Adókönnyítéssel gyorsítana a HoReCa szektor

Egységes áfa-szabályozást, az italokat, az elszállított ételeket és a szállásszolgáltatást terhelő magasabb kulcsok csökkentését szorgalmazzák a szállodai és a vendéglátóipari érdekképviseletek vezetői. A HoReCA szektorban a legnagyobb kérdés, hogy fenntartható-e az elmúlt évek gyors növekedési üteme, lehet-e bírni fejlesztéssel, munkaerővel és beruházásokkal a bővülést. Ezekkel a kérdésekkel foglalkozik a szektor egyik legszínvonalasabb rendezvénysorozata, a három helyszínre látogató VI. Szállodai és Éttermi Szakmai Találkozó.

A szolgáltató szektornak is újra kell fogalmaznia önmagát, hiszen a digitális technológiák nem csak új lehetőségeket, hanem új kihívásokat jelentenek a számukra, legyen szó éttermi vendéglátásról, szállodaüzemeltetésről vagy éppen az ezeket kiszolgáló tevékenységekről – hangsúlyozza Bodrogai Ferenc, az Assist-Trend alapító tulajdonosa és ügyvezetője. Szerinte a HoReCa szektor cégeinek nem csak arra kell felkészülniük, hogy az internetes rendeléssel olcsóbb és egyszerűbb lesz a beszállítóik megtalálása, de arra is, hogy az online térben azonnal minősítik és értékelik őket, így egyetlen kis hibájuk is óriási problémává nőheti ki magát. A szakember szerint a digitális korban a legkisebb cégek is a világvállalatokkal versenyeznek, hiszen ugyanazon platformon keresik a fogyasztóik kegyeit – esélyt számukra pedig a tudás megosztása és az összefogás, a személyre szabott, széles körű szolgáltatási paletta jelenthet.

Az Assist-Trend Kft. partnereivel közösen hatodik éve szervezi meg a Szállodai és Éttermi Szakmai Találkozó (SzÉSzT) rendezvénysorozatot, ahol három helyszínen, három szekcióban foglalkoznak a szálloda és vendéglátóipari szakma képviselői a szektor legégetőbb problémáival. A résztvevők olyan új impulzusokkal, hasznos információkkal, újdonságokkal, praktikus megoldásokkal, ötletekkel gazdagodhatnak, melyek segíthetik mindennapi munkájukat, legyen szó managementről, housekeepingről vagy vendéglátásról – ajánlja a rendezvényt az egyik társszervező, Gergely György, a Top Trade Kft. ügyvezetője. Úgy véli: a SzÉSzT eddigi sikereit a sok száz elégedett résztvevő visszacsatolásai igazolják, hiszen a szervezők folyamatosan az igények alapján formálják a rendezvény tematikáját. A szakma számára ingyenes, jó hangulatú, népszerű rendezvényen az idén az előadások és beszélgetések fókuszában a munkaerőproblémák kezelése és a digitalizáció lesz – számtalan szempontból járják körül a szakemberek a kérdést, a dolgozók motivációjától kezdve, az új technológiákban rejlő, emberi erőforrást megtakarító lehetőségeken át az adózási kérdésekig.

A hazai turisztikai szektor versenyképességének növeléséhez a szállásadókat terhelő áfa csökkentésére is szükség volna, hiszen Európában az ötödik legnagyobb adóteher sújtja ezt a szolgáltatást – mondja a rendezvény egyik előadója, Könnyid László. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) elnöke szerint az iparág ma is nagyon jó ár-érték arányú szolgáltatásai és a folyamatos fejlesztések látszanak az évről évre megdőlő rekordforgalomban, ám a növekedési ütem fenntartásához elengedhetetlen a munkaerőhiánnyal kapcsolatos problémák orvoslása, és a további fejlesztések finanszírozása. Ehhez a szektornak megfelelő forrásra van szüksége, amelynek biztosításához nagyobb nyereségtermelő képesség szükséges – ezt teremthetné meg az adócsökkentés, amely a forgalom növelése mellett a fekete- és szürkegazdaság visszaszorítása miatt sem feltétlenül járna az állam számára bevételkieséssel.

