Látott már Picasso-festményt és minaretet marcipánból?

Kereken egy évtizeddel ezelőtt, 2005 őszén nyitották meg Eger belvárosában, a Minaret mellett lévő egykori Harangöntő-házban a Kopcsik Marcipániát. A mestercukrász Kopcsik Lajos munkáiból berendezett kiállítóhely azóta a hevesi megyeszékhely egyik meghatározó turisztikai látványossága.

Az elmúlt tíz évben mintegy 300 ezer látogató kereste fel a tárlatot. A kiállítóhely vitrinjeiben főként a magyar értékeket képviselő képző-, ipar- és népművészeti remekek másai, illetve híres festők, mint a spanyol Pablo Picasso, vagy a francia Claude Monet alkotásai ihlette, cukorból készült képek láthatók. A bemutató leglátványosabb eleme a barokk szoba, amely Európában is egyedülálló alkotás, és 2008-ban készítette a mester.

A kiállított tárgyak cukortésztából – porcukorból és zselatinból –, valamint úgynevezett glazúrból – porcukorból és tojásfehérjéből – készültek. A színezésük pedig temperával történt. Az első tíz esztendő eredményeiről ünnepség keretében emlékeztek meg, miközben a tárlat Kopcsik Lajos két újabb alkotásával gazdagodott.

Az idén 74 éves mester eddigi életét a vendéglátásban töltötte. Immár több mint negyedszázada tevékenykedik Egerben, ahol korábban cukrászüzemeket vezetett. Már szakmai pályafutásának a kezdetén is számos országos, illetve megyei versenyen vett részt. A munkái szinte minden esetben a legnagyobb elismerésben részesültek. Azután folyamatos résztvevője lett a legrangosabb magyar és külföldi megmérettetéseknek. Ennek köszönhetően országos, majd nemzetközi hírnévre is szert tett.

Kopcsik Lajos a Frankfurtban rendezett Szakács Olimpián egyéni aranyérmet nyert, a berlini Szakács Olimpián pedig tíz aranyérmet szerzett. Ezután a karlsruhei nemzetközi versenyen négy egyéni aranyérem birtokosa lett, Luxemburgban a Szakács- és Cukrász Világbajnokságon pedig hat egyéni aranyéremmel jutalmazták. 2001-ben bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, 2005-ben pedig megnyílt műveinek önálló kiállítása, a Kopcsik Marcipánia Egerben.

A jeles mestercukrászt többször magas állami elismerésben is részesítették. Emellett szülővárosa, Sajószentpéter, valamint Eger díszpolgárává választották. Kiemelkedő alkotómunkájának elismeréseként nemrég Pro Agria életműdíjat adományoztak neki. Alkotásaival ma is szívesen népszerűsíti a hevesi megyeszékhelyet és igyekszik hozzájárulni a magyar gasztronómia európai megismertetéséhez is.


Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények

Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények 

Az idei évben különös figyelmet kap a Balaton négyévszakos turizmusa, míg a nemzetközi vendégek közül Szlovákia mutatkozik be különleges gasztronómiájával és kulturális örökségével.
 Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon

Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon 

Látványos nemzetközi snowboard-verseny, tökéletes hó és minden pályán zavartalan nyitvatartás várja a sízőket a hétvégén Mátraszentistvánon.
Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban

Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban 

Egy nappal hosszabb lesz a STRAND Fesztivál.
NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés

NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés 

Visszavonják a társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezetet, amely a szálláshely-minősítési tevékenységhez kapcsolódó igazgatási szolgáltatási díjak szabályozását célozta.
Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen

Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen 

A Skanzen házaiba ugyan még nem térhetünkk be, de sétálhatunk, túrázhatunk a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó 75 hektáros területen.
Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából

Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet

Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet 

Az Utazás kiállítás szakmai napján a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szervezésében megrendezésre kerülő konferencián a hazai turizmus szereplői osztották meg tapasztalataikat.
Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban

Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban 

A Mezőgazdasági Múzeum szervezői egyedülálló farsangi kalandra hívják a családokat 2025. március 1-jén a Vajdahunyad várába. Egy napra gyermekeinkből lehet tehenész, lovász, gabonatermesztő vagy szatócsboltos.
PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások

PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások 

A hazai cégvezetők 70 százaléka számít globális gazdaság gyorsulására, 60 százalék a hazai gazdasággal kapcsolatban is optimistán nyilatkozott, míg saját vállalata növekedésében mindössze 39 százalék bízik.
Így zajlott a jubileumi BCEFW

Így zajlott a jubileumi BCEFW 

A Budapest Central European Fashion Week (BCEFW) az elmúlt években a régió egyik legjelentősebb divateseményévé vált, a 15. szezon pedig minden eddiginél színesebb programmal és új nemzetközi együttműködésekkel ünnepelte a közép-európai divatot február 10-16. között.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.