Megújult a Fakanál étterem

Nemrég újult meg a budapesti Nagyvásárcsarnokban található Fakanál étterem, amely immáron 15 éve a turisták és a helyiek egyik legkedveltebb étterme a IX. kerületben. Kelemen Csilla, belsőépítészeti tervezőnek jutott a megtisztelő feladat, hogy átalakítsa a helyiséget a Coninvest konyhatechnológiai berendezéseit használva.

Az UNESCO által védett Nagyvásárcsarnok műemlék épületében üzemel a Fakanál étterem, amely bő egy évtizede várja magyaros konyhájával a külföldi és hazai vendégeket egyaránt.

Sokan itt találkoznak először a magyar konyhai remekeivel, ezért a Fakanál étteremnek fontos szerepe van az országimázs és a hazai konyháról alkotott szemlélet formálásában is. Az étterem tulajdonosi köre 2013-ban döntött a hely átalakításáról. A fő cél a belső design és a konyhatechnológia modernizálása volt, amellett, hogy a megjelenésnek továbbra is tükröznie kellett a magyaros konyhát vivő étterem alap értékeit: a magyar hagyományok, magyar ízek szeretetét. Az étterem adottságai korántsem voltak ideálisak, hiszen a Nagyvásárcsarnok műemlékvédelmére szolgáló jogi keretrendszert is figyelembe kellett venni a tervezés során. Ilyen a fém-tartószerkezetes födém, az üvegportál, a kemény, rideg anyagok.

Mindenhol a fa dominál

A belső építész tervező, Kelemen Csilla úgy döntött, hogy a természetes alapanyagokkal és a természetes fényviszonyok kihasználásával teszi barátságosabbá, szerethetőbbé az éttermet: a padlóra faburkolat került, a bútorok anyagaiban is a fa dominál, illetve minden bútorelem antikolt, régies kivitelben készült el.

“A tulajdonosok a régi, hagyományos éttermet akarták lecserélni, frissíteni. Alapvetően a turisták miatt maradt a magyaros kiindulási pont, de ezt egy modernebb színvilággal, frissebb stílusjegyekkel oldottam meg. A stílust erősen befolyásolta az épület műemlék jellege, igazából ehhez kellett igazodni, de első lépésként a funkciót határozta meg a megrendelő csoport: egy önkiszolgáló rendszerben működő éttermet szerettek volna, amely illeszkedik a csarnok építészeti miliőjébe.” - nyilatkozta a belsőépítész.

Jó étvágyat 26 nyelven

Ezen felül számos dekorációs ötlettel javította a tervező az étterem hangulatát: az egyik falra a csirkepaprikás receptje került angolul, míg a másik falon 26 nyelven kíván az étterem jó étvágyat vendégeinek. A vendéglátó hely külseje mellett annak szívét, lelkét adó konyhatechnológiája, gépparkja is megújítása került, melyre a Coninvest Kft. kapott megbízást. Az étterem tulajdonosai és a kivitelezők is örömmel konstatálták, hogy a megújítás óta a vendégkör egyre több magyar ajkú vendéggel gazdagodott.


Íme, a 2025. évi Flash Award díjazottjai

Íme, a 2025. évi Flash Award díjazottjai 

Inspiráló helyszínen különleges díjátadó gála zajlott május 13-án este.
Virágzó hagyomány Fehérvárcsurgón

Virágzó hagyomány Fehérvárcsurgón 

2025. május 30-án nyílik a 21. Európai Dísznövény és Kertművészeti Kiállítás és Vásár.
Tudomány, művészet és szenvedély az idei Műtárgyak Éjszakáján

Tudomány, művészet és szenvedély az idei Műtárgyak Éjszakáján 

Idén a tudomány és a művészet kapcsolata a rendezvény kiemelt témája.
Idén újra: Öböl-átúszás Tihany és Balatonfüred között

Idén újra: Öböl-átúszás Tihany és Balatonfüred között 

A rendezvény célja nem csupán a sport, hanem a természet, az élmény, a hagyomány és az értékek ünneplése.
Programkavalkád a Tokaj Fesztiválkatlanban

Programkavalkád a Tokaj Fesztiválkatlanban 

Huszonöt programmal várja nyáron látogatóit az ország egyik legnagyobb szabadtéri színháza, a Tokaj Fesztiválkatlan.
Jön: háború utáni és kortárs művek aukciója

Jön: háború utáni és kortárs művek aukciója 

Keserü Ilona drámai képe 40 millió forintos kikiáltási árról indul a Virág Judit Galéria árverésén.
 Közel kétezer résztvevő a Tisza-tó körüli kerékpárversenyen

Közel kétezer résztvevő a Tisza-tó körüli kerékpárversenyen 

Új távokkal és felejthetetlen hangulattal ünnepelte 18. születésnapját a BSI kerékpáros eseménye.
Enyhítik a száj- és körömfájásjárvány korlátozása miatt hozott intézkedéseket

Enyhítik a száj- és körömfájásjárvány korlátozása miatt hozott intézkedéseket  

A korlátozáson kívüli területeket érintik a változások.
Ismét ellepték világszerte ismert influenszerek hazánkat

Ismét ellepték világszerte ismert influenszerek hazánkat 

Látogatásuk három napja alatt 22 helyszínen, 30 hazai szolgáltató segítségével mutatják meg hazánk élményeit.
A közlekedés napját szimulátorral és élménykamionnal ünnepli a szentendrei múzeum

A közlekedés napját szimulátorral és élménykamionnal ünnepli a szentendrei múzeum 

A BKV – a Magyar Autóklubbal együttműködve – az idén is csatlakozik a közlekedési kultúra napja programsorozathoz.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.