Bük: kis város nagy múlttal

Három jubileumot is ünnepel idén Bük. A település 750. évfordulója mellett negyedszázados ebben az esztendőben az Aratóünnep. Szintén kerek évfordulót, 10 éves jubileumot ünnepel 2015-ben a „Nyugat-dunántúli régió kiemelt kulturális és örökségturisztikai rendezvénye”, azaz a Gyógy-Bor Napok és Büki Gasztrofesztivál rendezvény is. A neves évfordulókat a város a „Kultúrwellness – Büki Kultúr Kúra” elnevezésű, egész éven át tartó rendezvénysorozattal ünnepli. Az eseményekről a két napos tanulmányútra érkező újságírócsoportnak sajtótájékoztatón számoltak be.

Spilenberg Andrea, a Bük, Bükfürdő Közhasznú Turisztikai Egyesület elnöke, valamint Baranyai Róbert, Bük város alpolgármestere azokat a rendezvényeket sorolták, amelyekkel emlékezetessé teszik és tették az ünnepséget. Az alpolgármester elmondta, hogy Bük írásos említésének 750. évfordulóját ünneplik, az idei év összes projektje ehhez az eseményhez kötődik, melyhez nemcsak az önkormányzat, de civil szervezetek is kapcsolódtak. Az önkormányzat az ünnepségekhez több millió forinttal járult hozzá.

Az Egyesület elnöke arról számolt be, hogy 67 taggal alakultak meg 2009-ben, a napokban pedig már 140-en vannak, többek közt magánszállásadók, szállodák és vendéglátók dolgoznak együtt. A TDM két irodájában számos szolgáltatást kínálnak – a kerékpárkölcsönzéstől az információadásig széleskörű tevékenységet, marketingaktivitást és turisztikai termékfejlesztést végeznek. Tavaly az ökoturizmust, idén pedig a hagyományőrzés tematikáját tűzték zászlajukra. A 750 éves jubileum kapcsán jelent meg az Időtálló ízek – Büki recepteskönyv, ezzel a különleges gasztronómiai kiadvánnyal lepte meg a hagyományok és a régi magyar konyha tisztelőit a Bük, Bükfürdő Közhasznú Turisztikai Egyesület. Csak néhány étel a könyvből: becsinyátt leves, krumpligánca, sült káboszta, a végén pedig egy illatos kalinkó – vagyis a hagyományos büki ételeket sorakoztatja fel.

Kelemen I. Katalin, a Hunguest Hotel Répce és Répce Gold igazgatója a hotel újdonságairól és vendégösszetételéről is tájékoztatta az újságírókat – a vendégkör 30 százaléka osztrák és német, 30 százalékuk cseh és szlovák, 30 százalékuk magyar. A maradék 10 százalékon osztoznak az oroszok és egyéb nemzetiségűek. Zömmel idősebbek érkeznek gépkocsival, de nyáron a családosok is felkeresik a szállodát, amelynek átlagban a 72 százalék a töltöttsége. Hét éve, mikor átvette a szálloda vezetését, még csak 45 százalék volt a foglalás. Az igazgatónő szerint a szálloda fő vonzereje, hogy egy zárt folyosón a vendégek átsétálhatnak a fürdőbe, ingyenes a wifi a szobákban, és a parkolásért sem kérnek pénzt.

Az újságíróknak nemcsak bemutatták a Bükfürdő Gyógy- és Élménycentrumot, de ki is próbálhatták a medencéket, a wellness részleget és a masszázsokat. A csapat lovaskocsira szállt, és azzal járta be a környéket, az út végén pedig megnézhetett egy kétszereplős vidám vásári komédiát a helyi Sok-szín-pad társulat előadásában.

A négycsillagos Hotel Piroskában Schaffer Adrienn sales direktor fogadott minket, és elmondta, hogy a vendégek 3-4 éjszakára érkeznek, híres a konyhájuk, ahol a helyi termelőktől származó étel- és italkülönlegességeket kínálnak. A különböző ételallergiások is jóllakhatnak, ha előzetesen jelzik kérésüket, este pedig náluk is élő zenére táncolhatnak a vendégek, és antiallergén, valamint akadálymentes és állatbarát szobákkal is fel vannak szerelve.

Több meglepetéssel is várták a csoportot másnap: az ebédünket például saját magunk főzhettük meg. Bánszki Péter séf segítségével hagyományos büki ételek főzésével versenyeztünk. Csébich Csaba teremfőnök és Csándli Tibor étteremigazgató is felügyelte a munkát, végül mindenki kapott oklevelet, amely azt bizonyította, hogy sikeresen részt vettünk a büki örömfőzésen.

Horváth Lívia, az egyesület marketingmenedzsere főzés közben is az egyesület munkájáról beszélt, eredményességüket abban látta, hogy szinte állandóan pályáznak, szép sikereket érnek el. Terveikről szólva elmondta, hogy egy termelői piac meghonosítása van soron most Bükön, amelyhez tíz faházat és tíz piaci standot egy előző sikeres pályázat kapcsán szereztek be. Ezek az eszközök a nyári rendezvények lebonyolításában is szerephez jutnak. A rendezvényekhez kapcsolódva egy nagyméretű, modern sátor is rendelkezésre áll, amelyet mind a városi programok megvalósításához, mint pedig tagjaik számára is rendelkezésre bocsátanak.

