Gyógyvizet találtak Sümegen

Harmincnégy fokos metakovasav tartalmú termál-, illetve gyógyvizet találtak Sümegen a két éve tartó kútfúrás eredményeként. Ezzel a vízzel töltik a sümegi Hotel Kapitány medencéit, amit a minap kezdtek meg. A városban termálfürdőt, a várhegy oldalába pedig siklót is terveznek a későbbiekben, tudta meg a veol.hu Papp Imre sümgi várkapitánytól, aki bízik abban, hogy húsvétra véget érhet a járvány.

A járványhelyzetben nincsenek vendégek a Hotel Kapitányban, így a minap megkezdték az úgynevezett tesztüzemet. Eszerint valamennyi medencét megtöltik a vízzel, melynek a hőmérséklete, míg elér odáig, megőrzi a 30-32 fokot. Jelenleg a gépészeti tervezést végzik, ugyanis a még tömény gyógyvizet különféle eljárások alá vetik, így például szűrni, kezelni kell, működésbe állítják a hőszivattyúkat, mindez igénybe vesz néhány hónapot. Reményeik szerint húsvétra végeznek a gépészeti szerelésekkel, és nagyon bíznak abban is, hogy addigra véget érhet a járvány.



A szállodának idénytől függően 50-100 köbméter termálvízre van szüksége. Ezzel egyébként nemcsak a medencéket töltik meg, hanem a használati meleg vizet előállító meleg vizes bojlereket is ezzel működtetik. Így a kazánnak nem 12 fokról 40 fokra, hanem 32 fokról 40 fokra kell felfűtenie a vizet, ami nagyon jelentős megtakarítást eredményez. Tervezik, hogy a termál-gyógyvizet használják majd a várban is, és a későbbiekben tervezik a palackozását, hiszen a víz ivóvízkúrára is alkalmas.

A várkapitány aláhúzta, a későbbiekben terveznek Sümeg számára a budapesti Rudas Gyógyfürdő mintájára egy termálfürdőt a csárda és a szálloda közötti területen, melyhez már elkészültek a tervek. Azoknak pedig, akik nem tudnak vagy nem szeretnének felgyalogolni a várba, siklót működtetnek majd. Ezeket a beruházásokat átírta a járványhelyzet, mert az említett fejlesztésekre tartalékolt összeget a 150 dolgozó megtartására, illetve munkabérére fordítják.


Forrás: veol.hu


Ennyit költött a rendezvényszektor 2024-ben

Ennyit költött a rendezvényszektor 2024-ben 

A rendezvényszektor vállalati eseménymarketing piacának árbevétele 2024-ben 78,4 milliárd forint volt és 4,3 százalékos növekedést mutatott.
Különleges programokkal ünnepel a Folly Arborétum

Különleges programokkal ünnepel a Folly Arborétum 

Idén 120 éves a badacsonyörsi botanikus kert.
Hagyományőrző húsvéti napok Matyóföldön

Hagyományőrző húsvéti napok Matyóföldön 

Matyó Húsvét Mezőkövesden április 20-21-én.
Ilyen lesz a Debrecenbe költöző Természettudományi Múzeum

Ilyen lesz a Debrecenbe költöző Természettudományi Múzeum 

Eredményt hirdettek a múzeum megjelenésére kiírt pályázaton: az első helyet a világ egyik vezető irodája szerezte meg.
A Káli-medence egyik legkisebb településére költözik nyáron a Thália Színház

A Káli-medence egyik legkisebb településére költözik nyáron a Thália Színház 

Július 5. és augusztus 17. között Salföldön várják a közönséget.
Újra nyit a Dinó Park

Újra nyit a Dinó Park 

Megkezdi az idei szezont Budapest egyik kedvenc élményparkja, a DinoPark KÖKI 25 helyszínnel és 80 dinoszaurusszal várja látogatóit.
Majomtúra a Richter Safari Parkban

Majomtúra a Richter Safari Parkban 

Pénteken nyitja meg újra kapuit a nagykőrösi Richter Safari Park, ahol az idei szezonban majomtúra is várja az érdeklődőket .
Tradicionális húsvéti vásár Budapest kellős közepén

Tradicionális húsvéti vásár Budapest kellős közepén 

Nyit a Vörösmarty Tavasz. Még locsolkodás is lesz a pesti Belvárosban.
Magyar design a nemzetközi élvonalban

Magyar design a nemzetközi élvonalban 

A Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) immár negyedik alkalommal biztosít megjelenési lehetőséget a kreatívipari szereplőknek a designipar egyik legnívósabb szakmai eseményén, a Milan Design Weeken április 7-13. között.
Mátraszentistváni Sípark: soha ennél rosszabb szezont!

Mátraszentistváni Sípark: soha ennél rosszabb szezont! 

Közel ötvenezer vendéget fogadott a Sípark a 2023-2024-es téli szezonban.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.