Bükfürdő – a változás kora

Utoljára hosszú évekkel ezelőtt jártam Bükfürdőn, így a mostani tanulmányútnak kíváncsian vágtam neki. Vajon mit nyújthat a fürdőváros a termálvízen kívül?

Bár az utóbbi időben sok szó esik Bükfürdő fellendüléséről, testközelből megtapasztalni az újdonságokat egészen más élmény, mint csupán hallani róla. A legutóbbi tanulmányút igazi üdítő élmény volt – azt ígérték, „vitaminbombában” lesz részünk, egy kicsit átdefiniálva a fogalmat. Egy biztos: bár két nap nem elég arra, hogy maradéktalanul kiélvezzük mindazt, amit Bükfürdő nyújtani tud, arra viszont tökéletes, hogy visszavágyjunk ide – méghozzá minél hamarabb.

Fúziós terápia és programkavalkád

Az érkezést követően Vörös Imre, a Bükfürdő Gyógy- és Élménycentrum vezérigazgatója elmondta, hogy bár a büki gyógyvíznek komoly múltja és ezáltal vonzereje van, ez ma már nem elég a sikerhez: szükség van az élményre, a családi szolgáltatásokra, sőt, egyre inkább a medical wellnessre is. Ennek szellemében az elkövetkező három évben is tovább folynak a fejlesztések, még nagyobb hangsúlyt fektetve a családosok és az idősebb korosztály igényeire. Emellett a jelenlegi projektek részét képezik a belsőépítészeti újítások és a munkatársak tréningezése, a munkafolyamatok átszervezése is.

Dr. Göde György, a fürdő orvosi igazgatója és a Danubius Health Spa Resort Bük főorvosa kiemelte, hogy mind a fürdőt, mind a szállodát ma már egy egészségtudatosabb, fiatal korosztály is felkeresi, nem csupán az idősebbek. A fürdőben részben ezért hozták létre egymástól szeparáltan a különböző részlegeket, hogy ne zavarják egymást a pihenni vágyó nyugdíjasok, a fiatalok és a gyermekkel érkező családosok. Hozzátette, az új célcsoportok új kezelések bevezetését is szükségessé tették, így például a masszőröknek egzotikus masszázstípusokat is meg kellett tanulniuk. Elmondta, hogy ma már egyre gyakoribb az úgynevezett fúziós terápia, ami a Bükfürdő Gyógy- és Élménycentrumban is elérhető – ez azt jelenti, ha például valaki egy térdsérülést követően speciális terápiát igényel, attól függetlenül igénybe vehet egyéb, relaxáló vagy más problémákat – például légúti betegséget – orvosló kezeléseket.

Pálffy Tamás, a Bük, Bükfürdő Közhasznú Turisztikai Egyesület TDM- és projektmenedzsere elmondta, hogy a Vas megyébe látogatók több mint a fele Bükfürdőre érkezik, az idei vendégéjszakák számában pedig 4,4%-os növekedés figyelhető meg augusztusig a múlt évhez képest. Hozzátette, hogy két fő célcsoportjuk van: az 50 pluszos korosztály, illetve a természetközeliséget, aktivitást kereső fiatal párok és családok. Pálffy Tamástól megtudtuk, hogy korábban fürdőzés után nem igazán volt programlehetőség a fürdővárosban, mostanra azonban már egyre több program és lehetőség közül választhatnak az ide érkezők. Létrehoztak ugyanis játszótereket a gyerekeknek, lehet már biciklit kölcsönözni – tandem- és elektromos kerékpárt is, hogy az idősebbek és a mozgásukban korlátozottabbak is élvezhessék a tekerést –, kialakítottak egy 510 méter hosszú Kneipp® száraztaposó-pályát, illetve egy organikus pihenőpontot. De lehet itt nordic walkingozni, és egy szabadtéri fitneszpark is várja a látogatókat, ahol a mozgássérülteknek is lehetősége van a testedzésre, sőt, itt található Magyarország elsőként minősített 18-lyukú championship-golfpályája és egy megmászható kristályszerkezetű kalandtorony is.

A büki TDM Egyesület tagjai többek között három- és négycsillagos szállodák, illetve az ötszáz magánszálláshelyből mintegy száz is ide tartozik már. Ezen kívül a tagok között szerepel természetesen Bük Város Önkormányzata, éttermek, programszervezők, civil szervezetek és egyéb turisztikai szolgáltatók is.

A TDM fejlesztései a környezettudatosság, a fenntarthatóság, a szolidáris, illetve szimpatikus turizmus kialakítása mentén zajlanak, mellyel céljuk, hogy a város a rekreáció fellegvára legyen az egész család számára. Az egyesület céljai között szerepel továbbá egy büki „gasztroforradalom”, melyhez a termelői piac kialakítása már előkészítés alatt áll. Ezen kívül az itteni éttermekben időszakos menüsorokat lehet majd találni, a fogásokhoz természetesen helyi alapanyagokat fognak felhasználni.

