitális technológiák nem csak új lehetőségeket, hanem új kihívásokat jelentenek a számukra, legyen szó éttermi vendéglátásról, szállodaüzemeltetésről vagy éppen az ezeket kiszolgáló tevékenységekről – hangsúlyozza Bodrogai Ferenc, az Assist-Trend alapító tulajdonosa és ügyvezetője. Szerinte a HoReCa szektor cégeinek nem csak arra kell felkészülniük, hogy az internetes rendeléssel olcsóbb és egyszerűbb lesz a beszállítóik megtalálása, de arra is, hogy az online térben azonnal minősítik és értékelik őket, így egyetlen kis hibájuk is óriási problémává nőheti ki magát. A szakember szerint a digitális korban a legkisebb cégek is a világvállalatokkal versenyeznek, hiszen ugyanazon platformon keresik a fogyasztóik kegyeit – esélyt számukra pedig a tudás megosztása és az összefogás, a személyre szabott, széles körű szolgáltatási paletta jelenthet.

Az Assist-Trend Kft. partnereivel közösen hatodik éve szervezi meg a Szállodai és Éttermi Szakmai Találkozó (SzÉSzT) rendezvénysorozatot, ahol három helyszínen, három szekcióban foglalkoznak a szálloda és vendéglátóipari szakma képviselői a szektor legégetőbb problémáival. A résztvevők olyan új impulzusokkal, hasznos információkkal, újdonságokkal, praktikus megoldásokkal, ötletekkel gazdagodhatnak, melyek segíthetik mindennapi munkájukat, legyen szó managementről, housekeepingről vagy vendéglátásról – ajánlja a rendezvényt az egyik társszervező, Gergely György, a Top Trade Kft. ügyvezetője. Úgy véli: a SzÉSzT eddigi sikereit a sok száz elégedett résztvevő visszacsatolásai igazolják, hiszen a szervezők folyamatosan az igények alapján formálják a rendezvény tematikáját. A szakma számára ingyenes, jó hangulatú, népszerű rendezvényen az idén az előadások és beszélgetések fókuszában a munkaerőproblémák kezelése és a digitalizáció lesz – számtalan szempontból járják körül a szakemberek a kérdést, a dolgozók motivációjától kezdve, az új technológiákban rejlő, emberi erőforrást megtakarító lehetőségeken át az adózási kérdésekig.

A hazai turisztikai szektor versenyképességének növeléséhez a szállásadókat terhelő áfa csökkentésére is szükség volna, hiszen Európában az ötödik legnagyobb adóteher sújtja ezt a szolgáltatást – mondja a rendezvény egyik előadója, Könnyid László. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) elnöke szerint az iparág ma is nagyon jó ár-érték arányú szolgáltatásai és a folyamatos fejlesztések látszanak az évről évre megdőlő rekordforgalomban, ám a növekedési ütem fenntartásához elengedhetetlen a munkaerőhiánnyal kapcsolatos problémák orvoslása, és a további fejlesztések finanszírozása. Ehhez a szektornak megfelelő forrásra van szüksége, amelynek biztosításához nagyobb nyereségtermelő képesség szükséges – ezt teremthetné meg az adócsökkentés, amely a forgalom növelése mellett a fekete- és szürkegazdaság visszaszorítása miatt sem feltétlenül járna az állam számára bevételkieséssel.

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint is az adóterhek rendezése vezethet el a további növekedéshez. A vendéglátás ágazat teljesítménye az elmúlt két évben a turizmus fellendülésével párhuzamosan érzékelhetően javult, amelynek eredményeképpen a vendéglátóhelyek folyóáras bruttó forgalma az évenkénti 7-9 százalékos növekedéssel az 1000 milliárd Ft-ot is meghaladta. A változatlan áras forgalmat tekintve pedig ismét sikerült felülmúlni a gazdasági válság előtti bevételi adatokat. Ugyanakkor Kovács László szerint a növekedést negatívan befolyásolja, hogy a vendéglátás területén továbbra is komoly problémát jelent a szakképzett munkaerő hiánya, és bonyolult Áfa-szabályozás is nehézséget okoz, amire megoldást jelentene, ha a kedvezményes adókulcsot más európai országokhoz hasonlóan– az alkoholos italok kivételével – valamennyi vendéglátóipari szolgáltatásra kiterjesztenék.

A szakmai körökben elismert VI. Szállodai és Éttermi Szakmai Találkozó (SzÉSzT) rendezvénysorozat első állomása szeptember 19-én Tiszafüreden lesz a Tisza Balneum Hotel**** Wellness és Konferencia Központban. A második állomás október 17-én Alsópáhokon, a Kolping Hotel**** Spa & Family Resortban lesz, míg a harmadik rendezvényt november 7-én Vasadon, a Nádas Pihenőparkban tartják.

Forrás: Vendég & Hotel


Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények

Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények 

Az idei évben különös figyelmet kap a Balaton négyévszakos turizmusa, míg a nemzetközi vendégek közül Szlovákia mutatkozik be különleges gasztronómiájával és kulturális örökségével.
 Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon

Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon 

Látványos nemzetközi snowboard-verseny, tökéletes hó és minden pályán zavartalan nyitvatartás várja a sízőket a hétvégén Mátraszentistvánon.
Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban

Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban 

Egy nappal hosszabb lesz a STRAND Fesztivál.
NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés

NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés 

Visszavonják a társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezetet, amely a szálláshely-minősítési tevékenységhez kapcsolódó igazgatási szolgáltatási díjak szabályozását célozta.
Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen

Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen 

A Skanzen házaiba ugyan még nem térhetünkk be, de sétálhatunk, túrázhatunk a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó 75 hektáros területen.
Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából

Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet

Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet 

Az Utazás kiállítás szakmai napján a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szervezésében megrendezésre kerülő konferencián a hazai turizmus szereplői osztották meg tapasztalataikat.
Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban

Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban 

A Mezőgazdasági Múzeum szervezői egyedülálló farsangi kalandra hívják a családokat 2025. március 1-jén a Vajdahunyad várába. Egy napra gyermekeinkből lehet tehenész, lovász, gabonatermesztő vagy szatócsboltos.
PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások

PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások 

A hazai cégvezetők 70 százaléka számít globális gazdaság gyorsulására, 60 százalék a hazai gazdasággal kapcsolatban is optimistán nyilatkozott, míg saját vállalata növekedésében mindössze 39 százalék bízik.
Így zajlott a jubileumi BCEFW

Így zajlott a jubileumi BCEFW 

A Budapest Central European Fashion Week (BCEFW) az elmúlt években a régió egyik legjelentősebb divateseményévé vált, a 15. szezon pedig minden eddiginél színesebb programmal és új nemzetközi együttműködésekkel ünnepelte a közép-európai divatot február 10-16. között.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.