Bulinegyed: népszavazás fog dönteni

Október 3-án a VII. kerületi önkormányzat képviselő-testülete a Bulinegyedet (Belső-Erzsébetváros) érintő kérdésekről tárgyalt. Az  Élhető Erzsébetváros civil kezdeményezés tagjai nem elégedettek a testület döntésével.

A képviselő-testület tagjai abban az egyben határozottan egyetértettek, hogy az egyre feszültebb helyzetre minél hamarabb megoldást kell találni.

A közgyűlésen jelen volt az Élhető Erzsébetváros civil kezdeményezés is, akik már hónapok óta azért küzdenek, hogy a szórakozóhelyek éjfélig lehessenek csak nyitva. Kijelentették, hogy mást nem fogadnak el, mert nekik is joguk van a pihenéshez. Illetve ha az alapvető emberi jogokkal szemben a profit áll, „akkor nincsen de”. Ezután Gara Dóra, a csoport vezetője kiosztott egy 30 oldalas angol nyelvű egészségügyi tanulmányt, ami arról szólt, milyen egészségügyi kockázatnak vannak kitéve a bulinegyedbeli lakók: fáradtság, depresszió, magas vérnyomás, agyvérzés, elhízás stb.

Felszólalt Német G. Dániel, a Budapest Éjjel nevű szervezet projektmenedzsere is, aki határozottan kifejezte, hogy az éjfélig tartó nyitvatartás nem orvosolná a problémát, csak még hamarabb az utcára terelné a bulizókat.

Kiemelte továbbá, hogy a nyitva tartás változtatásával sok vendéglátós veszítené el a munkáját. Hangsúlyozta azt is, hogy a fiataloknak joguk van a kikapcsolódáshoz a bulizáshoz és ezeknek a helyeknek közösségépítő jellegük is van.

A két ellentétes vélemény a képviselő-testületben is érzékelhető volt, például Stummer János ellenezte az éjféli nyitva tartás bevezetését, a már fent leírt okokra hivatkozva de Benedek Zsolt beszédében azt hangsúlyozta, hogy nincs többé „fekvehányás” és nincs tolerancia a drogterjesztéssel és prostitúcióval szemben.

A közgyűlésen azonban nem döntöttek a nyitvatartás kérdéséről, hanem népszavazásban egyeztek meg, de egyelőre még nem tudni mikor kerül rá sor. 

De döntöttek arról többek között, hogy megemelik az erzsébetvárosi rendészeti igazgatóság létszámát, több forrást biztosítanak a köztisztaság megőrzésére, megkezdik a nyilvános illemhelyek felújítását és az önkormányzat nem járul hozzá, hogy a saját tulajdonában álló helyiségek szeszesital árusító üzlet céljából kerüljenek bérbeadásra, illetve a már meglévő bérlemények ilyen irányú funkcióváltását sem támogatja.

A testület kiemelte, hogy senki nem akarja, az igényes vendéglátás becsődölését.

Bartha Veronika, az Élhető Erzsébetváros képviselője érdeklődésünkre elmondta, hogy egyáltalán nem elégedettek a döntésekkel, mert szerintük a népszavazás csak elodázása a dolgoknak és a jogsértés továbbra is fennáll.

Alkotmányos jogukban sértik az ott lakókat ezek a körülmények. A csoport már az Ombudsmanhoz is fordult, ahol jelenleg is vizsgálják az ügyet.

Arra a kérdésünkre, hogy mit gondol a csoport arról a felvetésről, hogy az éjféli nyitva tartás csak az utcára viszi a tömeget, azt mondta, hogy a héten már beszéltek a kerületi rendőrfőkapitánnyal is, aki szerint, ha egyidőben mennének az utcára a bulizók, az a rendőrség dolgát is megkönnyítené. Tehát nem értenek egyet ezzel az állítással.


Titkos kódok és szimbólumok a kiállításon

Titkos kódok és szimbólumok a kiállításon 

Összművészeti eseménnyel zárul a szentendrei Virágnyelven kiállítás.
17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyedben

17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyedben 

A különleges leletet már a Múzeumok Éjszakáján megnézhetik az érdeklődők a veszprémi várnegyed Work in Progress kiállításán.
Indul Tokaj legmenőbb éjszakai futása

Indul Tokaj legmenőbb éjszakai futása 

Június 28-án nemzetközi mezőny indul a Fesztiválkatlanból.
Kutya melegben a kutyájával strandolna? Nincs akadálya

Kutya melegben a kutyájával strandolna? Nincs akadálya 

Itt a legfrissebb országos kutyabarát strandtérkép, hozzá hasznos tippekkel.
Elfogadták az Európai Zöld Megállapodást - mit jelent?

Elfogadták az Európai Zöld Megállapodást - mit jelent? 

„Az Európai Uniónak át kell gondolnia a stratégiáját” – mondja Bárány László,az ország piacvezető és a magyarországi csirketermelés és -feldolgozás közel 50 százalékát adó piaci szereplőjének tulajdonos-ügyvezetője.
Tánc és a századforduló szerelmi élete a Szentendrei Skanzenben

Tánc és a századforduló szerelmi élete a Szentendrei Skanzenben 

Tánc, tűzugrás, szerelmi jóslás és csoki bonbonok - izgalmas lesz az idei Múzeumok éjszakája a Skanzenben.
Hogyan üzemeltethetünk okosan webshopot világutazóként?

Hogyan üzemeltethetünk okosan webshopot világutazóként? 

Egy laptoppal és koktéllal a kezünkben ücsörgünk a tengerparton, miközben a megrendeléseket teljesítjük és a profitot számoljuk. Jól hangzik, ugye?
Nyári programok a víz és a napfény szerelmeseinek

Nyári programok a víz és a napfény szerelmeseinek 

Siófok 17 km hosszú partszakaszán színvonalas strandok várják a víz és a vízisportok szerelmeseit.
Friss felmérés: fizetési szokásokról külföldön

Friss felmérés: fizetési szokásokról külföldön 

Ahogy egy új felmérés is mutatja, a digitális fizetések jelentősége egyre nő a közép- és kelet-európai kártyabirtokosok körében.
Drágább nyárra készülnek idén a szülők

Drágább nyárra készülnek idén a szülők 

A szülők csaknem felének a gyermekek felügyeletének megszervezése jelenti a legfőbb problémát a nyáron.