Spilenberg Andrea, a Bük, Bükfürdő Közhasznú Turisztikai Egyesület elnöke elmondta, hogy 2013-ban Bükfürdő is részt vett azon az EDEN-pályázaton, amely az akadálymentes turizmusról szólt „Könnyű elérni, nehéz elhagyni” címmel. Az ennek keretében megrendezett konferencián az európai szakemberek minden fórumon kiemelték a Bükfürdőn található, mozgássérülteknek szánt kültéri fitneszparkot, mely közvetlenül csatlakozik a gyermekjátszótérhez. A tavalyi pályázaton félmillió forintos marketingtámogatást nyertek, melyet invitatív jellegű katalógus elkészítésére fordítottak. A TDM idén az Európai Bizottság által közzétett, az akadálymentes turizmus desztinációs szintű fejlesztésére vonatkozó pályázatán is részt vesz. A pályázati projekt költségvetése 161.587 euró, melynek a támogatása 75%-os, azaz 121.190 euró összegű lehet sikeres pályázat esetén. A konzorciumban vezető partner a Bük, Bükfürdő Közhasznú Turisztikai Egyesület, további partnerek pedig Bük Város Önkormányzata és a Kontakt Képző Központ Kft. Ennek keretében – többek között – olyan, szemléletformálási célú mobil installációkat készítenének a fürdővárosban, melyekkel a különböző célcsoportok fogyatékossága, nehézsége „modellezhető”, így az ide látogatók megismerhetnék, hogy milyen kerekesszékkel közlekedni terepen, vagy például hogyan tájékozódnak a vakok és gyengénlátók.

Az érzékek kényeztetése

A prezentációkat követően nem maradt más hátra, mint kipróbálni a fürdőt és annak szolgáltatásait. A fürdő új medical wellness részlegén nem csupán a hagyományosnak mondható kezeléseket vehetjük igénybe, hanem igazi újdonságokban és egzotikus vagy egészen különleges masszázsokban is részünk lehet. Választhatunk például bambuszmasszázst, melynek során egy bambuszrudat a testen erőteljesen görgetve lazítják el az izmokat, a szinkronmasszázs pedig olyan, mintha maga Siva kényeztetné fáradt tagjainkat: egyszerre ketten masszírozzák a testet, a mozdulatok tökéletes összehangolásával. A medical wellness részlegen találhatunk még többek között hangulatos, pihentető sószobát, de egy másik újdonságot is kipróbálhatunk, méghozzá az Aquajetet, ami egy, a vízen lebegés élményét nyújtó száraz hidromasszázságy. A szaunamesterek által vezetett szaunaszeánszok és a több féle szaunatípus, a Kneipp-taposó, a külső-belső termálmedence és az élményfürdő részleg mind pihenésünket és ellazulásunkat szolgálja.

Az egész napos pancsolás kiveszi az ember energiáját, amit természetesen pótolni kell. Nem hiányozhat ilyenkor a programból a Fürdő étterem beiktatása, amelyet a Pereznyák család üzemeltet. Pereznyák Zoltán, a fiatal séf a hagyományos fogások teljesen újragondolt formáit varázsolja tányérra, amelynek látványa legalább olyan csábító, mint ízvilága. Nem beszélve az ételkölteményekhez illő borokról, melyet a borvacsorára a Vylyan pincészet biztosított – a nedűkről Wawrzsák László borszakértő tolmácsolásában tudhattunk meg többet, illetve arról is, hogy az étterem és a pincészet szoros együttműködésének köszönhetően a vendégeknek meghatározott időpontokban, számos alkalommal részük lehet hasonló gasztronómiai élményben.

Oroszok helyett a csehek mennek Bükfürdőre

Katz Péter szállodaigazgatótól megtudtuk, hogy az 1986-ban svéd hitelből épült, immár 28 éves bükfürdői Danubius Health Spa Resort Bük az első időszakban klasszikus gyógyszállodaként üzemelt, és főként német, osztrák és svájci nyugdíjasok jöttek ide. Az átlagos vendégéjszakaszám akkor 7-9 éjszaka körül mozgott, a hotel foglaltsága a kezdetektől tíz éven át 85-90 százalékos volt – ez az egy évtized számított a szálloda aranykorának. Ahogy egyre több gyógyszálló épült, úgy csökkent valamelyest a hotel vendégforgalma, a szálloda vezetése pedig egy idő után jobban kezdett fókuszálni a magyar vendégekre is. Bár a gazdasági válság idején a növekedés megállt, hatalmas visszaesés azonban nem történt a vendégforgalomban. Hogy felvegyék a versenyt a konkurenciával, a Danubius Health Spa Resort Bük a szolgáltatásbővítés mellett döntött: 2012. november 1-jén bevezették az all inclusive szolgáltatást, melyhez a konyhai berendezéseket is átalakították, így a vendégek most élvezhetik a korlátlan étel- és italfogyasztást, beleértve a sört és a bort is – ekkor lett a szálló szlogenje „Mindent beleadunk!”. Megépült a gyermek élménymedence, bébi és kamasz játéktermek nyíltak, sőt elindult a Danubius Bubbles Club is, mely négy sárkányfigurára épül, az ehhez kapcsolódó különböző animációs programok pedig a szülők tehermentesítését szolgálják – van például minidiszkó, karaoke és egyéb gyermekprogramok is.

