Markaz: a magántőkét is bevonnák a turisztikai fejlesztésekbe

A szép fekvésű dél-mátrai községben, Markazon a turizmus erősítésében látják a jövőt. A falu az elmúlt években jelentősen fejlődött. Többek között a horgásztó, a vadászturizmus, az örök zöldekkel és virágokkal ékesített parkok, a felújított kézművesház, a sportpálya és a rendezvényközpont mind hozzájárultak ahhoz, hogy sokan fedezték fel a falut.

A fővárostól alig száz kilométerre, az M3-as autópálya közelében, hangulatos völgyben fekszik Markaz. Potoczki László polgármestertől megtudtuk, Markaz hazánknak talán az egyetlen települése, amelynek közigazgatási területén – ez egészen a Kékestetőig terjed – a tengerszint-különbség 850-861 méter. Közvetlenül a falu fölött látni a Hegyes-hegyet, amelynek nyugati nyúlványán találni a XIII. században épült markazi vár romjait. Ez a következő években felújításra vár, amely annál is inkább indokolt, mert itt halad át az Országos Kéktúra útvonala. A romoktól pompás kilátás nyílik az egész környékre. Jól kirajzolódnak a Mátra hegyei, valamint a szőlők és a gyümölcsösök által körbevett község. A turisták a faluból zöld jelzésen haladva érhetik el a várromot.Áprilisban megnyitják az éttermet

Markazhoz szorosan kapcsolódik a nagy kiterjedésű horgásztó, amely a Mátrai Erőmű hűtővíztárolója. A tóparton az elmúlt években négyszáz hétvégi házat építettek, amely ezzel ismert hellyé vált és a horgászok kedvelt helye lett, évente több mint ezer pecás érkezik ide. Az itteni házak tulajdonosai az ország különböző részeiből járnak ide pihenni.

Markazon a következő években kitörési pont lehet az idegenforgalom. A tóparti övezetben viszont még fontos feladatot jelent a víz- és szennyvízhálózat kiépítése. Ezen a területen melegkonyhás étteremre és panzióra is szükség lesz, amelyhez az önkormányzat területet biztosít. A faluban jelenleg tizenegy, összkomfortos vendégházban várják az érkezőket, áprilisban pedig újra megnyitják a falu étteremét, ahol az érkező turisták és a horgászok is igényüknek megfelelő ellátást találnak majd.

A helyi vadásztársaság rendszeresen szervez túrákat a puskásoknak, akik a Mátra nagyobb vadjaira – muflonra, szarvasra, vaddisznóra – vadásznak. Az elmúlt évben a tó partján 1,4 kilométer hosszú sétányt építtetett az önkormányzat, amelyet hamar megkedveltek nemcsak a helybeliek, hanem a turisták is. Ez része lesz a majdani Gyöngyös-Eger irányában épülő kerékpárútnak, amely Markazt is érinti.

Hagyományőrző rendezvényeket tartanak

A falu életében immár a XVI. század óta fontos szerepet tölt be a szőlőtermelés és a borászat is. Markaz a Mátrai Borvidék része. Jelenleg több mint háromszáz hektárnyi ültetvényen gazdálkodnak a tulajdonosok, valamint néhány ezer hektoliter bor elhelyezésére alkalmas pincészetekkel is rendelkeznek. Főleg minőségi, száraz fehér- és vörösborokat készítenek, amelyeket a vendégek is megkóstolhatnak. Az elmúlt években a tulajdonosok boraikkal különböző versenyeken díjakat is nyertek.

Potoczki László polgármester azt is elmondta, hogy Markazon évről évre nagyobb hagyományőrző rendezvényeket tartanak és ezekkel is igyekeznek még jobban felhívni a falu iránt érdeklődők figyelmét. Legutóbb március 15-én emléktúrát szerveztek a várromnál, június harmadik szombatján pedig bekapcsolódnak a Mátrai múzeumok éjszakája programsorozatba. Augusztus 20-án Szent István-napi Falunapot rendeznek, kenyér- és borszenteléssel. Szeptember első vasárnapján a Mária-napi búcsúra invitálják az érdeklődőket, szeptember végén pedig szüreti napok lesznek Markazon. Végül december 29-én téli boros-toros rendezvénnyel, máglyagyújtással, kézműves vásárral és zenés mulatással búcsúztatják majd az idei évet. Ezeket a közösségi rendezvényeket a Szent István Sport- és Szabadidőparkban tartják. Ott, ahol a vendégek a Szent Korona Emlékművel találkozhatnak és szabadtéri színpadot is építettek. Az emlékmű közelében pedig fedett turisztikai fogadóteret létesítettek kemencével felszerelve.

