Megújult a Fakanál étterem

Nemrég újult meg a budapesti Nagyvásárcsarnokban található Fakanál étterem, amely immáron 15 éve a turisták és a helyiek egyik legkedveltebb étterme a IX. kerületben. Kelemen Csilla, belsőépítészeti tervezőnek jutott a megtisztelő feladat, hogy átalakítsa a helyiséget a Coninvest konyhatechnológiai berendezéseit használva.

Az UNESCO által védett Nagyvásárcsarnok műemlék épületében üzemel a Fakanál étterem, amely bő egy évtizede várja magyaros konyhájával a külföldi és hazai vendégeket egyaránt.

Sokan itt találkoznak először a magyar konyhai remekeivel, ezért a Fakanál étteremnek fontos szerepe van az országimázs és a hazai konyháról alkotott szemlélet formálásában is. Az étterem tulajdonosi köre 2013-ban döntött a hely átalakításáról. A fő cél a belső design és a konyhatechnológia modernizálása volt, amellett, hogy a megjelenésnek továbbra is tükröznie kellett a magyaros konyhát vivő étterem alap értékeit: a magyar hagyományok, magyar ízek szeretetét. Az étterem adottságai korántsem voltak ideálisak, hiszen a Nagyvásárcsarnok műemlékvédelmére szolgáló jogi keretrendszert is figyelembe kellett venni a tervezés során. Ilyen a fém-tartószerkezetes födém, az üvegportál, a kemény, rideg anyagok.

Mindenhol a fa dominál

A belső építész tervező, Kelemen Csilla úgy döntött, hogy a természetes alapanyagokkal és a természetes fényviszonyok kihasználásával teszi barátságosabbá, szerethetőbbé az éttermet: a padlóra faburkolat került, a bútorok anyagaiban is a fa dominál, illetve minden bútorelem antikolt, régies kivitelben készült el.

“A tulajdonosok a régi, hagyományos éttermet akarták lecserélni, frissíteni. Alapvetően a turisták miatt maradt a magyaros kiindulási pont, de ezt egy modernebb színvilággal, frissebb stílusjegyekkel oldottam meg. A stílust erősen befolyásolta az épület műemlék jellege, igazából ehhez kellett igazodni, de első lépésként a funkciót határozta meg a megrendelő csoport: egy önkiszolgáló rendszerben működő éttermet szerettek volna, amely illeszkedik a csarnok építészeti miliőjébe.” - nyilatkozta a belsőépítész.

Jó étvágyat 26 nyelven

Ezen felül számos dekorációs ötlettel javította a tervező az étterem hangulatát: az egyik falra a csirkepaprikás receptje került angolul, míg a másik falon 26 nyelven kíván az étterem jó étvágyat vendégeinek. A vendéglátó hely külseje mellett annak szívét, lelkét adó konyhatechnológiája, gépparkja is megújítása került, melyre a Coninvest Kft. kapott megbízást. Az étterem tulajdonosai és a kivitelezők is örömmel konstatálták, hogy a megújítás óta a vendégkör egyre több magyar ajkú vendéggel gazdagodott.


New York és Cannes után Tiszafüreden ez a kiállítás

New York és Cannes után Tiszafüreden ez a kiállítás 

15 éves alkotótehetség varázsolja el Tiszafüredet.
Gyereknapi programok a repülős múzeumban

Gyereknapi programok a repülős múzeumban 

Gyereknap alkalmából idén is színes programokkal várja a kiránduló családokat RepTár Szolnoki Repülőmúzeum.
Az év természetfotósa pályázat átigazolt a Varázslatos Magyarországhoz

Az év természetfotósa pályázat átigazolt a Varázslatos Magyarországhoz  

2025-től az ország egyik legnagyobb természetfotós és természetvédelmi szervezete, a Varázslatos Magyarország rendezi meg Az év természetfotósa pályázatot.
Pajtalátogatások és fényinstallációk az Őrségben

Pajtalátogatások és fényinstallációk az Őrségben 

A rendezvény célja, hogy a résztvevők megérezzék, hogyan válhat egy pajta vagy csűr a közösség színterévé, a természetközeli kultúra otthonává.
Tűzhelyzet Európában, térségünk is érintett

Tűzhelyzet Európában, térségünk is érintett 

Akadémiai jelentés a kockázatokról.
Családi fesztivál Balatonfüreden

Családi fesztivál Balatonfüreden 

Alfáktól Omegáig – Családi fesztivál egészséges egyensúlyban a digitális világgal.
Feloldották az importtilalmat, zöld utat kapott a Gerecse-túra is

Feloldották az importtilalmat, zöld utat kapott a Gerecse-túra is 

Feloldották a száj- és körömfájás miatt elrendelt importtilalmat.
Planet Lens: természetfotósok, filmesek díjazása Veszprémben

Planet Lens: természetfotósok, filmesek díjazása Veszprémben 

A május 15-18. között zajló esemény idén Veszprémben, Európa 2023-as Kulturális Fővárosában jubilál.
Kipukkad a GDP-lufi, de a zöld növekedés is zsákutca

Kipukkad a GDP-lufi, de a zöld növekedés is zsákutca 

Fontos témákról, élénk érdeklődés mellett folyt május 13-án a Magyar Természetvédők Szövetsége által szervezett kerekasztal-beszélgetés a MagNet Házban.
Közel kétezer futó a Kékestetőn

Közel kétezer futó a Kékestetőn 

Május 18-án huszonnyolcadik alkalommal rendezték meg a Renault E-Tech Kékes Csúcsfutást, Magyarország egyik legikonikusabb és legszebb kihívást jelentő futóversenyét.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.