Elkészült az első magyar fajta specifikus borospohár

A hazai borvilágban világszenzációként emlegetik, hogy elkészült az első magyar fajta specifikus borospohár, a Tokaji Furmint pohár. A hazai borász szakmai tudásával és tapasztalatával járult hozzá ehhez az elegáns, és egyedi forma megalkotásához.

A pohár megálmodója Georg Riedel, aki a X. generációja a Riedel családi pohárkészítő cégnek, részben egyébként édesapám – mondta Hantos Bence. Riedel 2003 óta szeretett volna egy ilyen poharat, de  a pohárfejlesztés egy hosszadalmas folyamat. A Riedel sosem gyárt úgy poharat, hogy csak külső megjelenés, design vagy trend alapján, hanem mindenféleképpen megfigyelés, a bor viselkedése és tesztek alapján. Végül a Riedel egy titkos recept alapján választott, a ballon alapú poharak között keresett olyat, amit elkezdhettek tesztelni.

Egy borrégiónak hatalmas világsiker, ha egy saját pohara lehet. Van bordeaux-i pohár, chardonnay-i pohár, óriási presztízs, ha ezek mögé fel lehet sorakozni – mondta  Szilágyi-Tréba Eszter a tokaj.hu kommunikációs vezetője.

Ez a pohár is úgy készült, hogy többszöri tesztek alapján volt egy kiszavazóshow, ahol 20-50 pohár is megjelent a teszten, és ott kiszavazták azokat a poharakat, amik nem voltak jók – magyarázta Hantos Bence. A zsűribe tokaji borászokat kértek fel, úgy szerettük volna ezt a poharat megalkotni, hogy szerves részévé váljon a Tokaj régiónak. Az volt a cél, hogy egy olyan pohár készüljön el, ami mellett mindenki ki tud állni, és olyan legyen, ami Tokaj legjobb arcát mutatja.

Tokaj-Hegyalja a világörökség része, sokat hallunk róla, mégis jelentősen el van maradva turisztikai szempontból az ország más borrégióihoz képest – mondta Szilágyi-Tréba Eszter. Ennek több oka is van, az egyik, hogy  távol esik Tokaj Budapesttől. Ezt próbálja a tokaj.hu picit fellendíteni, szeretnék a nívós, exkluzív oldalát megmutatni a térségnek, és megmutatni azt, hogy nem csak egy-egy napot érdemes itt eltölteni, hanem érdemes többször visszatérni.

Forrás: Kossuth Rádió, 180 perc


Ennyit költött a rendezvényszektor 2024-ben

Ennyit költött a rendezvényszektor 2024-ben 

A rendezvényszektor vállalati eseménymarketing piacának árbevétele 2024-ben 78,4 milliárd forint volt és 4,3 százalékos növekedést mutatott.
Különleges programokkal ünnepel a Folly Arborétum

Különleges programokkal ünnepel a Folly Arborétum 

Idén 120 éves a badacsonyörsi botanikus kert.
Hagyományőrző húsvéti napok Matyóföldön

Hagyományőrző húsvéti napok Matyóföldön 

Matyó Húsvét Mezőkövesden április 20-21-én.
Ilyen lesz a Debrecenbe költöző Természettudományi Múzeum

Ilyen lesz a Debrecenbe költöző Természettudományi Múzeum 

Eredményt hirdettek a múzeum megjelenésére kiírt pályázaton: az első helyet a világ egyik vezető irodája szerezte meg.
A Káli-medence egyik legkisebb településére költözik nyáron a Thália Színház

A Káli-medence egyik legkisebb településére költözik nyáron a Thália Színház 

Július 5. és augusztus 17. között Salföldön várják a közönséget.
Újra nyit a Dinó Park

Újra nyit a Dinó Park 

Megkezdi az idei szezont Budapest egyik kedvenc élményparkja, a DinoPark KÖKI 25 helyszínnel és 80 dinoszaurusszal várja látogatóit.
Majomtúra a Richter Safari Parkban

Majomtúra a Richter Safari Parkban 

Pénteken nyitja meg újra kapuit a nagykőrösi Richter Safari Park, ahol az idei szezonban majomtúra is várja az érdeklődőket .
Tradicionális húsvéti vásár Budapest kellős közepén

Tradicionális húsvéti vásár Budapest kellős közepén 

Nyit a Vörösmarty Tavasz. Még locsolkodás is lesz a pesti Belvárosban.
Magyar design a nemzetközi élvonalban

Magyar design a nemzetközi élvonalban 

A Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) immár negyedik alkalommal biztosít megjelenési lehetőséget a kreatívipari szereplőknek a designipar egyik legnívósabb szakmai eseményén, a Milan Design Weeken április 7-13. között.
Mátraszentistváni Sípark: soha ennél rosszabb szezont!

Mátraszentistváni Sípark: soha ennél rosszabb szezont! 

Közel ötvenezer vendéget fogadott a Sípark a 2023-2024-es téli szezonban.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.