Jákob lencselevese, bölcsek búzája, táncház Debrecenben

Az Ízek, imák közösségi nap című háztáji termelői vásáron ételkóstolók, kézműves foglalkozás, élő népzene, néptánctanítás várta az érdeklődőket a debreceni Széchenyi kerti Református Templom és templomkertben szombaton. A 2013 óta havonta, később kéthetente megtartott vásáron a gyülekezet közeli őstermelők és kistermelők kínálják portékáikat: kolbászt, hurkát, szalonnát, lekvárt, mézet, olajat, sajtot, körtét, almát, s első alkalommal programok is színesítették a sokadalmat.

– Több mint négyszázan voltak a vásárban – összegezte dr. Kocsis Attila, a Magyar Református Szeretetszolgálat Egyháztáji Program programigazgatója. – A látogatókat gasztronómiai élménnyel is vártuk, a bibliai ételek bemutatásával közel hoztuk a mindennapokhoz a Biblia világát. Hazai ételeket is készítettünk, bográcsos borjúpörköltet főztünk és a hungarikummá nyilvánított debreceni párost. Ismertető is volt, az érdeklődők útmutatót kaptak a debreceni mézeskalács elkészítéséhez és díszítéséhez, a gyerekek ki is próbálták a sütemények dekorálását.

Hálaadás a betakarított termésért

Rendezvényünk címe: Ízek, imák - közösségi nap. Az ízek az ételekre utalnak, az imák a hálaadásra. Arra a hálaadásra, melyet étkezés előtt mondunk, és arra, amit a betakarítás végén mondunk. Hálát adunk azért, amit a természet adott ajándékképpen, amit megkaptunk a Teremtőtől. Száz-száz adagot osztottunk ki a pörköltből és százat a debreceni párosból. A pörkölt a térség jellegzetes étele, a debreceni párosnak pedig további híveket és hírnevet szeretnénk szerezni.

Tejjel-mézzel folyó Kánaán

Jákob lencselevese volt az egyik bibliai étel, amit Nagy Margit rendezvényszervező készített a programra. Mint mondta, a bibliai történet szerint Ézsua egy tál lencselevesért eladta elsőszülöttségi jogát ikertestvérének, Jákobnak. Innen ered a hitét, morális szemléletét feladó személyeket jellemző szólás: "Eladta egy tál lencséért". A fazék lencselevest tápláló, sűrű ételnek főzte meg Nagy Margit, zellerrel, sárgarépával, fehérgyökérrel, babérlevéllel, sóval, borssal. Ugyancsak ő készítette a Bölcsek búzáját, a szintén laktató, vitamindús, mézes, áztatott búzapelyhet gránátalmával. A mézes, pisztáciás joghurttal a tejjel-mézzel folyó Kánaánt jelképezte, és jellegzetes keleti édességgel, diós, datolyás, mézes desszerttel zárta az ételek sorát. Italul alma- és gránátalmalé szolgált. A rendezvényszervező jó missziónak nevezte a lehetőséget, amivel a templomot övező lakótelepen élő emberek megismerhetik a háztáji termékeket és bekapcsolódhatnak a közösségbe. A bibliai ételek kóstolóját gyermekprogramok, pl. kézműves foglalkozások előzték meg, s a gyerekek is besegítettek a desszert elkészítésébe.

Hajdúsági táncok

Befejezésképpen a debreceni Szerdás Népzenei Együttes játszott népzenét a Kárpát-medencében élő népek hagyományaiból, a Debreceni Hajdú Táncegyüttes táncospárja járta rá, táncolni tanította a közönséget, és zenés játékkal szórakoztatta a gyerekeket. A jó minőségű háztáji élelmiszereket kínáló, kellemes hangulatú napot a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítványa és az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap támogatta.


A szakma reagálása a SZÉP-kártya felhasználásának változásáról

A szakma reagálása a SZÉP-kártya felhasználásának változásáról 

A SZÉP-kártya felhasználási szabályainak 2025. január elsejei módosítása milyen hatással lehet a hazai turizmus és vendéglátás szektorra?
Vitézy Dávid 5 pontba szedte, miért hintették be sóval Budapest marketingcégét

Vitézy Dávid 5 pontba szedte, miért hintették be sóval Budapest marketingcégét 

A közlekedési szakértőként elhíresült politikus legfrissebb Facebook bejegyzésében részletesen beszámol arról, miért tartotta fontosnak, hogy a 2025. évi költségvetésben megvonják a főváros marketingügynökségének, a Budapest Brand forrásainak nagy részét.
Egy korszak vége: bezár az ikonikus Körszálló

Egy korszak vége: bezár az ikonikus Körszálló 

Október végén robbant a hír, hogy lebontás fenyegeti a Körszállót, hivatalos nevén a Hotel Budapestet, most újabb részletek derültek ki.
Márciusban életre kel a rakpart

Márciusban életre kel a rakpart 

Télen kell készülni a nyárra, idén is lesz rakpartnyitás, nem is akárhogy – írta a főpolgármester a Facebook-oldalán csütörtökön.
Szlovák-magyar összefogás Somoskő és Salgó váránál

Szlovák-magyar összefogás Somoskő és Salgó váránál 

Közösen dolgozik Salgótarján és a szlovákiai Sátorosbánya önkormányzata, valamint a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum Somoskő és Salgó várainak értékmentésén európai uniós támogatással.
Egyelőre két hazai síterep működik, de hétvégén nyithat a többi is

Egyelőre két hazai síterep működik, de hétvégén nyithat a többi is 

Szerdán több helyen hullott néhány centiméter hó, de ez még nem elegendő a sípályák üzemeltetéséhez.
Globális rendezvényiparági előrejelzés 2025-re

Globális rendezvényiparági előrejelzés 2025-re 

Egy friss tanulmány áttekintést ad a globális rendezvényágazat idei évi kilátásairól, trendjeiről.
Így kerülte ki egy budapesti apartmankomplexum az Airbnb tilalmat

Így kerülte ki egy budapesti apartmankomplexum az Airbnb tilalmat 

A Király utcai Central Passage Társasház már megtalálta a módját, hogy továbbra is szálláshelyként működhessenek a lakásai.
Izgalmas kiállítás Füreden, a magyarok egyik nagy festőjének műveiből

Izgalmas kiállítás Füreden, a magyarok egyik nagy festőjének műveiből 

Egy híres magyar művész képei az űrben és David Bowie szívében is helyet kaptak. Most alkotásaival a Balatonra csalogatják a turistákat. A Vasarely kiállítás január 18-tól március 9-ig lesz látható Balatonfüreden.
Miniszteri ígéret: június 30-ára megnyílhat ismét a miskolctapolcai barlangfürdő

Miniszteri ígéret: június 30-ára megnyílhat ismét a miskolctapolcai barlangfürdő 

Az ígéret szép szó, ha betartják, úgy jó.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.