Balatoni halsütödékben hekkelt a Nébih

A Balaton és a sült hekk mára már szinte szétválaszthatatlan párost alkotnak - kezdi balatoni halsütöde-vizsgálati jelentését a Nébih. A tó és a hal kapcsolatáról részünkről inkább nem tennék hozzá semmit a jelentéshez. Lássuk, mit intéztek a derék élelmiszer inspektorok!

13 sült hekket is árusító vendéglátóhelyet vizsgáltak az ellenőrök, hetet a Balaton északi, míg hatot a déli partján. A Volt köztük kimondottan különböző halételekre specializálódott, de akadtak olyanok is, amelyek egyebek mellett halételeket, így sült hekket is kínáltak.

Az ellenőrzések és tesztek még a szezon elején, június utolsó hetében zajlottak nem csupán a vendégtérben, hanem a nagyközönség elől elzárt konyhában is. A négynapos akció során megvizsgálták az élelmiszerbiztonsági szabályok betartását, többek között a személyi, tárgyi és infrastrukturális feltételeket, technológia biztonságot, rendet, tisztaságot, egészségügyi alkalmasságot, személyi higiéniát, a fogyasztók tájékoztatását. Továbbá az üzlet dokumentumait, engedélyeit és laboratóriumi vizsgálatokra kerültek alapanyag és késztermék minták is.

Jelen voltak a komplex ellenőrzésen az állami halászati őrök, akik a raktáron lévő hal- és haltermékek származását, nyomon követhetőségét, a készleten lévő halfajok és az étlapon feltüntetett megnevezésük azonosságát ellenőrizték.

A 13 ellenőrzött vendéglátóhelyből 2 esetben minden megfelelő volt. 6 helyen kisebb hiányosságok miatt az üzemeltetők figyelmeztetésben részesültek. 5 üzletben a súlyosabb hibák miatt bírság kiszabására is sor került, melyek közül egy esetben a bírság mellett a tevékenységet is korlátozni kellett. Két üzletnél volt szükség az üzemelés felfüggesztésére, de ebből az egyik alkalom csupán néhány óráig tartott, mert az együttműködő vállalkozó azonnal orvosolta a hiányosságokat. A másik sütöde a hibák kijavítása után, az ismételt szemlét követően újra kinyithatott.

Két üzletben összesen több mint 100 kg halat kellett kivonni a forgalomból, nem megfelelő nyomon követés és származást igazoló dokumentumok hiánya miatt. Az ellenőrzések során összesen 1.175.000 Ft értékű élelmiszerlánc felügyeleti bírságot szabott ki a NÉBIH.

A vizsgált 13 halsütőből csupán két helyen volt minden felület mikrobiológiai tisztasága megfelelő. Két helyen 1-1 felületen penész jelenlétét, a többi halsütőben változó számban és előfordulással széklet és penész szennyezésre utaló mikroorganizmusok, illetve 5 üzletben a dolgozók „tiszta” kezén Koaguláz pozitiv Staphylococcus aureus kórokozó baktériumok jelenlétét találtuk. Három helyszínen ezt a baktériumot megtaláltuk az élelmiszerekkel érintkező felületeken (adagolóeszköz, munkaasztal, hűtőszekrény) is. Ez a baktérium a helytelenül kezelt és tárolt élelmiszerekben elszaporodva baktérium méreganyagot úgynevezett baktérium toxint termel, ami ételmérgezés okozója lehet. Tesztelt termékünk, a sült hal esetén – frissensültekről lévén szó, amikor nincs ételtárolás, azaz a baktérium számára szaporodási lehetőség – a kockázat nem jelentős, de a helyzet mindenképpen figyelemfelkeltő.

Az egyik vendéglátóhelyen pangásiusból készült levest neveztek „Balatoni halászlé”-nek, míg egy másik helyen kifejezetten „gluténmentesként” jelölt sült hekket árultak, ezzel sugallva, hogy terméke különleges, holott amennyiben a halat nem forgatják bele lisztbe sütés előtt, az a természeténél fogva gluténmentes, melynek külön kihangsúlyozása megtévesztő lehet.


Éttermi cigányzenei pályázat: nem élhetünk muzsikaszó nélkül

Éttermi cigányzenei pályázat: nem élhetünk muzsikaszó nélkül 

Június 1-től akár 140 zenekar muzsikája szólhat országszerte a vendéglők, kávéházak és bisztrók teraszain.
NGM: áprilisban ennyivel többet költöttek a SZÉP-kártya tulajdonosok

NGM: áprilisban ennyivel többet költöttek a SZÉP-kártya tulajdonosok 

2025. január-április között a SZÉP-kártya feltöltések összértéke meghaladta a 169 milliárd forintot.
Teknősök az úton – a közlekedők segítségét kérik a természetvédők

Teknősök az úton – a közlekedők segítségét kérik a természetvédők  

Előfordulhat, hogy a teknősök a kertekbe is betévednek, ahol az ott élő kutyák nehezíthetik meg a dolgukat.
Milyen lesz az idei szezonkezdés a Balatonnál?

Milyen lesz az idei szezonkezdés a Balatonnál? 

Munkaerőhiány, elöregedő vállalkozói kör, megnövekedett költségek és rövidülő nyári főszezon – ezekkel a nehézségekkel kell szembenézni a balatoni vállalkozóknak.
Tizenötezres tömeg vasárnap a Népligetben

Tizenötezres tömeg vasárnap a Népligetben 

Három hónapostól a kilencvenévesig minden korosztály  részt vett a jubileumi eseményen.
Még jelentkezhet a tokaji művészeti pályázatra!

Még jelentkezhet a tokaji művészeti pályázatra! 

Június 15-ig várják a mozaikterveket.
MDDÜ: „Kerülj Képbe! – Év Felfedezettje” felhívás idei győztesei

MDDÜ: „Kerülj Képbe! – Év Felfedezettje” felhívás idei győztesei 

A felhívásra országszerte 13 szakképzési intézményből, közel 50 pályaművel jelentkeztek a 3-7 fős csapatokat alkotó.
Jön a Társasjátékok Éjszakája

Jön a Társasjátékok Éjszakája 

Június 7-én országszerte számos egyedi programmal várják a társasjáték-rajongókat.
Múzeumok Éjszakáján ezt a helyszínt ne hagyja ki!

Múzeumok Éjszakáján ezt a helyszínt ne hagyja ki! 

Ugyanis annyira különleges és sosem látogatható – ha most kitárul a kapuja, érdemes felkeresni.
Aranyáron kelnek el művei világszerte – most alkotásai a Városligetben láthatók

Aranyáron kelnek el művei világszerte – most alkotásai a Városligetben láthatók 

Világsiker után hazai premier: a festő, akit London, New York és Hongkong is ünnepel.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.