Mintha Szigetvár kikopott volna a köztudatból

A „Zrínyi Miklós – Szigetvár 1566” Emlékév alkalmából és Szulejmán szultán síremléke ásatásának záró programján Fazekas Róbert, a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke, dr. Hóvári János, az Emlékév Emlékbizottságának elnöke és dr. Vass Péter Szigetvár polgármestere közös sajtótájékoztatón beszéltek a város idegenforgalmi vonzerőiről.

Az utóbbi időben jelentősen növekedett a szigetvári várat felkeresők száma. A vártörténeti gyűjtemény a várban lévő Andrássy-kastély földszinti termeiben és a vele egybeépült Szulejmán szultán dzsámijában kapott helyet. A kiállítás központjában a várat 1566 nyarán hősiesen védő Zrínyi Miklós és az ostrom áll. Szintén megismerhető a várvédő családfája, melynek hasonlóan híres tagja, a várvédő dédunokája, a költő, hadvezér Zrínyi Miklós, aki az ostrom történetét Szigeti veszedelem című 1651-ben írt eposzában örökítette meg.

Török és magyar fegyverek, ágyúgolyók idézik az ostromot, a metszetek pedig az akkori katonák és főurak ruházatát. A várban felújítási munkálatok folynak, az emlékévhez kapcsolódva Zrínyi-emléktermet alakítanak ki, felújítják a belső utakat, a közvilágítást és a kamerarendszert. Az ünnepségek után folytatódik a várban lévő kazamata-szálloda több évvel ezelőtt megkezdett építése, a pincék restaurálása; a munkálatok várhatóan 2017 év végére befejeződnek. A török állam közreműködésével kialakított Magyar–Török Barátság Parkban áll Zrínyi Miklós és Szulejmán szultán szobra. Vagyis most a Zrínyi Miklós-szobrot nem látni, mert bronzból újraöntik, várhatóan augusztus elején érkezik vissza Törökországból.

Az 1994-ben épült emlékparkban található Zrínyi Miklós-szobrot üvegszál erősítésű műanyag felhasználásával 1996-ban készítette el Metin Yurdanur török szobrász. Az őszi ünnepségekre a parkot is megújítják.

Szulejmán szultán sírhelyét, az egykori mauzóleumot, valamint egy egyedülálló oszmán kori települést a szigetvár-turbéki szőlőhegyen 2015 decemberében találták meg, de a teljes bizonyossághoz fel kell tárni a többi épület maradványait is, és tisztázni kell az egymáshoz való viszonyukat. Májusban kezdték meg az ásatásokat, 15 magyar szakember és három török konzultáns július 15-ig dolgoztak a helyszínen. Az eredmény: egy dzsámi, majd egy derviskolostor-rész feltárása. Turbék a Segítő Boldogasszony Templom révén egyben a környék magyar, német és horvát katolikusainak közös búcsújáró helye. Pap Norbert, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Kelet-Mediterrán és Balkán Tudományok Központjának igazgatója elmondta, hogy a következő kutatási szezon feladata felderíteni azt az újabb épületet, amelynek nyomát ott találták meg, ahol a Szulejmán síremlékét őrző katonák laktanyáját vélelmezték a kutatók.

Az emlékév alkalmából Zrínyi Miklós hadvezér életrajza és a szigetvári ostromot körüljáró kötetek mellett számos hiánypótló kiadvány jelenik meg, valamint szeptemberben bemutatják a Zrínyi 1566 című rock musicalt. Augusztus végén új Zrínyi Miklós-emlékművet avatnak a várban, illetve a vár több részét is felújtják. Az itt tervezett munkálatokkal nem ért mindenki maradéktalanul egyet. A Bama.hu tudósítása szerint a hivatalos sajtóbejárással egyidejűleg mintegy félszázan demonstráltak a várkertben várható fakivásások miatt.

Szeptember 6-án, a Pécsi Tudományegyetemen háromnapos nemzetközi konferencia kezdődik a XVI. századi magyarországi harcokról, az Oszmán és a Habsburg birodalom közötti háborúkról. A jubileumra, szeptember 7-én délelőttre az előrejelzések szerint egyszerre látogat a baranyai városba Áder János meghívására Recep Tayyip Erdogan török és Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő.