Míg Hévízen leginkább az orosz turisták száma nő, addig Bükfürdőre a csehek érkeznek egyre nagyobb számban. Éves szinten ma már 12-13 százalék a cseh szállóvendégek száma a hotelben.

Teljes ellazulás a szállodában

A tanulmányút második napján a Danubius Health Spa Resort Bük szolgáltatásai közül választhattunk. Ugyanis nem csupán a fürdőben, hanem a szállodán belül is számos jótékony kezelésben és lazító programban lehet részünk. A levendulás masszázs, a – szintén levendulás – aromafürdő masszázsfunkcióval és a gyógyító, pihentető sóbarlang csak néhány a számos lehetőség közül, a halpedikűr pedig már csak hab a tortán annak, aki szépülni is szeretne itt tartózkodása alatt. Természetesen a szállodában is van fedett termálmedence és élménymedence szabadtéri és fedett résszel, de a mozogni vágyók a hideg vizes medencében is úszhatnak pár hosszt.

Kincskeresés és helyi ízek

Horváth Lívia, a Bük, Bükfürdő Közhasznú Turisztikai Egyesület marketingmenedzsere egy kincskereső Geocaching túrát mutatott be nekünk Bük városában, amely játékosan kalauzol végig a város nevezetességein, majd a helyi termelők portékáit kóstolhattuk meg – többek között kolbászokat és sonkákat, mézet és mézeskalácsot, illetve borokat. Büki kalandozásunk a gyönyörűen és modern stílusban felújított városházán ért véget, melyet dr. Németh Sándor polgármester mutatott meg a csoportnak. A városháza pedig ma már annyira népszerű, hogy egyre gyakrabban esküvők is helyet kapnak itt.


Sétálójeggyel nyit újra a Skanzen

Sétálójeggyel nyit újra a Skanzen 

A hagyományos március 15-i huszáros nap és a húsvéti szezonnyitás előtt sétálójeggyel barangolhatjuk be hétvégenként a 75 hektáros területet.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Aktív nyaralás, gasztroturizmus, hazai élmények és lakóautók minden mennyiségben

Aktív nyaralás, gasztroturizmus, hazai élmények és lakóautók minden mennyiségben 

A nagyközönséget várja hétvégén az idei Utazás Kiállítás a Hungexpon.
Két hajó égett az alsóörsi kikötőben

Két hajó égett az alsóörsi kikötőben 

Egy vitorlás hajó és egy segédmotoros elektromos hajó égett a Veszprém vármegyei alsóörsi kikötőben.
 Környezettudatos kialakítás és okoseszközök - jön a 2024-es Konyhakiállítás

Környezettudatos kialakítás és okoseszközök - jön a 2024-es Konyhakiállítás 

A március 1-3. közt megvalósuló eseményen több mint 100 kiállító vesz részt és közel 8000 négyzetméteren várják majd az építkezőket, a konyhafelújítókat és a sütés-főzés szerelmeseit, hogy megismerkedhessenek a hazai és nemzetközi újdonságokkal.
EKF Veszprém: indul a felmérés a programról

EKF Veszprém: indul a felmérés a programról 

Háromhetes, 1200 fős, nagyszabású felmérés indul e héten Veszprémben, amely a város elmúlt hét évének változásait, kiemelten a VEB2023 EKF program hatásait kutatja.
A közelgő turisztikai idény biztos jele: nyit a Hungexpon az Utazás Kiállítás

A közelgő turisztikai idény biztos jele: nyit a Hungexpon az Utazás Kiállítás 

Pár éve elérkezett az online utazásfoglalás korszaka. Ennek tudatában, vajon van-e létjogosultsága egy, az utasokat közvetlenül, személyes találkozások alkalmával megszólító nagyközönségi kiállításnak?
Idén utazásra költenének leginkább a magyarok

Idén utazásra költenének leginkább a magyarok 

A magyarok 63 százalékának vannak olyan céljai az idei évre, amihez nagyobb anyagi forrás szükséges és a legtöbbet utazásra adnák ki.
Csontváry újra Budapesten

Csontváry újra Budapesten 

A festő felbecsülhetetlen értékű, a nagyközönség által régóta nem látott, Holdtölte Taorminában című festményét is kiállítja a Virág Judit Galéria.
Hőlégballonok színezik az eget Kaposvár fölött

Hőlégballonok színezik az eget Kaposvár fölött 

A 43. magyar hőlégballon-bajnokság a Rippl-Rónai Kupa nevet viseli és május 23-26. között kerül sor.

Interjú

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.