Bük, Bükfürdő - Gyémánt fokozatú elismerés városmarketingből

Idén, első alkalommal kiírt Országos Városmarketing díj pályázaton a Bük, Bükfürdő Közhasznú Turisztikai Egyesület (továbbiakban TDM), Rendezvény-esemény kategóriában „Marketing Gyémánt 2015” védjegyet nyert a tavalyi évben megrendezett Európai Mobilitási hét programjával, valamint az ehhez kapcsolódó marketing tevékenységgel.

A pályázatot a Marketing Szövetség és a Márkamonitor azzal a céllal hozta létre, hogy felhívja a figyelmet a városok fejlesztésében egyre nagyobb szerepet játszó marketing tevékenységre és annak eredményességére, valamint díjazza a szakmailag legjobb megoldásokat. A meghirdetett hat kategóriába, összesen hatvanhat nevezés érkezett, harminchat városi marketinggel foglalkozó szervezettől. A rendezvény-esemény kategória volt a legnépszerűbb, melyre összesen huszonnégy nevezés érkezett. Az ismert szakemberekből álló zsűri a pályamunkákat a megalapozott tervezés, a kreativitás, a szakszerű megvalósítás, a kitűzött célok elérését jelentő hatásosság és a források célszerű felhasználását jelentő hatékonyság szempontjai alapján értékelte.

Az ünnepélyes díjátadónak a Médiapiac Márkaépítés konferenciájának közös szervezésű városmarketing szekciója adott otthont, 2015. május 28-án. A nyertesek a díszoklevélen túl, jogosultságot kaptak, hogy az online és offline marketing eszközökön használhassák a „Városmarketing gyémánt díj 2015” logót. A nyertes pályaművek megtekinthetők az Országos Városmarketing Díj honlapján.

Bük, Bükfürdő TDM szervezete örömmel fogadta a szakmai elismerést. Spilenberg Andrea, a TDM elnök asszonya köszönetét nyilvánította ki Bük Város Önkormányzatának, hogy lehetővé tette a nyertes rendezvény megszervezését és kivitelezését, további minden résztvevőnek, akik segítették a sikeres lebonyolítást.


Elképzelhető, hogy végleg lezárják a Rám-szakadékot

Elképzelhető, hogy végleg lezárják a Rám-szakadékot 

A klímaváltozás a népszerű kirándulóhelyekre is hatással van.
Kiosztották a Hévíz Város Turizmusáért díjat

Kiosztották a Hévíz Város Turizmusáért díjat 

Molnár Ágnes a szálloda nyitása óta az Európafit oszlopos tagja.
Turizmusban a kulcs: az utazó fejével kell gondolkodni

Turizmusban a kulcs: az utazó fejével kell gondolkodni 

Egy friss kutatás eredményeiről számolt be Sulyok Judit, a Pannon Egyetem Turizmus Intézeti Tanszékének tudományos munkatársa a Veszprémben tartott Balaton Konferencián, május 2-án.
Titkokat őriznek az ország legkülönlegesebb és legidősebb fái

Titkokat őriznek az ország legkülönlegesebb és legidősebb fái 

Az Évgyűrűkben őrzött történetek – Magyarország fáinak titkos meséi című fotókiállítást május 4-én nyitják meg Badacsonyörsön.
Siófokról indul a Tour de Hongrie legizgalmasabb befutó szakasza

Siófokról indul a Tour de Hongrie legizgalmasabb befutó szakasza 

Május 12-én igazi világsztárokkal is találkozhatunk!
Kedvezmények a főváros hivatalos applikációjának születésnapján

Kedvezmények a főváros hivatalos applikációjának születésnapján 

Május 1-jén ünnepelte az ÉnBudapestem applikációja az első születésnapját.
Szibériai tokhalak a Balatonban?

Szibériai tokhalak a Balatonban? 

A Balatonban megjelenő lénai tokok minden bizonnyal a vízgyűjtőn létesült halgazdálkodási létesítményekből szökhettek meg.
Nagy Márton Hévízen: a gyógyturizmusé, az egészségturizmusé a jövő

Nagy Márton Hévízen: a gyógyturizmusé, az egészségturizmusé a jövő 

Nemzetgazdasági miniszter: a nyugati világ elöregszik, nő az idősek aránya, ebből adódóan sokkal nagyobb lesz a kereslet az egészségturizmusra.
Fővárosi fölény az idei Szakma Sztár Fesztiválon

Fővárosi fölény az idei Szakma Sztár Fesztiválon 

Harmincöt budapesti tanuló állhatott dobogóra a Szakma Sztár Fesztiválon.
Ez az első magyar AI alapú éttermi asszisztens

Ez az első magyar AI alapú éttermi asszisztens 

Már több mint húsz étterem használja.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.