Készpénzre válthatják a cafeteria-juttatásokat

Akár már a jövő héten döntés születhet a cafeteria-rendszer átalakításáról. A szabályok átírására több lehetőség kínálkozik, ezek egyike szerint készpénz váltaná fel a mostani étkezési és ajándékutalványokat.

Ha ez az elképzelés valósul meg, nagyjából havi húszezer forinthoz juthatna az ország mind a négymillió munkavállalója, a minimálbéresek havi juttatása pedig akár 140 ezer forint közelébe is emelkedhetne – írja a Magyar Idők.

Miután az Európai Unió Bírósága kimondta, hogy uniós jogot sért a SZÉP-kártya és az Erzsébet-utalvány rendszere, valószínű, hogy a cafeteria-rendszer nem marad meg a jelenlegi formájában. Márciusban Orbán Viktor a cafeteria-juttatások készpénzre váltásáról és nyílt, kettős bérrendszer bevezetéséről beszélt. Eszerint a jövedelem egyik részét adná az alapbér, amely után járulékot szedne be az állam, a másik részre, a cafeteria helyébe lépő összegre viszont nem számítanának fel ilyen terhet.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kezdeményezésére az érdekképviseletek elkészítették javaslatukat. Az indítvány azt tartalmazta, hogy szűnjön meg az étkezési és ajándékutalványok adókedvezménye, ellenben lépjen életbe olyan paragrafus, amely mind a négymillió magyar munkavállalónak kedvezményes adózású bérkiegészítést kínál. A SZÉP-kártyát megtartanák a javaslattevők, a kártyarendszer ugyanis – szerintük – létfontosságú a honi turizmus fejlődésének előmozdításában.

Vagyis a cafeteria-rendszer átalakításának egyik lehetséges forgatókönyve úgy nézhet ki, hogy a SZÉP-kártya a jövőben is megmaradna, Erzsébet-utalványokat viszont 2017-ben nemigen kapnának már a munkavállalók. A papírlapok helyét kedvezményes adózású bérkiegészítés venné át, ez a juttatás havi húszezer forint körül mozoghatna.

Forrás: Magyar Idők


Újabb hazai telepen ütötte fel a fejét a száj-és körömfájás járvány

Újabb hazai telepen ütötte fel a fejét a száj-és körömfájás járvány 

A Győr-Moson-Sopron vármegyei Rábapordányban is találtak ragadós száj- és körömfájásban fertőzött szarvasmarhát.
Májusban jön a Budapest100

Májusban jön a Budapest100 

Rekordmennyiségű ház- és közösségi kert nyitja meg idén a kapuit.
Húsvéti tojáskeresés a DinoParkban

Húsvéti tojáskeresés a DinoParkban 

Izgalmas kalanddal várja a DinoPark KÖKI látogatóit a húsvéti ünnepek alatt.
Kényelmes megoldások kis lakásokba: a sarokkanapé

Kényelmes megoldások kis lakásokba: a sarokkanapé 

Az apró lakásokban gyakran megtapasztalható, hogy a hely kihasználása szinte művészetté válik.
Vízi, szárazföldi és légi járművek főszerepben: jönnek az Esztergom Napok

Vízi, szárazföldi és légi járművek főszerepben: jönnek az Esztergom Napok 

Két hétvége, négy rendezvény: tavaszi pezsgés Esztergomban.
Új világsztárokat és az E.T. -t is elhozta a húsvéti nyúl a Madame Tussauds-ba

Új világsztárokat és az E.T. -t is elhozta a húsvéti nyúl a Madame Tussauds-ba 

Húsvét a Madame Tussauds Budapestben: programok és új figurák várják a látogatókat.
A szendvicspanelek előnyei és lehetőségei a modern építészetben

A szendvicspanelek előnyei és lehetőségei a modern építészetben 

A modern építkezési gyakorlatokban a szendvicspanel technológia egyre népszerűbbé válik Magyarországon. Bár az Egyesült Államokban és más nyugati országokban már régóta előszeretettel használják ezt az építési metódust, hazánkban még sokan kételyekkel szemlélik. 
Nincs húsvét Tojás-kút nélkül

Nincs húsvét Tojás-kút nélkül 

Húsvét és tavaszi szünet Székesfehérváron.
Varázslatos világot idéző produkció a Millenárisban

Varázslatos világot idéző produkció a Millenárisban  

Elkezdődött a mitikus világot megidéző Walk My World immerzív produkció építése a Millenárison
Három nap – nyolc világsztár Paloznakon

Három nap – nyolc világsztár Paloznakon 

Idén nyáron ismét jazzbe borul a Balaton-felvidék.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.