Hévíz is profitálni szeretne az orosz utazási szokások változásából

Tavaly nyár vége óta jelentősen csökkent a hazákba érkező orosz turisták száma. A legutóbbi egyiptomi és törökországi események hatására elképzelhető, hogy újra népszerű lesz Magyarország az orosz utazók körében. 

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Tavaly az ukrajnai konfliktus, az ahhoz kapcsolódó európai szankciók és a rubel leértékelődése jelentősen átrendezte az orosz turisztikai "exportot". A Oroszországból érkező turisták fogyásának hazánk is egyik szenvedő alanya volt.

Az idén a közel-keleti, észak-afrikai események gyakoroltak jelentős hatást az oroszok úti cél választására. A Sarm es Sejkből hazafelé tartó repülő október végi felrobbantása, majd az orosz vadászgép lelövése más országok felé terelte az Egyiptomba, Törökországba készülő oroszokat. Az átrendeződés annyira gyors és jelentős volt, hogy például Cipruson újra nyitottak olyan szállodák, amik máskor november közepén lezárták a szezont. De azoknál is érezhetően nőtt a forgalom, amelyek egyébként is nyitva tartanak az év egészében - mesélték ciprusi turisztikai szakemberek nemrég.

Hogyan érinthetik ezek az irányváltások Magyarországot, visszakaphatjuk-e a tavalyi év második felében elvesztett orosz forgalmat, kérdeztük az egyik közvetlenül érintett település vezetőjét, Papp Gábor hévízi polgármestert.

Bár ez még nincs igazán összefüggésben a fenti folyamatokkal, jó hírként elmondhatjuk, hogy a karácsonyi, újévi időszakra négy charter gép érkezik Moszkvából, a reményeink szerint teljes foglaltsággal. Az egyiptomi, tunéziai, törökországi forgalom visszaesésének, az úticélok átrendeződésének közvetlen hatását pillanatnyilag mi még nem érezzük, de azt gondolom, hogy a jövőben ez számunkra is sok lehetőséget kínál. Van egy olyan rés, amiben megtalálhatja a helyét Magyarország és ezen belül Hévíz is, hisz bennünket már ismernek és kedvelnek valamilyen szinten. Reményeink szerint visszaállhat az a helyzet, ami 2014-ben volt, hogy újra nagy számú orosz turista érkezhet hozzánk, vagy akár még tovább is erősödhet a korábbi pozíciónk. A szolgáltatásainkkal, az árainkkal, illetve az ár-érték arányokkal tökéletes választás lehetünk az orosz turistáknak ismét - véli a polgármester.

Mint elmondta, a jövő évi terveikben egyértelműen számolnak az orosz piacokon való erőteljes megjelenéssel. Szentpétervár és Moszkva mellett Kazanyra is ki szeretnék terjeszteni a potenciális közönség megdolgozását. A munkát a Magyar Turizmus Zrt-vel közösen végzik, ahogy egy éppen most befejeződött szentpétervári orvoskonferencián is együttesen léptek fel. A hagyományos utazási kiállítások helyett inkább az internetes megjelenésekre, metróvonalakon, helyi lapokban elhelyezett hirdetésekre, cikkekre építenek és személyes prezentációkat tartanak olyan csoportoknak - orvosok, biztosító társaságok -, akik másoknak is tovább tudják adni a Hévízről szóló vonzó információkat.

Az orosz-forgalom alapfeltétele a megfelelően működő sármelléki repülőtér, a Hévíz-Balaton Airport. A balatoni fejlesztések forrásairól a közelmúltban elfogadott kormányhatározat kapcsán Papp Gábor elmondta, hogy az ebben szereplő hazai forrású ötmilliárdos csomag felhasználásához bőven találnak célokat. Konkrétumokról igazán akkor lehet, majd beszélni, ha a felhasználási feltételek pályázati formában is körvonalazódnak. - Azt gondolom, hogy bőven lehet költeni a reptér belső műszaki feltételeinek a javítására, de ugyanígy az ipari parkká fejleszthető külső területekre is a kármentesítéstől a közművek megvalósításáig bőven lenne igény. Attól a pillanattól kezdve ott megtelepedhetnének olyan vállalkozások, amik már az elmúlt években is érdeklődtek, eddig a feltételek hiányoztak. Azt gondolom, hogy ez a pénz a repülőtérnek mind utas, mind áruszállítás szempontjától egy óriási lehetőséget biztosít.


Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.
Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont

Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont 

Esztergom minden korábbinál színesebb rendezvényszezont nyit az idei évben.
Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón

Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón 

A fesztivál során immár negyedszerre osztották ki a rangos NEB díjakat, amelyek innovatív és fenntartható európai projekteket díjaznak

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.