Minden korosztály talál érdekességet

Markazon több nevezetességgel is találkozhatnak a vendégek. Így minden korosztály talál valami érdekeset. Ennek köszönhetően szívesen túráznak, sétálnak az érdeklődők. Aki például Gyöngyös felől érkezik, az első, amit megpillant, a faluszélén, ligettel körülölelt kis kápolna, amit a huszadik század első évtizedében építettek neobarokk stílusban. A település központjában emelkedik Markaz dísze és szimbóluma, a római katolikus templom, azzal szemben pedig pihenőpark fogadja a látogatókat. Ugyancsak ebben a környezetben találni a helyi kézművesházat, amelyet az önkormányzat vásárolt meg és újított fel. A régi istállóépületben az állattartás, a pincéjében a szőlészet-borászat eszközei láthatók. A ház tágas udvarral rendelkezik, ahol turisztikai rendezvényeket tartanak. A hátsó részében fedett színt alakítottak ki, ahol különböző találkozókat és esküvőket is szerveznek. A tájház ugyancsak nevezetes, amelyet még az 1870-es években építettek. A helyben fennmaradt és összegyűjtött berendezési tárgyak, népművészeti, népviseleti emlékek láthatók benne. A falu központjához közel találni még a kis meleg vizű tavat, amely egykor a helyi asszonyok mosóhelye volt. Ma pihenőpark és kis fahíd ékesíti ezt a környéket.

Markazon tehát igyekeznek élénkíteni a turizmust. Ehhez viszont további fejlesztéseket terveznek, részben pályázati támogatásokkal, illetve magántőke bevonásával. Bíznak a jövőben és ennek érdekében fogtak össze.


Az utazási irodások már készülnek nagyszabású őszi rendezvényükre

Az utazási irodások már készülnek nagyszabású őszi rendezvényükre 

A MUISZ a következő időpontban nagyszabású programot szervez 50. születésnapja alkalmából.
Tengeri kaland Budapest legnagyobb homokozójában

Tengeri kaland Budapest legnagyobb homokozójában  

Gyereknapi programok a Városháza pop-up parkban!
Gördeszka-kiállítás Pécsett

Gördeszka-kiállítás Pécsett 

Dizájnolt deszkák, underground relikviák, magazinok és plakátok a ’60-es évekből – minden, ami a gördeszka-kultúrához tartozik.
Egy éves a Madame Tussauds Budapest

Egy éves a Madame Tussauds Budapest 

A meglepetések sora nem ér véget: a Madame Tussauds Budapest hamarosan újabb sztárok érkezését jelenti be, nemsokára két állandó figurával 54-re bővül a hírességek névsora.
Erste pénzügyi pontok mostantól hatvan Tescóban

Erste pénzügyi pontok mostantól hatvan Tescóban 

Együttműködési megállapodást kötött a Tesco és az Erste.
Itt a vidéki vállalkozások díjazottjainak névsora

Itt a vidéki vállalkozások díjazottjainak névsora 

Az est során 1.751.000 Ft gyűlt össze az alapítvány javára, mely során igazgyöngyös gyerekek által festett öt festmény is kalapács alá került.
Ilyen még nem volt: kultúrbuli a Millennium Házában

Ilyen még nem volt: kultúrbuli a Millennium Házában 

A fergeteges zene mellett lendületes, informatív és izgalmas tárlatvezetések is várnak ránk, hiszen ez az utolsó este, amikor ebben a formában.
Egyedülálló kortárs kiállítás Köveskálon

Egyedülálló kortárs kiállítás Köveskálon 

Kihirdették a 4. Káli Art-Park szobrászati pályázatának eredményét.
Fiatal kortárs művész festményei az Oktogonon

Fiatal kortárs művész festményei az Oktogonon 

„Éld át az ismeretlent” hirdetik a kiállítás plakátjai és molinói városszerte.
Új kiállítás Balatonfüreden

Új kiállítás Balatonfüreden 

A reformkorba repít vissza a balatonfüredi látógatóközpont.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.