Hol fürödjünk a Dunában?

Nyári vízminőség-jelentés indul a Dunakanyar strandjainál. A méréseket az ÁNTSZ végzi havonta, a Coca-Cola Magyarország támogatásával. Az eredményeket június 29-től az iloveduna.hu oldalon lehet elolvasni. 

Hét Dunakanyar menti település, Szentendre, Dunabogdány, Kisoroszi, Leányfalu, Pócsmegyer, Szigetmonostor és Tahitótfalu strandjain indul el az az egységes mérési rendszer, mely révén a nyáron a Dunánál fürdőzők folyamatosan tájékozódhatnak majd a folyó aktuális vízminőségéről.

Az ellenőrzést és az adatok közzétételét a Coca-Cola Magyarország támogatja, a méréseket pedig az ÁNTSZ végzi el májustól szeptemberig. A mintaprojekt célja, hogy támogassa a Dunakanyar menti településeken a Dunához kötődő szabadidőprogramok, sportok, illetve a strandolás fellendítését.

Egységes vízminőség-ellenőrzés a Dunakanyarban

Egységes vízminőség-ellenőrzés indul a Dunakanyar környékén fekvő hét településen, Szentendrén, Dunabogdánynál, Kisorosziban, Leányfalun, Pócsmegyeren, Szigetmonostoron és Tahitótfalun – erről írt alá együttműködési megállapodást a Coca-Cola Magyarország és a hét érintett, folyó menti település vezetése. A mintaprojektben résztvevők a Dunakanyar menti strandok vízminőségének folyamatos ellenőrzését, megőrzését és védelmét tűzték ki célul, ezzel segítve a lassan újjáéledő Duna menti strandok fejlődését. „A Dunakanyarban évek óta jónak számít a vízminőség a rendelkezésre álló adatok szerint, az érintett strandszakaszok pedig fürdőzésre teljes mértékben alkalmasak” – mondta el Magai Józsefné, az ÁNTSZ közegészségügyi felügyelője.

A kiemelt üdülőkörzetben fekvő strandokon egyaránt jó eredményeket mért az ÁNTSZ az első, májusi próbaméréseknél, ami a nyár elején újabb jó hír a fürdőzni vágyóknak, a hazai szabadvízi fürdőhelyek többségénél (80 százalékánál) kimutatott jó, vagy kiváló vízminőség-mérési adatok után.

Új honlap a Duna-szeretőknek

A havonta esedékes méréseket a Coca-Cola Magyarország támogatja. A társaság azt is vállalta, hogy elindítja és működteti az I love Duna (iloveduna.hu) weboldalt, ahol a legfrissebb adatok területenként elérhetőek lesznek, a Dunánál kikapcsolódni vágyók számára hasznos más információ mellett.

Az oldal a Nemzetközi Duna Naptól, június 29-től lesz majd elérhető, ugyanezen a napon #iloveduna Instagram fotópályázat is indul, amelynek legjobb – Duna tematikájú – képeit a nyár végén egy budapesti kiállításon is megtekinthetik az érdeklődők.

„A felelős vízhasználat, és ezen belül is a Duna megóvása nemzetközi szinten is prioritás számunkra, miután vezető italgyártóként a tiszta és jó minőségű víz nekünk és fogyasztóinknak is létszükséglet. Ezért is döntöttünk úgy, hogy támogatjuk az érintett településeket, amelyek eddig is sokat tettek azért, hogy a Duna ismét olyan színtere legyen az életünknek, mint száz évvel ezelőtt. A víz javuló minősége szerencsére segít minket ezekben az erőfeszítésekben” – mondta el Tóth Valentin, a Coca-Cola HBC Magyarország kommunikációs igazgatója.

Szentendre hosszú távú tervei között szerepel a Postás strand újranyitása – mondja Verseghi-Nagy Miklós. A város polgármestere kiemelte: „A Duna nemcsak vizuális élményt kínál, hanem Szentendre egyéniségének alkotója is, meghatározza a város életét, hozzátartozik a szentendreiek mindennapjaihoz. Az új strand a jövőben tovább növelheti a város turisztikai vonzerejét.”

