Bulinegyed: népszavazás fog dönteni

Október 3-án a VII. kerületi önkormányzat képviselő-testülete a Bulinegyedet (Belső-Erzsébetváros) érintő kérdésekről tárgyalt. Az  Élhető Erzsébetváros civil kezdeményezés tagjai nem elégedettek a testület döntésével.

A képviselő-testület tagjai abban az egyben határozottan egyetértettek, hogy az egyre feszültebb helyzetre minél hamarabb megoldást kell találni.

A közgyűlésen jelen volt az Élhető Erzsébetváros civil kezdeményezés is, akik már hónapok óta azért küzdenek, hogy a szórakozóhelyek éjfélig lehessenek csak nyitva. Kijelentették, hogy mást nem fogadnak el, mert nekik is joguk van a pihenéshez. Illetve ha az alapvető emberi jogokkal szemben a profit áll, „akkor nincsen de”. Ezután Gara Dóra, a csoport vezetője kiosztott egy 30 oldalas angol nyelvű egészségügyi tanulmányt, ami arról szólt, milyen egészségügyi kockázatnak vannak kitéve a bulinegyedbeli lakók: fáradtság, depresszió, magas vérnyomás, agyvérzés, elhízás stb.

Felszólalt Német G. Dániel, a Budapest Éjjel nevű szervezet projektmenedzsere is, aki határozottan kifejezte, hogy az éjfélig tartó nyitvatartás nem orvosolná a problémát, csak még hamarabb az utcára terelné a bulizókat.

Kiemelte továbbá, hogy a nyitva tartás változtatásával sok vendéglátós veszítené el a munkáját. Hangsúlyozta azt is, hogy a fiataloknak joguk van a kikapcsolódáshoz a bulizáshoz és ezeknek a helyeknek közösségépítő jellegük is van.

A két ellentétes vélemény a képviselő-testületben is érzékelhető volt, például Stummer János ellenezte az éjféli nyitva tartás bevezetését, a már fent leírt okokra hivatkozva de Benedek Zsolt beszédében azt hangsúlyozta, hogy nincs többé „fekvehányás” és nincs tolerancia a drogterjesztéssel és prostitúcióval szemben.

A közgyűlésen azonban nem döntöttek a nyitvatartás kérdéséről, hanem népszavazásban egyeztek meg, de egyelőre még nem tudni mikor kerül rá sor. 

De döntöttek arról többek között, hogy megemelik az erzsébetvárosi rendészeti igazgatóság létszámát, több forrást biztosítanak a köztisztaság megőrzésére, megkezdik a nyilvános illemhelyek felújítását és az önkormányzat nem járul hozzá, hogy a saját tulajdonában álló helyiségek szeszesital árusító üzlet céljából kerüljenek bérbeadásra, illetve a már meglévő bérlemények ilyen irányú funkcióváltását sem támogatja.

A testület kiemelte, hogy senki nem akarja, az igényes vendéglátás becsődölését.

Bartha Veronika, az Élhető Erzsébetváros képviselője érdeklődésünkre elmondta, hogy egyáltalán nem elégedettek a döntésekkel, mert szerintük a népszavazás csak elodázása a dolgoknak és a jogsértés továbbra is fennáll.

Alkotmányos jogukban sértik az ott lakókat ezek a körülmények. A csoport már az Ombudsmanhoz is fordult, ahol jelenleg is vizsgálják az ügyet.

Arra a kérdésünkre, hogy mit gondol a csoport arról a felvetésről, hogy az éjféli nyitva tartás csak az utcára viszi a tömeget, azt mondta, hogy a héten már beszéltek a kerületi rendőrfőkapitánnyal is, aki szerint, ha egyidőben mennének az utcára a bulizók, az a rendőrség dolgát is megkönnyítené. Tehát nem értenek egyet ezzel az állítással.


Indul Magyarország egyetlen, nemzetközi szintű vendéglátó- és szállodaipari design-versenye

Indul Magyarország egyetlen, nemzetközi szintű vendéglátó- és szállodaipari design-versenye 

Elstartolt a Klasszis TopDesign 2024 - újdonságok, legfrissebb infók az idei versenyről.
Megnyílt az első játszótér - mókusoknak

Megnyílt az első játszótér - mókusoknak 

A mókusjátszóteret természetes anyagokból alakította ki a 10 millió Fa Alapítvány.
Új élmények részesei mostantól a sport és zenerajongók

Új élmények részesei mostantól a sport és zenerajongók 

A partnerség egy páratlan élményekkel növeli az ügyfelek elégedettségének színvonalát és elkötelezettségüket.
Megszüntették az erdőlátogatási tilalmat

Megszüntették az erdőlátogatási tilalmat 

Tekintettel a Duna apadására az erdőlátogatási tilalmat a Gemenc Zrt. megszüntette.
Teltház a golfszezon legmenőbb versenyén

Teltház a golfszezon legmenőbb versenyén 

Teltházzal, több, mint száz versenyzővel és kiemelt érdeklődés mellett rendezték meg az idei szezon eddigi legsikeresebb versenyét.
Kádár-kockák a Skanzenben

Kádár-kockák a Skanzenben 

A kockaház. Lakóház, életforma és annak reprezentációja a Kádár-korban címmel nyílt kiállítás június 21-én a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Skanzen Galériában.
Nyitva a Flava-brand legújabb tagja

Nyitva a Flava-brand legújabb tagja 

Lehetőséget kínálva arra, hogy Budapesten maradva, nyáron a fővárosban találjanak rá a természetközeli pihenés és felfrissülés lehetőségére a városlakók.
Új arculatot kapott a Miskolc Pass

Új arculatot kapott a Miskolc Pass 

Megújult arculattal, számos új partnerrel jelentkezik a Miskolc Pass turisztikai kártya.
Titkos kódok és szimbólumok a kiállításon

Titkos kódok és szimbólumok a kiállításon 

Összművészeti eseménnyel zárul a szentendrei Virágnyelven kiállítás.
17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyedben

17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyedben 

A különleges leletet már a Múzeumok Éjszakáján megnézhetik az érdeklődők a veszprémi várnegyed Work in Progress kiállításán.