Kerékpárral, kajakkal – őszi kalandok a Nyugat-Balatonon

Az utóbbi időben egyre több híradás és tudósítás szól arról, hogy a Balaton ősszel és télen is szép, van látnivaló a nagy tó mellett és környékén. 

A Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda azért hívta tanulmányútra a turizmussal foglalkozó szakújságírókat két napra, november 6-7-ére, hogy megmutassák, sportosan, aktívan is lehet üdülni a tó mellett, és bemutassák újdonságaikat. Tar László és csapata már évek óta szólítják kerékpártúrára az újságírókat, és ilyenkor arról is gondoskodnak, hogy egy kis hegymászással a kilátókba is feljussanak, bejárják a kerékpárutakat, és kenuzhassanak is, vagyis ugyanazt az utat tegyék meg, amelyet ők kínálnak a turistáknak.

Az idő szerencsére jó volt, a vendéglátók nem az eső miatt kedveskedtek esőköpennyel, hanem az első állomáson, a Hévízi-tó vizéből táplálkozó patakon kenuzás közben előfordul, hogy a lapát több vizet mer az egy csónakban evezőkre. Mint megtudtuk, ez a patak soha nem fagy be, így semmi akadálya, hogy akár télen is vezetővel evezhessenek a gyerekek és felnőttek is a néhol zsombékos, hínáros patakon. A tanulmányút a Hévízi-tóban és a Festetics Fürdőházban folytatódott. Igaz, előbb megismerkedtek a Hévíz Hotel Spa étterem kiváló kínálatával és a hotelt is bemutatta annak vezetőnője.

Holdfénytúra és a Természet Háza

A Badacsony 438 méteres magassági pontjánál 2011-ben újjáépült Kisfaludy-kilátó 18 méter magas tornyából a fonyódi hegyekig lehet ellátni. A vendéglátóktól kapott elemlámpával mászott fel a csoport nagy és bátrabbik része, hiába, este volt, sötét, és csúszós volt az út. De nagy élmény volt a körpanorámában gyönyörködni. Badacsonyban Árvai Gábor történelem-földrajz szakos tanár, a Bakony-Balaton Geopark végzett geotúra-vezetője kalauzolta a csapatot a holdfénytúrán.

A Laposa birtokon várták az újságírókat borbemutatóval és ízletes ételekkel, a pincében Tasner Mónika, a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület munkaszervezet vezetője és Békássy János elnök várta a látogatókat.

Gyenesdiáson Kovács Judit, a helyi tourinform iroda vezetője kalauzolta a csapatot. Ebben a rohamosan fejlődő balatoni községben a négycsillagos Wellness Hotel Katalinban szálltunk meg, ahol most fejeztek be egy kétéves felújítást, konferenciatermet alakítottak ki, és a kerékpárkölcsönzőben is több jó minőségű kerékpár kapott helyet. Innen indult a csoport a kerékpáros túrára másnap. A közelmúltban átadott Természet Háza Látogatóközpontban folytattuk a barátságos Gyenesdiással való ismerkedést. Az idelátogatók számára nem nagy séta megnézni a Festetics Imre Állatparkot, amely a gyerekeknek is nagy élményt jelent.

Gyenesdiáson a Természet Házában Szalóky Szilvia, a Gyenesdiási Turisztikai Egyesület elnöke üdvözölte a látogatókat, majd Szentes Szilárd, a Természet Háza Látogatóközpont ökoturisztikai vezetője, agrármérnök szakvezetésével ismerhettük meg a házat. A látogatóközpont szakmai csapatában Rajnai Virág természetvédelmi mérnök és Sali Éva geográfus ökoturisztikai munkatársak gondoskodnak arról, hogy az érdeklődő csoportok mindent megismerjenek. Majd újra kerékpárra ültünk, és a híres, a látogatók által nagyon kedvelt Nagymező Erdei Pihenőig kerekeztünk, miközben átmentünk egy kőbányán is.