Partnerség a Dunáért

A 10 országon keresztül folyó Duna vízminőségének és természetes környezetének megóvása, a vizes élőhelyek rehabilitációja az 1994-es Duna Védelmi Nemzetközi Egyezmény óta határokon átnyúló közös érdek is, amelyre a június 29-i Nemzetközi Duna Nap is minden évben emlékeztet. A The Coca-Cola Company és a Coca-Cola HBC 2005-ben kötött partneri megállapodást a Nemzetközi Dunavédelmi Bizottsággal (ICPDR) a Duna megóvásáért. Az italgyártó cég vállalta, hogy minden évben részt vesz a Duna Nap megünneplésében, továbbá természetvédelmi civil szervezetekkel együttműködve támogatja a Duna-menti vizes élőhelyek megóvását, melynek keretében 2008 és 2013 között 150 millió forinttal támogatta a mohácsi Szabadság-sziget megmentését. Az együttműködés harmadik pillére a Dunához kapcsolódó oktatási és ismeretterjesztő tevékenység, amelyre létrejött egy, az iskolákban Németországban, Ausztriában, Magyarországon, Szerbiában, Romániában és Bulgáriában egyaránt használt oktatási segédanyag, a Duna Ismerettár.


Friss felmérés: fizetési szokásokról külföldön

Friss felmérés: fizetési szokásokról külföldön 

Ahogy egy új felmérés is mutatja, a digitális fizetések jelentősége egyre nő a közép- és kelet-európai kártyabirtokosok körében.
Drágább nyárra készülnek idén a szülők

Drágább nyárra készülnek idén a szülők 

A szülők csaknem felének a gyermekek felügyeletének megszervezése jelenti a legfőbb problémát a nyáron.
Mi, magyarok így készülünk a nyaralásra

Mi, magyarok így készülünk a nyaralásra 

A válaszadók közel harmada több mint 5 hónapon keresztül készül a várva-várt nyaralásra.
Zöld város és fenntarthatóság: új utak az építészetben

Zöld város és fenntarthatóság: új utak az építészetben 

Számos kiaknázatlan lehetőség vár még a szakmára, így például az innovatívabb anyaghasználat, a karbonlábnyom csökkentése vagy a szakmai együttműködési hajlandóság növelése.
Díjnyertes minisorozatok az ingyenes Japán Filmfesztiválon

Díjnyertes minisorozatok az ingyenes Japán Filmfesztiválon 

Idén először televíziós minisorozatok is a JFF Online Japán Filmfesztivál részét képezik.
Felavatták az Év Kerékpárútját

Felavatták az Év Kerékpárútját 

A konferencia apropóját az adta, hogy 2024-ben a Beregi kör nyerte az Év Kerékpárútja díjat.
Nem mindenki jelölte meg posztjaiban Budapestet a májusban itt járt influenszerek közül

Nem mindenki jelölte meg posztjaiban Budapestet a májusban itt járt influenszerek közül 

Ma derült ki, hogy a Budapest Influencer Tripre meghívott 50 külföldi influenszer közül többen egyáltalán nem jelezték posztjaikban, hogy Budapesten vannak.
Eladósorba került ez a történelmi kastély

Eladósorba került ez a történelmi kastély 

A Mátra festői vidékén, félúton az egri borvidék és Mátrafüred között található területen a Barkóczy-kastély új tulajdonosát keresi.
Magyarországon először: a POP ART egyik alapítója

Magyarországon először: a POP ART egyik alapítója 

A pécsi Zsolnay Negyed m21 Galériájában hamarosan látható Jacques Villeglé (1926-2022), a POP ART úttörőjének és a STREET ART látnokának művészi anyaga.
Nagyszabású kiállítás a debreceni MODEM-ben

Nagyszabású kiállítás a debreceni MODEM-ben 

100 év természet. Tájképek és csendéletek az MBH Bank gyűjteményéből címmel nyílt kiállítás június 14-én a debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központban.