Menekültügy: lemondják a budapesti utakat a turisták, pedig hazánk biztonságos

A Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) tagirodáinál a menekültügyi helyzet miatt külföldi csoportok és egyéni utasok mondják le magyarországi látogatásaikat. A szervezet attól tart, hogy a következő napokban még több lemondás érkezhet, ami jelentős bevételkiesést okozhat - tudatta a MUISZ pénteken az MTI-vel.

Közölték, hogy a MUISZ az utazási irodák nevében ezért Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterhez fordult, hogy a külföldi országokban megjelenő hírek mellett tudatosítsák: Budapest turizmusát nem befolyásolja a menekültügyi helyzet és Magyarország változatlanul biztonságos úti cél. Az MTI-hez is eljuttatott levélben azt írták, hogy határozott és gyors kommunikáció segítségével el lehet kerülni az élénkülő beutazó turizmus jelentős visszaesését, ellenkező esetben Magyarország jelentős nemzetgazdasági bevételtől eshet el.

Erdei Bálint, a MUISZ elnöke az MTI-nek elmondta: van olyan utazási iroda, ahol a jellemzően napi 50 egyéni foglalás helyett az utóbbi két napban csak 4-6 érkezett, a csoportok pedig a tervezett létszámnál kevesebb fővel érkeznek, mivel sokan nem mernek ide utazni.

A turisták számára biztonságos Budapest

A migránshelyzet turizmussal összefüggő kérdéseiről a híres turisztikai központnál, a budapesti Szent István-bazilika előtt tartott szeptember 4-én sajtótájékoztatót a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Dr. Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy az egész Európára kiható menekültkérdés kiszélesedett, hazánkba igen rövid idő alatt nagyszámú menekült érkezett, de ez semmiben, így a közbiztonságban sem rejt veszélyt, a hazai turistaforgalom, ahogy addig is, békében zajlik.

- Nyilvánvaló, hogy a hazánkba érkező migránsok nem a turisztikai látványosságokat keresik fel. Itt is számtalan turista békésen sétál – mondta. Szólt arról is, hogy sem a repülőtéren, sem a Nyugati és a Déli pályaudvaron nem észleltek problémát. A közlekedés akadálymentes, „péntek délután lévén a városi közlekedés kicsit lassabban megy, sűrűbb, de ez normális” – tette hozzá.

A Keleti pályaudvarnál csütörtök óta nem indult közvetlen vonat Nyugat-Európába. A Magyarországról Nyugat-Európába utazóknak azzal a kellemetlenséggel kell számolniuk, hogy Hegyeshalomnál vagy a szlovák határnál át kell szállniuk egy másik vonatra, ezért a MÁV és a turisztikai szakma nevében elnézést kért.

A Magyar Utazási Irodák Szövetségének elnöke dr. Erdei Bálint elmondta, hogy mindent megtesznek azért, hogy a turisták számára változatlanul biztonságos legyen a helyzet. Az utazási irodák partnereiken keresztül segítenek, és autóbusszal szállítják el Bécsbe vagy Németországba vendégeiket. Fontos számukra, hogy a külföldi sajtóban megjelent sokkoló képek mellett olyanok is jelenjenek meg, amelyek a nyugodt fővárost mutatják be.

Nincs tudomásuk arról, hogy bármelyik külföldi turistát atrocitás érte volna. Jelentős számban kaptak kérdéseket a partnerirodáktól, akik arról érdeklődtek, hogy mi a helyzet Budapesten. - Elmondjuk, hogy Magyarország biztonságos hely a turisták számára is – tette hozzá a szakmai szövetség elnöke.

Nincsenek tömeges lemondások

Erdei Bálint az M1 szombati, Ma este című műsorában elmondta, hogy a hazai irodák igyekeznek megnyugtatni a külföldi partnerirodákat arról, hogy az egész város teljesen biztonságos, és a turistáknak a személy- és vagyonbiztonságát semmi nem fenyegeti. „Amikor az első érdeklődések beérkeztek hozzánk a budapesti helyzetről, akkor tartottunk egy gyors felmérést a tagok között, és észrevettük, hogy ez egy valós probléma. Ekkor levélben fordultunk a Külügyminisztériumhoz, illetve a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkárához, kérve az ő segítségüket. Azt persze nem tudjuk megakadályozni, hogy ezek a hírek külföldre kerüljenek, de arra törekszünk, hogy emellett legyen egy olyan tájékoztatás is, mely szerint Budapest ugyanolyan biztonságos, mint két héttel vagy egy évvel ezelőtt volt, és semmi nem veszélyezteti a külföldi turisták itt létét” – mondta el a MUISZ elnöke.