Összefogtak a TDM szervezetek

Egy kerékpáros mintarégió jött itt létre – Keszthely, Gyenesdiás, Vonyarcvashegy, Balatongyörök, Hévíz, Zalakaros TDM-jei összefogásával kerékpáros kölcsönző hálózat alakult ki, amelyet jelenleg is továbbfejlesztenek. A tourinform irodákban lehet kölcsönözni a kerékpárokat, és bármelyik irodába vissza is lehet vinni azokat. Zalakarostól a Badacsonyig 18 túraútvonalon lehet kerekezni. A kijelölt útvonalakon kerékpáros irányító és információs táblák segítik a tájékozódást. A térség biciklis útvonalain további négy nagy túrakört dolgoznak és tábláznak ki a Keszthelyi-hegység, a Kis-Balaton, a Zala-völgye és Hévíz között. A tárolók falán kerékpáros információs térképeket is elhelyeztek, amelyek segítenek a tájékozódásban, felhívják a figyelmet az attrakciókra, de megtalálhatók rajtuk a szervizek, kerékpáros centrumok, étkezőhelyek, távolságok, segélyhívószámok is. A bringázni vágyók útvonaltervezését és tájékozódását segíti a teljesen megújult és kibővített biciklis térkép, mely nemcsak nyomtatott, hanem digitális formában is elérhető.

Az elő- és utószezoni kerékpáros turizmus erősítésére Badacsony és Fonyód, illetve Balatongyörök és Balatonmáriafürdő között hétvégenként hajójáratok indulnak. A Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda május 1. és szeptember 30. között kerékpáros segélyszolgálatot is biztosít.

Keszthelyen a meghívók a Cadillac Múzeumban kalauzolták az újságírókat, ebben a magánmúzeumban tizenhárom karbantartott üzemképes és eredeti Cadillac gépkocsit lehet megcsodálni a korabeli plakátokkal és újságcikkekkel együtt. A 2001-ben az Év Múzeumává választott Balatoni Múzeum megtekintését sem lehetett kihagyni, ahol sikeres múzeumpedagógiát is folytatnak, és rendszeresen rendeznek időszakos kiállításokat.


Szintet lép a Csak a Mentes rendezvény

Szintet lép a Csak a Mentes rendezvény 

Új, az eddiginél nagyobb helyszínen, több, mint hetven kiállítóval április 20-21-én rendezik a Csak a Mentes Tavaszi Fesztivált.
Szigetcsép legfurcsább versenyét, a Hucul ösvényt idén is megrendezik

Szigetcsép legfurcsább versenyét, a Hucul ösvényt idén is megrendezik 

Szigetcsépen mindig van program, májusban például egy lovasverseny színesíti a mindennapokat.
Göncz Árpád és Fenyő János autóklasszikusai érkeznek Szegedre

Göncz Árpád és Fenyő János autóklasszikusai érkeznek Szegedre 

Száz különleges Mercedes, száz izgalmas történet .
Biztató eredmények a hazai turizmusban

Biztató eredmények a hazai turizmusban 

Az utazási kedv élénkülését elsősorban az idei több hosszú hétvégével magyarázzák a szakértők.
Április végén rendezik Esztergom kedvelt programsorozatát

Április végén rendezik Esztergom kedvelt programsorozatát 

A programsorozatnak most is része lesz az Akkor és Most Jármű Expo, a Zenei Fesztivál és a Lampionos Hajós Felvonulás.
Turisztikai Konjuktúra Index - március

Turisztikai Konjuktúra Index - március 

Ebben megállapítják, hogy a tavasz első hónapjában a turisztikai cégek kedvezőbb helyzetben vannak a többi szektornál.
Négy nap varázslat a Dunakanyarban

Négy nap varázslat a Dunakanyarban 

2024. június 20-23. között kerül megrendezésre a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó.
Megnéztük a Szentendrei Skanzen új tájegységét

Megnéztük a Szentendrei Skanzen új tájegységét  

Bejártuk a Szentendrei Skanzen legújabb régióját és csodákat láttunk.
Befektetők helyett most a diákok álmodhatnak újra elhagyott területeket

Befektetők helyett most a diákok álmodhatnak újra elhagyott területeket 

Felsőoktatásban tanuló diákok ötleteire kíváncsi a CheckINN Turisztikai Innovációmenedzsment Kft. és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME).
Szentendrén gyűlt össze a hazai utazási irodások színe-java

Szentendrén gyűlt össze a hazai utazási irodások színe-java  

A Szentendrei Skanzen területén tartotta idei közgyűlését április 9-én, egy nyarat idéző tavaszi napon a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ).

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.