Lekváros tea a Börzsönyben, borjurta Vácott

A Dunakanyarban és a Börzsönyben is készülnek már a karácsonyra, a téli programokon és gasztrokalandokon túl azonban kisvasutazásban, műemlék-látogatásban és egy hajótörténeti gyűjtemény megtekintésében is részünk lehet, ha ide látogatunk.

Karácsonyi készülődés és gasztrokalandok a Dunakanyar bal partján és a Börzsönyben címmel december elsején szervezett tanulmányutat a Magyar Turizmus Zrt. A helyi Tourinform iroda közreműködésével megszervezett út első állomása Nagybörzsöny volt, a Dunakanyarba látogatók kedvenc kirándulási célpontja. Itt megtudtuk, hogy Nagybörzsöny legrégebbi és legszebb műemléke a falu bejáratánál lévő Szent István templom, mely plébániaegyháza volt a XIII. századtól a XV. század elejéig. Jelenleg is tartanak benne esküvőket és keresztelőket is.

A Börzsöny-patak vizét használja a falu észak-keleti részén álló, XIX. század közepén épült vízimalom. A hosszú, nyeregtetős épület lakóház, malom és istálló volt, a mai malomszerkezet hengerszékei az 1930-as években kerültek ide.

LEK-VÁR-LAK – természetesen a természetből

Szarvas Attila és Schwáb Mónika a tulajdonosai a LEK-VÁR-LAK-nak, amelyben kézi készítési szörpök, lekvárok sorakoznak a polcokon, és nem csak várnak, de utána is mennek a vevőknek, mert a tulajdonosok megrendelésre is szállítanak termékeikből a fővárosba is. Édes Otthon nevű éttermükben kóstoltuk meg a lekváros teát, és 130 féle termékükből néhányat, miközben a 745 lakosú Nagybörzsöny alpolgármestere beszélt a község büszkeségeiről és terveikről. Paulik Oszkár kérdésünkre elmondta, hogy nagyobb fesztivál esetén 400 vendéget is be tudnak fogadni éjszakára, és tartalmas programokat is tudnak kínálni. Színesíti a község arcát a helyi őstermelői kispiac, amelyet az idegenforgalmi adó egy részből építettek fel.

Hogy a község ennyire vendégváró, azt nemcsak a kisvasútnak, a szíves vendéglátásnak, hanem többek között annak köszönheti, hogy jó az együttműködés a civil szervezetek és az önkormányzatok közt – vélte az alpolgármester. A Nagybörzsönyi Kisvasút egy különleges vonalvezetésű hegyi vasút, Magyarország egyetlen csúcsfordítós vasútvonala. Jelenleg 8 kilométer hosszan kanyarog Nagybörzsönytől Nagyirtásig, ám a folyamatban lévő fejlesztések elkészültével a Duna parti Szobról indulva egyben a legnagyobb szintkülönbséget legyőző hazai vasútvonal is lesz az alpolgármester tájékoztatása szerint.

Ökoszemléletű szálloda Zebegény felett

Következő állomásunk Zebegény volt. A festői panoráma miatt is érdemes megnézni a Kálvária-hegyen lévő Országzászló emlékművet. Nem csak a község házai, hanem a templomok kertje is gondozott, nem véletlenül kapott ezért a község különdíjat a Virágos Magyarországért környezetszépítő versenyen a Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Vezérigazgatóságától.

A Natura Hill Vendégház és Étteremben, ebben a környezettudatos és ökoszemléletű szállodában ebédeltünk, a menü séfünk – Ruga Endre – mesterfogásait dicsérte. A mindösszesen nyolc szobás szálló vendégeit szükség esetén és kérésre a vasútállomásról hozzák fel a szőlőhegyre, ahonnan varázslatos kilátás nyílik a községre és a Dunára. Hogy miért is olyan vonzó ez a szálloda? Kényelmes szobákkal, jó ételekkel és borokkal vendégelik meg a szobafoglalókat, akikre csak a csönd és a nyugalom vár, a szobákban keresve se találunk televíziót. Az épület kialakításánál elsődleges szempont volt az energiahatékonyság – a házak magas szinten szigeteltek, korszerű, de mégis természetes anyagokból épültek. A fűtést és a klimatizálást egyaránt geotermikus hőszivattyús rendszer végzi. A fűtésre és a hűtésre egyaránt a falak felületeit használják, amivel kisebb felületi hőmérséklet mellett is komfortos hőérzetet értek el. A mindig friss belső levegőről hővisszanyerő szellőztető rendszer gondoskodik, így az értékes energia szellőzéskor sem megy kárba.

