Áprilisban ismét borúlátóbbak voltak a turisztikai cégek

A TKI index 2023. áprilisban +2 ponton állt (-100 és +100 közötti skálán), mely szerint az ágazat szereplői helyzetüket enyhén javulónak, de stagnáláshoz közelinek érzékelik - tájékoztatta lapunkat a VIMOSZ.

A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvánnyal és a GKI Gazdaságkutató Zrt.-vel közösen havi gyakorisággal méri a turizmusban a konjunktúra várható alakulását és publikálja a Turizmus Konjunktúra Indexet, a piac és a közvélemény számára ezzel biztosítva információt a közeljövőben várható trendekről.

A TKI index 2023. áprilisban +2 ponton állt (-100 és +100 közötti skálán), mely szerint az ágazat szereplői helyzetüket enyhén javulónak, de stagnáláshoz közelinek érzékelik. Háromhavi emelkedés után az index értéke 2 ponttal korrigált áprilisban, így alatta marad az egy évvel ezelőtti értékének.

A szálláshely-szolgáltatásban és a vendéglátásban emelkedett az index (mindkét alszektorban immár negyedik hónapja), míg az egyéb turisztikai szektorban kéthavi megugrás után jelentősen csökkent.

A TKI index alszektorok szerint
2022. május - 2023. április (pont)



Forrás: GKI; Megjegyzés: -100-tól +100-ig terjedő skálán (ahol
-100 azt jelenti, hogy jelentősen romlik, +100 pedig azt, hogy jelentősen javul)

2023. áprilisban Közép-Magyarország és Nyugat-Dunántúl vállalkozásainak TKI indexe a régiók közül kiemelkedett, ezután Észak-Alföld, Dél-Alföld és Közép-Dunántúl következett átlagoshoz közeli megítéléssel. Mindeközben Észak-Magyarországon volt legrosszabb a szektor helyzete.

A TKI index régiók szerint
2023. április (pont)



Forrás: GKI; Megjegyzés: -100-tól +100-ig terjedő skálán (ahol
-100 azt jelenti, hogy jelentősen romlik, +100 pedig azt, hogy jelentősen javul)

A foglalkoztatott létszám alakulása az elmúlt három hónapban az előző év azonos időszakához képest -1 ponton áll, mely azt mutatja, hogy szinte stagnált a kereslet a turisztikai ágazatban igényelt munkaerő iránt. Ugyanakkor az elmúlt hónaphoz képest 3 ponttal nőtt az index értéke. A következő három hónapra vonatkozóan azonban már +9 pontot mértünk, mely azt jelenti, hogy a cégek kezdik bővíteni a munkaerőállományukat.
A turisztikai cégek 84%-a emelt árat az elmúlt 3 hónapban, miközben 90%-a számolt be működési költségei növekedéséről. Az árnövekedés átlagosan 18%-ot, míg a működési költségeké 44%-ot tett ki. Vagyis a cégek továbbra sem tudták áraikban érvényesíteni a költség-növekedést. Ráadásul, ez az olló három havi zárulás után újra jelentősen nyílt áprilisban. Mindez továbbra is alátámasztja a turisztikai szektor támogatásának indokoltságát.

Áprilisban a turisztikai cégek 47%-a jelezte, hogy a következő 3 hónapban várhatóan emelni fogja szolgáltatásának árát, 51%-uk nem változtat az árakon, míg csökkentést 2% jelzett. A szálláshely-szolgáltatásban az új szezon indulásával 53% az emelést tervezők aránya, miközben a vendéglátásban 52%, az egyéb turisztikai szektorokban 34% tervez emelni. A turisztikai cégek 41%-a a közelmúltban is emelt árat és a közeljövőben is emelni fog.

Az árak következő 3 havi alakulásának mozgóátlaga – 2022. július - 2023. április (megoszlás, 3 havi mozgóátlag)


Forrás: GKI

A következő három hónapban az előző év azonos időszakához képest a szállásadók 67% vár növekedést a vendégéjszakák számában, 28%-uk stagnálást, s 4%-uk vár visszaesést. A vendéglátásban működők közül 33% vár vendégforgalom növekedést, míg 47% stagnálást, 20%-uk pedig visszaesést vetít előre.


Ez az első magyar AI alapú éttermi asszisztens

Ez az első magyar AI alapú éttermi asszisztens 

Már több mint húsz étterem használja.
Előremutató, bővített ESG jelentést tett közzé az OPUS GLOBAL Nyrt.

Előremutató, bővített ESG jelentést tett közzé az OPUS GLOBAL Nyrt.  

Az előremutató jelentésben a jó gyakorlatok mellett a lehetőségeket is feltárták, mellyel megjelölték a cégcsoport fenntarthatósági tevékenységének irányait is.
Rekordok dőlhetnek meg az idei Ultrabalatonon

Rekordok dőlhetnek meg az idei Ultrabalatonon 

Több mint huszonötezren vesznek részt Magyarország legnépesebb tömegsport rendezvényén.
Precizitás, csapatjáték, gondoskodás - méhek napja április 30-án

Precizitás, csapatjáték, gondoskodás - méhek napja április 30-án 

A méhektől nemcsak a természet legfinomabb ajándékát, a mézet kapjuk, de sokat is tanulhatunk tőlük!
103 éves tornásznő látogatása a Madame Tussauds Budapestben

103 éves tornásznő látogatása a Madame Tussauds Budapestben 

Magasra szökött az egy négyzetméterre jutó magyar olimpiai aranyak száma a Madame Tussauds Budapest sport termében.
Augusztusban Szabadság Szigete

Augusztusban Szabadság Szigete 

Az idei Sziget Fesztivál minden eddiginél fenntarthatóbb és higiénikusabb lesz – ígérte a szervezőcsapat a csütörtöki sajtótájékoztatón.
Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás

Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás  

A Helló Európa! Fesztivál programjai a szabadság, az európaiság és a sokszínűség jegyében keltik életre Budapest ikonikus helyszíneit, köztereit és épületeit.
Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?