Balatoni halsütödékben hekkelt a Nébih

A Balaton és a sült hekk mára már szinte szétválaszthatatlan párost alkotnak - kezdi balatoni halsütöde-vizsgálati jelentését a Nébih. A tó és a hal kapcsolatáról részünkről inkább nem tennék hozzá semmit a jelentéshez. Lássuk, mit intéztek a derék élelmiszer inspektorok!

13 sült hekket is árusító vendéglátóhelyet vizsgáltak az ellenőrök, hetet a Balaton északi, míg hatot a déli partján. A Volt köztük kimondottan különböző halételekre specializálódott, de akadtak olyanok is, amelyek egyebek mellett halételeket, így sült hekket is kínáltak.

Az ellenőrzések és tesztek még a szezon elején, június utolsó hetében zajlottak nem csupán a vendégtérben, hanem a nagyközönség elől elzárt konyhában is. A négynapos akció során megvizsgálták az élelmiszerbiztonsági szabályok betartását, többek között a személyi, tárgyi és infrastrukturális feltételeket, technológia biztonságot, rendet, tisztaságot, egészségügyi alkalmasságot, személyi higiéniát, a fogyasztók tájékoztatását. Továbbá az üzlet dokumentumait, engedélyeit és laboratóriumi vizsgálatokra kerültek alapanyag és késztermék minták is.

Jelen voltak a komplex ellenőrzésen az állami halászati őrök, akik a raktáron lévő hal- és haltermékek származását, nyomon követhetőségét, a készleten lévő halfajok és az étlapon feltüntetett megnevezésük azonosságát ellenőrizték.

A 13 ellenőrzött vendéglátóhelyből 2 esetben minden megfelelő volt. 6 helyen kisebb hiányosságok miatt az üzemeltetők figyelmeztetésben részesültek. 5 üzletben a súlyosabb hibák miatt bírság kiszabására is sor került, melyek közül egy esetben a bírság mellett a tevékenységet is korlátozni kellett. Két üzletnél volt szükség az üzemelés felfüggesztésére, de ebből az egyik alkalom csupán néhány óráig tartott, mert az együttműködő vállalkozó azonnal orvosolta a hiányosságokat. A másik sütöde a hibák kijavítása után, az ismételt szemlét követően újra kinyithatott.

Két üzletben összesen több mint 100 kg halat kellett kivonni a forgalomból, nem megfelelő nyomon követés és származást igazoló dokumentumok hiánya miatt. Az ellenőrzések során összesen 1.175.000 Ft értékű élelmiszerlánc felügyeleti bírságot szabott ki a NÉBIH.

A vizsgált 13 halsütőből csupán két helyen volt minden felület mikrobiológiai tisztasága megfelelő. Két helyen 1-1 felületen penész jelenlétét, a többi halsütőben változó számban és előfordulással széklet és penész szennyezésre utaló mikroorganizmusok, illetve 5 üzletben a dolgozók „tiszta” kezén Koaguláz pozitiv Staphylococcus aureus kórokozó baktériumok jelenlétét találtuk. Három helyszínen ezt a baktériumot megtaláltuk az élelmiszerekkel érintkező felületeken (adagolóeszköz, munkaasztal, hűtőszekrény) is. Ez a baktérium a helytelenül kezelt és tárolt élelmiszerekben elszaporodva baktérium méreganyagot úgynevezett baktérium toxint termel, ami ételmérgezés okozója lehet. Tesztelt termékünk, a sült hal esetén – frissensültekről lévén szó, amikor nincs ételtárolás, azaz a baktérium számára szaporodási lehetőség – a kockázat nem jelentős, de a helyzet mindenképpen figyelemfelkeltő.

Az egyik vendéglátóhelyen pangásiusból készült levest neveztek „Balatoni halászlé”-nek, míg egy másik helyen kifejezetten „gluténmentesként” jelölt sült hekket árultak, ezzel sugallva, hogy terméke különleges, holott amennyiben a halat nem forgatják bele lisztbe sütés előtt, az a természeténél fogva gluténmentes, melynek külön kihangsúlyozása megtévesztő lehet.


Közeledik a KŐFESZT - a nyugalom fesztiválja

Közeledik a KŐFESZT - a nyugalom fesztiválja 

150 program, 6 településen, 12 helyszínen - július 31. és augusztus 4. között tartják a VI. KŐFESZT - A nyugalom fesztiválját Kővágóörsön, Kékkúton, Balatonhenyén, Köveskálon, Pálkövén és Révfülöpön.
Van úgy, hogy az utolsókból lesznek az elsők

Van úgy, hogy az utolsókból lesznek az elsők 

Az idei Kékszalag verseny legutolsó befutójaként, szombat éjjel 2 óra 40 perc 07 másodperckor, több mint negyvenegy és fél órás vitorlázás után, a 456. helyen teljesítette a távot az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj utolsó hajója, a Prosecco.
A hitelkártyát úgy kezelik a magyarok, mintha rendes bankkártya lenne

A hitelkártyát úgy kezelik a magyarok, mintha rendes bankkártya lenne 

Nem újdonság, hogy nyaralásukat sokan idehaza hitelből finanszírozzák. Egyre nő azok száma, akik átmeneti pénzzavarban inkább a hitelkártyájukra hagyatkoznak.
Hogy került a titokzatos Esernyős Ember a volt Postapalota tetejére?

Hogy került a titokzatos Esernyős Ember a volt Postapalota tetejére? 

Hétfő reggel járókelők azt vették észre, hogy egy esernyős alak áll az MNB Felügyeleti Központjának és a Pénzmúzeumnak helyet adó Széll Kálmán téri épület homlokzatán, a korábbi Postapalota épületének tetején.
Best of Balaton 2024: Ön mit szeret a Balatonon?

Best of Balaton 2024: Ön mit szeret a Balatonon? 

A Best of Balaton negyedik éve mutatja be, miért érdemes bármely évszakban felkeresni a „magyar tengert”.
Hamarosan Auer Fesztivál Veszprémben

Hamarosan Auer Fesztivál Veszprémben 

A veszprémi születésű Auer Lipót hegedűművész és hegedűpedagógus emlékére július 29-én kezdődik a komolyzenei rendezvényfolyam.
A Weight kapta az 56. Kékszalag KPMG Fair Play Díját

A Weight kapta az 56. Kékszalag KPMG Fair Play Díját 

Véget ért az 56. Kékszalag vitorlás verseny, és a programsorozat zárásaként átadták a KPMG Fair Play Díjat is.
Ezek a legkedveltebb balatoni nyaralóhelyek a magyarok körében

Ezek a legkedveltebb balatoni nyaralóhelyek a magyarok körében 

A Balaton térségét választók körében az apartmanfoglalások voltak a legnépszerűbbek.
Egy közel 800 éves műemlék mostantól teljes szépségében látható

Egy közel 800 éves műemlék mostantól teljes szépségében látható 

A harmadik romemlék fejújításánál tart a Market Építő Zrt. CSR programja.
Reptéri feketeleves ellen: napi egy kávé árából utasbiztosítás

Reptéri feketeleves ellen: napi egy kávé árából utasbiztosítás 

A repülő járatok mindennapossá váló sok órás késései, az ebből következő kiadások és további bajok láttán olyanok is elgondolkoznak a külföldi utazásuk biztosításán, akik eddig ezzel nem foglalkoztak.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.