Balatoni halsütödékben hekkelt a Nébih

A Balaton és a sült hekk mára már szinte szétválaszthatatlan párost alkotnak - kezdi balatoni halsütöde-vizsgálati jelentését a Nébih. A tó és a hal kapcsolatáról részünkről inkább nem tennék hozzá semmit a jelentéshez. Lássuk, mit intéztek a derék élelmiszer inspektorok!

13 sült hekket is árusító vendéglátóhelyet vizsgáltak az ellenőrök, hetet a Balaton északi, míg hatot a déli partján. A Volt köztük kimondottan különböző halételekre specializálódott, de akadtak olyanok is, amelyek egyebek mellett halételeket, így sült hekket is kínáltak.

Az ellenőrzések és tesztek még a szezon elején, június utolsó hetében zajlottak nem csupán a vendégtérben, hanem a nagyközönség elől elzárt konyhában is. A négynapos akció során megvizsgálták az élelmiszerbiztonsági szabályok betartását, többek között a személyi, tárgyi és infrastrukturális feltételeket, technológia biztonságot, rendet, tisztaságot, egészségügyi alkalmasságot, személyi higiéniát, a fogyasztók tájékoztatását. Továbbá az üzlet dokumentumait, engedélyeit és laboratóriumi vizsgálatokra kerültek alapanyag és késztermék minták is.

Jelen voltak a komplex ellenőrzésen az állami halászati őrök, akik a raktáron lévő hal- és haltermékek származását, nyomon követhetőségét, a készleten lévő halfajok és az étlapon feltüntetett megnevezésük azonosságát ellenőrizték.

A 13 ellenőrzött vendéglátóhelyből 2 esetben minden megfelelő volt. 6 helyen kisebb hiányosságok miatt az üzemeltetők figyelmeztetésben részesültek. 5 üzletben a súlyosabb hibák miatt bírság kiszabására is sor került, melyek közül egy esetben a bírság mellett a tevékenységet is korlátozni kellett. Két üzletnél volt szükség az üzemelés felfüggesztésére, de ebből az egyik alkalom csupán néhány óráig tartott, mert az együttműködő vállalkozó azonnal orvosolta a hiányosságokat. A másik sütöde a hibák kijavítása után, az ismételt szemlét követően újra kinyithatott.

Két üzletben összesen több mint 100 kg halat kellett kivonni a forgalomból, nem megfelelő nyomon követés és származást igazoló dokumentumok hiánya miatt. Az ellenőrzések során összesen 1.175.000 Ft értékű élelmiszerlánc felügyeleti bírságot szabott ki a NÉBIH.

A vizsgált 13 halsütőből csupán két helyen volt minden felület mikrobiológiai tisztasága megfelelő. Két helyen 1-1 felületen penész jelenlétét, a többi halsütőben változó számban és előfordulással széklet és penész szennyezésre utaló mikroorganizmusok, illetve 5 üzletben a dolgozók „tiszta” kezén Koaguláz pozitiv Staphylococcus aureus kórokozó baktériumok jelenlétét találtuk. Három helyszínen ezt a baktériumot megtaláltuk az élelmiszerekkel érintkező felületeken (adagolóeszköz, munkaasztal, hűtőszekrény) is. Ez a baktérium a helytelenül kezelt és tárolt élelmiszerekben elszaporodva baktérium méreganyagot úgynevezett baktérium toxint termel, ami ételmérgezés okozója lehet. Tesztelt termékünk, a sült hal esetén – frissensültekről lévén szó, amikor nincs ételtárolás, azaz a baktérium számára szaporodási lehetőség – a kockázat nem jelentős, de a helyzet mindenképpen figyelemfelkeltő.

Az egyik vendéglátóhelyen pangásiusból készült levest neveztek „Balatoni halászlé”-nek, míg egy másik helyen kifejezetten „gluténmentesként” jelölt sült hekket árultak, ezzel sugallva, hogy terméke különleges, holott amennyiben a halat nem forgatják bele lisztbe sütés előtt, az a természeténél fogva gluténmentes, melynek külön kihangsúlyozása megtévesztő lehet.


 Turizmusmarketing konferencia Pécsett

Turizmusmarketing konferencia Pécsett 

2025. április 11-én rendezik Pécsett a hazai turizmus- szakmai konferenciák zászlóshajójává vált évenkénti turizmusmarketing konferenciát.
Fenntarthatósági jó gyakorlatokról és az osztrák piac jelentőségéről az MSZÉSZ régiós ülésein

Fenntarthatósági jó gyakorlatokról és az osztrák piac jelentőségéről az MSZÉSZ régiós ülésein 

A március 27-28-i régiós üléseken több mint 150 szállodaipari szakember vett részt.
Újabb két magyarországi szarvasmarhatelepen lehet száj- és körömfájásjárvány

Újabb két magyarországi szarvasmarhatelepen lehet száj- és körömfájásjárvány 

A helyzet azért is aggasztó, mert a két telep a magyar-szlovák határ közelében van.
A hazai munkavállalók fele nyitott egy új munkalehetőségre

A hazai munkavállalók fele nyitott egy új munkalehetőségre 

A fizetés mértéke és a juttatási csomag a legfőbb vonzerő.
Digitális színház, történelmi tárlat és időutazás: nyílik a Time Machine

Digitális színház, történelmi tárlat és időutazás: nyílik a Time Machine  

Április 8-án Budapest legújabb attrakciója egy egyedülálló időutazásra hív.
Nyomozós játék, cellalátogatás, börtönkoszt, tombolanyeremények a Várbörtönben

Nyomozós játék, cellalátogatás, börtönkoszt, tombolanyeremények a Várbörtönben 

Egyéves születésnapját igencsak különleges módon ünnepli a veszprémi Várbörtön Látogatóközpont.
Békéscsabán kezdődik a tavaszi fesztivál

Békéscsabán kezdődik a tavaszi fesztivál 

Csaknem harminc rendezvényt kínál a Békéscsabai Tavaszi Fesztivál.
Ennyit költött a rendezvényszektor 2024-ben

Ennyit költött a rendezvényszektor 2024-ben 

A rendezvényszektor vállalati eseménymarketing piacának árbevétele 2024-ben 78,4 milliárd forint volt és 4,3 százalékos növekedést mutatott.
Különleges programokkal ünnepel a Folly Arborétum

Különleges programokkal ünnepel a Folly Arborétum 

Idén 120 éves a badacsonyörsi botanikus kert.
Hagyományőrző húsvéti napok Matyóföldön

Hagyományőrző húsvéti napok Matyóföldön 

Matyó Húsvét Mezőkövesden április 20-21-én.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.