Gyógyvizet találtak Sümegen

Harmincnégy fokos metakovasav tartalmú termál-, illetve gyógyvizet találtak Sümegen a két éve tartó kútfúrás eredményeként. Ezzel a vízzel töltik a sümegi Hotel Kapitány medencéit, amit a minap kezdtek meg. A városban termálfürdőt, a várhegy oldalába pedig siklót is terveznek a későbbiekben, tudta meg a veol.hu Papp Imre sümgi várkapitánytól, aki bízik abban, hogy húsvétra véget érhet a járvány.

A járványhelyzetben nincsenek vendégek a Hotel Kapitányban, így a minap megkezdték az úgynevezett tesztüzemet. Eszerint valamennyi medencét megtöltik a vízzel, melynek a hőmérséklete, míg elér odáig, megőrzi a 30-32 fokot. Jelenleg a gépészeti tervezést végzik, ugyanis a még tömény gyógyvizet különféle eljárások alá vetik, így például szűrni, kezelni kell, működésbe állítják a hőszivattyúkat, mindez igénybe vesz néhány hónapot. Reményeik szerint húsvétra végeznek a gépészeti szerelésekkel, és nagyon bíznak abban is, hogy addigra véget érhet a járvány.



A szállodának idénytől függően 50-100 köbméter termálvízre van szüksége. Ezzel egyébként nemcsak a medencéket töltik meg, hanem a használati meleg vizet előállító meleg vizes bojlereket is ezzel működtetik. Így a kazánnak nem 12 fokról 40 fokra, hanem 32 fokról 40 fokra kell felfűtenie a vizet, ami nagyon jelentős megtakarítást eredményez. Tervezik, hogy a termál-gyógyvizet használják majd a várban is, és a későbbiekben tervezik a palackozását, hiszen a víz ivóvízkúrára is alkalmas.

A várkapitány aláhúzta, a későbbiekben terveznek Sümeg számára a budapesti Rudas Gyógyfürdő mintájára egy termálfürdőt a csárda és a szálloda közötti területen, melyhez már elkészültek a tervek. Azoknak pedig, akik nem tudnak vagy nem szeretnének felgyalogolni a várba, siklót működtetnek majd. Ezeket a beruházásokat átírta a járványhelyzet, mert az említett fejlesztésekre tartalékolt összeget a 150 dolgozó megtartására, illetve munkabérére fordítják.


Forrás: veol.hu


Végzetes fürdőzés a tóban

Végzetes fürdőzés a tóban  

Egész éjszakába nyúló kutató tevékenységet folytatott a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának egyik mentőegysége.
Nem lesz többet Balaton Sound?

Nem lesz többet Balaton Sound? 

A rendezvény esetleges megszűnéséről már korábban is felreppentek pletykák.
Így kerülhetőek el a nyári balesetek

Így kerülhetőek el a nyári balesetek 

A nyári szabadságok veszélyeire figyelmeztetnek a szakértők.
Itt az elmúlt időszakot elemző, legfrissebb Turizmus Konjunktúra Index

Itt az elmúlt időszakot elemző, legfrissebb Turizmus Konjunktúra Index 

A VIMOSZ szakmai társszervezetekkel közösen havi gyakorisággal méri a turizmusban a konjunktúra várható alakulását és publikálja a Turizmus Konjunktúra Indexet.
Sétáló Utca Zene programsorozat Keszthelyen

Sétáló Utca Zene programsorozat Keszthelyen 

A keszthelyi sétálóutcán felállított színpadon keszthelyi és keszthelyi kötődésű zenészek mutatják be produkcióikat a júliusi és augusztusi estéken.
Kulturális turizmus díj  pályázat - hazai településeknek

Kulturális turizmus díj pályázat - hazai településeknek 

Megnyílt a jelentkezési és jelölési lehetőség a 6. Art is Business Díjra.
Zendaya beköltözött a Madame Tussauds-ba

Zendaya beköltözött a Madame Tussauds-ba 

Zendaya egy igazán különleges teremben kapott helyet...
 Látványos Disney szökőkút-show érkezik Budapestre

Látványos Disney szökőkút-show érkezik Budapestre 

A Disney idén nyáron egy különleges műsorral örvendezteti meg a közönséget, kicsiket és nagyok egyaránt elrepítve egy kalandokkal, varázslattal és felejthetetlen hősökkel teli világába
Egyedi koncepció, festői környezet - ez a Váralja Akusztik

Egyedi koncepció, festői környezet - ez a Váralja Akusztik 

Boldogkőváralja kivételes helyszínén, a Téka tábor festői környezetében jön idén is a rusztikus könnyűzenei fesztivál 2024 augusztus 9-10-11 között.
Beindult a koncertszezon a fertődi kastély falai között

Beindult a koncertszezon a fertődi kastély falai között 

A fertődi Esterházy-kastély csodálatos Apolló-terme ad otthont az immár hagyományosnak számító nyári programsorozatnak.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.