Erdei Bálint hozzátette, hogy jelentős mértékű lemondások eddig nem történtek, inkább olyan eset fordult elő, hogy egyes turistacsoportokból valamivel kisebb létszám érkezett a tervezettnél. Jelenleg a külföldi irodák aggódó kérdései miatt van szükség arra, hogy elinduljon egy pozitív kampány. Ami fennakadást okozhat, az a Keleti pályaudvarról történő ki- és beutazás – hiszen az Európán kívülről érkező turistákra jellemző, hogy a Bécs-Prága-Budapest háromszöget látogatják meg, és a városok közötti utat vonattal teszik meg –, de a MUISZ-tagirodák tudják kezelni a helyzetet: többször például az utazási iroda buszt küldött a határra, és Hegyeshalomról hozta Budapestre a vendégeit vagy fordítva.

„Szerencsére Budapest egyre népszerűbb, az utóbbi hónapok tapasztalatai alapján elmondható, hogy szépen fejlődik a turizmus. Jellemzően a szeptember az év legerősebb hónapja, ekkor jön a legtöbb városlátogató, ezért is lenne fontos a megfelelő, hiteles tájékoztatás. Miután a minisztériumok segítségét kértük, kaptunk egy közleményt, melyet mind angol, mind magyar nyelven eljuttattunk a tagirodáinknak. Így a külföldi partnerirodáknak most már nem csak az egyes hazai utazási irodák küldik el a saját véleményüket, hanem a kormány közleményére is hivatkozhatnak” – tette hozzá Erdei Bálint.

Forrás: MTI / Turizmus Online / Bódi Ágnes


Az utazási irodások már készülnek nagyszabású őszi rendezvényükre

Az utazási irodások már készülnek nagyszabású őszi rendezvényükre 

A MUISZ a következő időpontban nagyszabású programot szervez 50. születésnapja alkalmából.
Tengeri kaland Budapest legnagyobb homokozójában

Tengeri kaland Budapest legnagyobb homokozójában  

Gyereknapi programok a Városháza pop-up parkban!
Gördeszka-kiállítás Pécsett

Gördeszka-kiállítás Pécsett 

Dizájnolt deszkák, underground relikviák, magazinok és plakátok a ’60-es évekből – minden, ami a gördeszka-kultúrához tartozik.
Egy éves a Madame Tussauds Budapest

Egy éves a Madame Tussauds Budapest 

A meglepetések sora nem ér véget: a Madame Tussauds Budapest hamarosan újabb sztárok érkezését jelenti be, nemsokára két állandó figurával 54-re bővül a hírességek névsora.
Erste pénzügyi pontok mostantól hatvan Tescóban

Erste pénzügyi pontok mostantól hatvan Tescóban 

Együttműködési megállapodást kötött a Tesco és az Erste.
Itt a vidéki vállalkozások díjazottjainak névsora

Itt a vidéki vállalkozások díjazottjainak névsora 

Az est során 1.751.000 Ft gyűlt össze az alapítvány javára, mely során igazgyöngyös gyerekek által festett öt festmény is kalapács alá került.
Ilyen még nem volt: kultúrbuli a Millennium Házában

Ilyen még nem volt: kultúrbuli a Millennium Házában 

A fergeteges zene mellett lendületes, informatív és izgalmas tárlatvezetések is várnak ránk, hiszen ez az utolsó este, amikor ebben a formában.
Egyedülálló kortárs kiállítás Köveskálon

Egyedülálló kortárs kiállítás Köveskálon 

Kihirdették a 4. Káli Art-Park szobrászati pályázatának eredményét.
Fiatal kortárs művész festményei az Oktogonon

Fiatal kortárs művész festményei az Oktogonon 

„Éld át az ismeretlent” hirdetik a kiállítás plakátjai és molinói városszerte.
Új kiállítás Balatonfüreden

Új kiállítás Balatonfüreden 

A reformkorba repít vissza a balatonfüredi látógatóközpont.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.