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint is az adóterhek rendezése vezethet el a további növekedéshez. A vendéglátás ágazat teljesítménye az elmúlt két évben a turizmus fellendülésével párhuzamosan érzékelhetően javult, amelynek eredményeképpen a vendéglátóhelyek folyóáras bruttó forgalma az évenkénti 7-9 százalékos növekedéssel az 1000 milliárd Ft-ot is meghaladta. A változatlan áras forgalmat tekintve pedig ismét sikerült felülmúlni a gazdasági válság előtti bevételi adatokat. Ugyanakkor Kovács László szerint a növekedést negatívan befolyásolja, hogy a vendéglátás területén továbbra is komoly problémát jelent a szakképzett munkaerő hiánya, és bonyolult Áfa-szabályozás is nehézséget okoz, amire megoldást jelentene, ha a kedvezményes adókulcsot más európai országokhoz hasonlóan– az alkoholos italok kivételével – valamennyi vendéglátóipari szolgáltatásra kiterjesztenék.

A szakmai körökben elismert VI. Szállodai és Éttermi Szakmai Találkozó (SzÉSzT) rendezvénysorozat első állomása szeptember 19-én Tiszafüreden lesz a Tisza Balneum Hotel**** Wellness és Konferencia Központban. A második állomás október 17-én Alsópáhokon, a Kolping Hotel**** Spa & Family Resortban lesz, míg a harmadik rendezvényt november 7-én Vasadon, a Nádas Pihenőparkban tartják.

Forrás: Vendég & Hotel


Ismét látogathatók a Hortobágy turisztikai látványosságai

Ismét látogathatók a Hortobágy turisztikai látványosságai 

A ragadós száj-, és körömfájás járvány miatt korábban elrendelt korlátozásokat enyhítették.
Búcsú a napközis Erzsébet-táboroktól

Búcsú a napközis Erzsébet-táboroktól 

A döntés hátterében a kormányzati finanszírozás leállása állhat.
Egészségőrzés, sportaktivitás figyelése és egy ellenőrzött asszó

Egészségőrzés, sportaktivitás figyelése és egy ellenőrzött asszó 

Beszámoló a Huawei új okosóra termékeit előzetesen bemutató magyarországi sajtóeseményről.
Újabb Festetics-kincsek a keszthelyi Kastélymúzeumban

Újabb Festetics-kincsek a keszthelyi Kastélymúzeumban 

A látogatói élmény fokozása és a szolgáltatások minőségének javítása érdekében további fejlesztéseket terveznek a következő egy évben.
Életre kel Gustav Klimt arany világa

Életre kel Gustav Klimt arany világa 

A Gustav Klimt: The Immersive Experience című interaktív produkció a legmodernebb technika segítségével vezeti be a látogatókat Klimt csodálatos világába, amely több mint száz évvel a művész halála után is lenyűgözi a közönséget.
Továbbra is nyitva az ablak az ország környezetszépítő versenyén

Továbbra is nyitva az ablak az ország környezetszépítő versenyén 

A szervezők meghosszabbították a pályázati határidőt két héttel.
Európa Sportrégiója címre pályázik Veszprém és a Bakony-Balaton régió

Európa Sportrégiója címre pályázik Veszprém és a Bakony-Balaton régió 

A pályázat előkészítése befejeződött, célja, hogy a rendszeres mozgást minden korosztály számára a mindennapok részévé tegye.
Íme, a 2025. évi Flash Award díjazottjai

Íme, a 2025. évi Flash Award díjazottjai 

Inspiráló helyszínen különleges díjátadó gála zajlott május 13-án este.
Virágzó hagyomány Fehérvárcsurgón

Virágzó hagyomány Fehérvárcsurgón 

2025. május 30-án nyílik a 21. Európai Dísznövény és Kertművészeti Kiállítás és Vásár.
Tudomány, művészet és szenvedély az idei Műtárgyak Éjszakáján

Tudomány, művészet és szenvedély az idei Műtárgyak Éjszakáján 

Idén a tudomány és a művészet kapcsolata a rendezvény kiemelt témája.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.