A helyi Tourinform iroda közreműködésével megrendezett egynapos utunk utolsó állomása Vác volt, Zebegény szépségeit nézve csúsztunk is az idővel, Papp Ildikó, az iroda vezetője meg is állapította, hogy Vácra mindig kevesebb idő jut. Valóban, Vác megérne nem csak egy, de több napos barangolást is, annyi a látnivaló, főleg most, karácsonyra készülődve. Várt minket a Váci Művészeti Gyűjtemények, a Memento Mori, a Curia Borház és Borgyűjteménytár, nem beszélve a Curia Borház előtt található Borjurtáról, ahol a jólesett a szeles, hideg időben a forralt bor, az autósoknak pedig a fűszeres almalé.

Debrecen vagy Vác lesz a győztes?

Papp László műgyűjtőt, a váci kiállítások kurátorát meg se lehetne kerülni, ott van mindenhol, ahol történik valami, szebbé teszi a várost. Nevéhez nemcsak a Hajótörténeti gyűjtemény köthető, amely Magyarország legnagyobb hajókonstruktőre, hajótervező mérnöke, Szabadi Kálmán életmű-kiállítása, hanem a Sajdik kiállítás is a szíve csücske. Évek óta a legnépszerűbb látnivaló a Karikatúra Gyűjtemény, mely Sajdik Ferenc Kossuth-díjas karikaturista életműanyaga. Méltán tervezik Vácra az ország karikatúramúzeumát. De tervezik a világ egyik legnagyobb kupagyűjteményének az elhelyezését is, melyre Debrecen városa is igényt tartana. Mindenképp Vácon lesz elhelyezve - ígérte Papp László, a városi gyűjtemények kurátora.

Mit kínál még Vác az ideérkezőknek? A teljesség igénye nélkül lesz forraltborfőző és bejglisütő verseny, Luca-napi utcabál. A Madách Imre Művelődési Központban január-februárban a Téli Ünnepi Napokon is sok rendezvény és Téli Tárlat is lesz, amely Vác és környéke hivatásos képző- és fotóművészeinek hagyományos bemutatkozása.

Utolsóként nem hagytuk ki a Desszert Szalont, ahol Mihályi László avatott be minket süteményeinek és alapanyagainak készítésébe. Maradtuk volna még, de az idő sürgetett, búcsút vettünk Börzsönytől, Zebegénytől, Váctól és a Duna parti községek szerelmeseitől.


Titkos kódok és szimbólumok a kiállításon

Titkos kódok és szimbólumok a kiállításon 

Összművészeti eseménnyel zárul a szentendrei Virágnyelven kiállítás.
17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyedben

17. századi női papucs került elő a veszprémi várnegyedben 

A különleges leletet már a Múzeumok Éjszakáján megnézhetik az érdeklődők a veszprémi várnegyed Work in Progress kiállításán.
Indul Tokaj legmenőbb éjszakai futása

Indul Tokaj legmenőbb éjszakai futása 

Június 28-án nemzetközi mezőny indul a Fesztiválkatlanból.
Kutya melegben a kutyájával strandolna? Nincs akadálya

Kutya melegben a kutyájával strandolna? Nincs akadálya 

Itt a legfrissebb országos kutyabarát strandtérkép, hozzá hasznos tippekkel.
Elfogadták az Európai Zöld Megállapodást - mit jelent?

Elfogadták az Európai Zöld Megállapodást - mit jelent? 

„Az Európai Uniónak át kell gondolnia a stratégiáját” – mondja Bárány László,az ország piacvezető és a magyarországi csirketermelés és -feldolgozás közel 50 százalékát adó piaci szereplőjének tulajdonos-ügyvezetője.
Tánc és a századforduló szerelmi élete a Szentendrei Skanzenben

Tánc és a századforduló szerelmi élete a Szentendrei Skanzenben 

Tánc, tűzugrás, szerelmi jóslás és csoki bonbonok - izgalmas lesz az idei Múzeumok éjszakája a Skanzenben.
Hogyan üzemeltethetünk okosan webshopot világutazóként?

Hogyan üzemeltethetünk okosan webshopot világutazóként? 

Egy laptoppal és koktéllal a kezünkben ücsörgünk a tengerparton, miközben a megrendeléseket teljesítjük és a profitot számoljuk. Jól hangzik, ugye?
Nyári programok a víz és a napfény szerelmeseinek

Nyári programok a víz és a napfény szerelmeseinek 

Siófok 17 km hosszú partszakaszán színvonalas strandok várják a víz és a vízisportok szerelmeseit.
Friss felmérés: fizetési szokásokról külföldön

Friss felmérés: fizetési szokásokról külföldön 

Ahogy egy új felmérés is mutatja, a digitális fizetések jelentősége egyre nő a közép- és kelet-európai kártyabirtokosok körében.
Drágább nyárra készülnek idén a szülők

Drágább nyárra készülnek idén a szülők 

A szülők csaknem felének a gyermekek felügyeletének megszervezése jelenti a legfőbb problémát a nyáron.