Hévíz is profitálni szeretne az orosz utazási szokások változásából

Tavaly nyár vége óta jelentősen csökkent a hazákba érkező orosz turisták száma. A legutóbbi egyiptomi és törökországi események hatására elképzelhető, hogy újra népszerű lesz Magyarország az orosz utazók körében. 

Tavaly az ukrajnai konfliktus, az ahhoz kapcsolódó európai szankciók és a rubel leértékelődése jelentősen átrendezte az orosz turisztikai "exportot". A Oroszországból érkező turisták fogyásának hazánk is egyik szenvedő alanya volt.

Az idén a közel-keleti, észak-afrikai események gyakoroltak jelentős hatást az oroszok úti cél választására. A Sarm es Sejkből hazafelé tartó repülő október végi felrobbantása, majd az orosz vadászgép lelövése más országok felé terelte az Egyiptomba, Törökországba készülő oroszokat. Az átrendeződés annyira gyors és jelentős volt, hogy például Cipruson újra nyitottak olyan szállodák, amik máskor november közepén lezárták a szezont. De azoknál is érezhetően nőtt a forgalom, amelyek egyébként is nyitva tartanak az év egészében - mesélték ciprusi turisztikai szakemberek nemrég.

Hogyan érinthetik ezek az irányváltások Magyarországot, visszakaphatjuk-e a tavalyi év második felében elvesztett orosz forgalmat, kérdeztük az egyik közvetlenül érintett település vezetőjét, Papp Gábor hévízi polgármestert.

Bár ez még nincs igazán összefüggésben a fenti folyamatokkal, jó hírként elmondhatjuk, hogy a karácsonyi, újévi időszakra négy charter gép érkezik Moszkvából, a reményeink szerint teljes foglaltsággal. Az egyiptomi, tunéziai, törökországi forgalom visszaesésének, az úticélok átrendeződésének közvetlen hatását pillanatnyilag mi még nem érezzük, de azt gondolom, hogy a jövőben ez számunkra is sok lehetőséget kínál. Van egy olyan rés, amiben megtalálhatja a helyét Magyarország és ezen belül Hévíz is, hisz bennünket már ismernek és kedvelnek valamilyen szinten. Reményeink szerint visszaállhat az a helyzet, ami 2014-ben volt, hogy újra nagy számú orosz turista érkezhet hozzánk, vagy akár még tovább is erősödhet a korábbi pozíciónk. A szolgáltatásainkkal, az árainkkal, illetve az ár-érték arányokkal tökéletes választás lehetünk az orosz turistáknak ismét - véli a polgármester.

Mint elmondta, a jövő évi terveikben egyértelműen számolnak az orosz piacokon való erőteljes megjelenéssel. Szentpétervár és Moszkva mellett Kazanyra is ki szeretnék terjeszteni a potenciális közönség megdolgozását. A munkát a Magyar Turizmus Zrt-vel közösen végzik, ahogy egy éppen most befejeződött szentpétervári orvoskonferencián is együttesen léptek fel. A hagyományos utazási kiállítások helyett inkább az internetes megjelenésekre, metróvonalakon, helyi lapokban elhelyezett hirdetésekre, cikkekre építenek és személyes prezentációkat tartanak olyan csoportoknak - orvosok, biztosító társaságok -, akik másoknak is tovább tudják adni a Hévízről szóló vonzó információkat.

Az orosz-forgalom alapfeltétele a megfelelően működő sármelléki repülőtér, a Hévíz-Balaton Airport. A balatoni fejlesztések forrásairól a közelmúltban elfogadott kormányhatározat kapcsán Papp Gábor elmondta, hogy az ebben szereplő hazai forrású ötmilliárdos csomag felhasználásához bőven találnak célokat. Konkrétumokról igazán akkor lehet, majd beszélni, ha a felhasználási feltételek pályázati formában is körvonalazódnak. - Azt gondolom, hogy bőven lehet költeni a reptér belső műszaki feltételeinek a javítására, de ugyanígy az ipari parkká fejleszthető külső területekre is a kármentesítéstől a közművek megvalósításáig bőven lenne igény. Attól a pillanattól kezdve ott megtelepedhetnének olyan vállalkozások, amik már az elmúlt években is érdeklődtek, eddig a feltételek hiányoztak. Azt gondolom, hogy ez a pénz a repülőtérnek mind utas, mind áruszállítás szempontjától egy óriási lehetőséget biztosít.


Különleges filmnapok a Francia Intézetben

Különleges filmnapok a Francia Intézetben 

Február 28-án kezdődik és március 10-éig tart a Francia Intézet szervezésében a 14. Frankofón Filmnapok.
Nőtt a turisztikai szálláshelyek forgalma januárban

Nőtt a turisztikai szálláshelyek forgalma januárban 

Az ágazat teljesítménye felülmúlja a háború és Covid előtti 2019-es rekordév adatait is.
A világ legszebbjei közé választották ezt a budapesti konyhát

A világ legszebbjei közé választották ezt a budapesti konyhát 

A világ egyik vezető konyhatechnológiai óriása, az olasz Valcucine budapesti konyhát választott a tavalyi év legjobb projektjei közé.
Búcsúturnéján érkezik Budapestre a Buena Vista Social Club sztárja

Búcsúturnéján érkezik Budapestre a Buena Vista Social Club sztárja 

A zenetörténelem egyik ikonikus alakja, Omara Portuondo, 2024. október 6-án Budapesten adja magyarországi koncertjét.
Budapest ajándéka egy fővárosi lakosnak

Budapest ajándéka egy fővárosi lakosnak 

Városnézés nosztalgiavillamossal, Szabó Simonnal és a Budapest Bejáró füzettel.
Új lakó a Kecskeméti Vadaskertben

Új lakó a Kecskeméti Vadaskertben 

A kiscsacsi egy hete jött világra, de már látható szüleivel a kifutóban.
Hétvégén kezdődik a VII. Egészségturizmus Konferencia  Zalaegerszegen

Hétvégén kezdődik a VII. Egészségturizmus Konferencia Zalaegerszegen 

A konferencia középpontjában a hazai gyógyturizmus fejlődése, a fürdővárosok gyógytényezőinek regionális egyenetlenségei és az aquaterápiákban rejlő lehetőségek állnak.
Jó hír a bringás túrázóknak: átadták a balatoni KalandKört

Jó hír a bringás túrázóknak: átadták a balatoni KalandKört 

A tókerülő kört már sokan végigtekerték, nekik új kihívásokra van szükségük. 
Ideiglenesen bezárt a leányfalui termálfürdő

Ideiglenesen bezárt a leányfalui termálfürdő 

A fürdő felújítása 2021-ben kezdődött, évente adnak át új létesítményeket: 2024-ben megújul az aula, korszerűsödik a fürdő termálvíz felhasználása.
Sétálójeggyel nyit újra a Skanzen

Sétálójeggyel nyit újra a Skanzen 

A hagyományos március 15-i huszáros nap és a húsvéti szezonnyitás előtt sétálójeggyel barangolhatjuk be hétvégenként a 75 hektáros területet.

Interjú

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.