Jákob lencselevese, bölcsek búzája, táncház Debrecenben

Az Ízek, imák közösségi nap című háztáji termelői vásáron ételkóstolók, kézműves foglalkozás, élő népzene, néptánctanítás várta az érdeklődőket a debreceni Széchenyi kerti Református Templom és templomkertben szombaton. A 2013 óta havonta, később kéthetente megtartott vásáron a gyülekezet közeli őstermelők és kistermelők kínálják portékáikat: kolbászt, hurkát, szalonnát, lekvárt, mézet, olajat, sajtot, körtét, almát, s első alkalommal programok is színesítették a sokadalmat.

– Több mint négyszázan voltak a vásárban – összegezte dr. Kocsis Attila, a Magyar Református Szeretetszolgálat Egyháztáji Program programigazgatója. – A látogatókat gasztronómiai élménnyel is vártuk, a bibliai ételek bemutatásával közel hoztuk a mindennapokhoz a Biblia világát. Hazai ételeket is készítettünk, bográcsos borjúpörköltet főztünk és a hungarikummá nyilvánított debreceni párost. Ismertető is volt, az érdeklődők útmutatót kaptak a debreceni mézeskalács elkészítéséhez és díszítéséhez, a gyerekek ki is próbálták a sütemények dekorálását.

Hálaadás a betakarított termésért

Rendezvényünk címe: Ízek, imák - közösségi nap. Az ízek az ételekre utalnak, az imák a hálaadásra. Arra a hálaadásra, melyet étkezés előtt mondunk, és arra, amit a betakarítás végén mondunk. Hálát adunk azért, amit a természet adott ajándékképpen, amit megkaptunk a Teremtőtől. Száz-száz adagot osztottunk ki a pörköltből és százat a debreceni párosból. A pörkölt a térség jellegzetes étele, a debreceni párosnak pedig további híveket és hírnevet szeretnénk szerezni.

Tejjel-mézzel folyó Kánaán

Jákob lencselevese volt az egyik bibliai étel, amit Nagy Margit rendezvényszervező készített a programra. Mint mondta, a bibliai történet szerint Ézsua egy tál lencselevesért eladta elsőszülöttségi jogát ikertestvérének, Jákobnak. Innen ered a hitét, morális szemléletét feladó személyeket jellemző szólás: "Eladta egy tál lencséért". A fazék lencselevest tápláló, sűrű ételnek főzte meg Nagy Margit, zellerrel, sárgarépával, fehérgyökérrel, babérlevéllel, sóval, borssal. Ugyancsak ő készítette a Bölcsek búzáját, a szintén laktató, vitamindús, mézes, áztatott búzapelyhet gránátalmával. A mézes, pisztáciás joghurttal a tejjel-mézzel folyó Kánaánt jelképezte, és jellegzetes keleti édességgel, diós, datolyás, mézes desszerttel zárta az ételek sorát. Italul alma- és gránátalmalé szolgált. A rendezvényszervező jó missziónak nevezte a lehetőséget, amivel a templomot övező lakótelepen élő emberek megismerhetik a háztáji termékeket és bekapcsolódhatnak a közösségbe. A bibliai ételek kóstolóját gyermekprogramok, pl. kézműves foglalkozások előzték meg, s a gyerekek is besegítettek a desszert elkészítésébe.

Hajdúsági táncok

Befejezésképpen a debreceni Szerdás Népzenei Együttes játszott népzenét a Kárpát-medencében élő népek hagyományaiból, a Debreceni Hajdú Táncegyüttes táncospárja járta rá, táncolni tanította a közönséget, és zenés játékkal szórakoztatta a gyerekeket. A jó minőségű háztáji élelmiszereket kínáló, kellemes hangulatú napot a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítványa és az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap támogatta.


Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények

Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények 

Az idei évben különös figyelmet kap a Balaton négyévszakos turizmusa, míg a nemzetközi vendégek közül Szlovákia mutatkozik be különleges gasztronómiájával és kulturális örökségével.
 Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon

Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon 

Látványos nemzetközi snowboard-verseny, tökéletes hó és minden pályán zavartalan nyitvatartás várja a sízőket a hétvégén Mátraszentistvánon.
Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban

Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban 

Egy nappal hosszabb lesz a STRAND Fesztivál.
NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés

NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés 

Visszavonják a társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezetet, amely a szálláshely-minősítési tevékenységhez kapcsolódó igazgatási szolgáltatási díjak szabályozását célozta.
Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen

Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen 

A Skanzen házaiba ugyan még nem térhetünkk be, de sétálhatunk, túrázhatunk a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó 75 hektáros területen.
Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából

Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet

Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet 

Az Utazás kiállítás szakmai napján a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szervezésében megrendezésre kerülő konferencián a hazai turizmus szereplői osztották meg tapasztalataikat.
Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban

Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban 

A Mezőgazdasági Múzeum szervezői egyedülálló farsangi kalandra hívják a családokat 2025. március 1-jén a Vajdahunyad várába. Egy napra gyermekeinkből lehet tehenész, lovász, gabonatermesztő vagy szatócsboltos.
PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások

PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások 

A hazai cégvezetők 70 százaléka számít globális gazdaság gyorsulására, 60 százalék a hazai gazdasággal kapcsolatban is optimistán nyilatkozott, míg saját vállalata növekedésében mindössze 39 százalék bízik.
Így zajlott a jubileumi BCEFW

Így zajlott a jubileumi BCEFW 

A Budapest Central European Fashion Week (BCEFW) az elmúlt években a régió egyik legjelentősebb divateseményévé vált, a 15. szezon pedig minden eddiginél színesebb programmal és új nemzetközi együttműködésekkel ünnepelte a közép-európai divatot február 10-16. között.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.