Szeptember 8-ra török-napot terveznek, másnap pedig horvát-napot tartanak. Az ország meghatározó művészeit látják vendégül, az eseményre meghívták Szigetvár török testvérvárosát Trabzont is.  

Mint ahogy a sajtó már hírül adta, július elején az Oszmán dinasztia két leszármazottja, Kenizé Mourad francia írónő, valamint Mediha Nami Osmanoglu de Fernandez, Mexikó korábbi budapesti nagykövetének felesége érkezett Szigetvárra július 5-én az oszmánkori településnek maradványaihoz.

Szigetvár polgármestere szerint a város megérdemelné, hogy nem csak ebben az egy évben övezné figyelem. A meglévő két alacsonyabb kategóriájú szálloda mellé nagy szükség lenne egy négycsillagos hotelre is - mondta. Fazekas Róbert pedig úgy látta, „mintha Szigetvár kikopott volna a köztudatból, pedig itt él velünk a történelem”.

Az emlékbizottság elnöke, egykori ankarai nagykövet előadása során téves híreket cáfolva leszögezte: nem épül új minaret Szigetváron. Hozzátette, hogy a török kormány nem gyakorol nyomást azért, hogy az Andrássy-kastélyba beépített oszmán dzsámit eredeti formájában, imahelyként állítsák vissza.

„Én magam kezdeményeztem még ankarai nagyköveti időszakomban, hogy a TIKA (Török Együttműködési és Fejlesztési Ügynökség) kapcsolódjon be a magyarországi török emlékek felújításába és közösen mentsük közös örökségünket. Hóvári szerint a szervezet eddigi magyarországi tevékenysége rendkívül sikeres.


Különleges filmnapok a Francia Intézetben

Különleges filmnapok a Francia Intézetben 

Február 28-án kezdődik és március 10-éig tart a Francia Intézet szervezésében a 14. Frankofón Filmnapok.
Nőtt a turisztikai szálláshelyek forgalma januárban

Nőtt a turisztikai szálláshelyek forgalma januárban 

Az ágazat teljesítménye felülmúlja a háború és Covid előtti 2019-es rekordév adatait is.
A világ legszebbjei közé választották ezt a budapesti konyhát

A világ legszebbjei közé választották ezt a budapesti konyhát 

A világ egyik vezető konyhatechnológiai óriása, az olasz Valcucine budapesti konyhát választott a tavalyi év legjobb projektjei közé.
Búcsúturnéján érkezik Budapestre a Buena Vista Social Club sztárja

Búcsúturnéján érkezik Budapestre a Buena Vista Social Club sztárja 

A zenetörténelem egyik ikonikus alakja, Omara Portuondo, 2024. október 6-án Budapesten adja magyarországi koncertjét.
Budapest ajándéka egy fővárosi lakosnak

Budapest ajándéka egy fővárosi lakosnak 

Városnézés nosztalgiavillamossal, Szabó Simonnal és a Budapest Bejáró füzettel.
Új lakó a Kecskeméti Vadaskertben

Új lakó a Kecskeméti Vadaskertben 

A kiscsacsi egy hete jött világra, de már látható szüleivel a kifutóban.
Hétvégén kezdődik a VII. Egészségturizmus Konferencia  Zalaegerszegen

Hétvégén kezdődik a VII. Egészségturizmus Konferencia Zalaegerszegen 

A konferencia középpontjában a hazai gyógyturizmus fejlődése, a fürdővárosok gyógytényezőinek regionális egyenetlenségei és az aquaterápiákban rejlő lehetőségek állnak.
Jó hír a bringás túrázóknak: átadták a balatoni KalandKört

Jó hír a bringás túrázóknak: átadták a balatoni KalandKört 

A tókerülő kört már sokan végigtekerték, nekik új kihívásokra van szükségük. 
Ideiglenesen bezárt a leányfalui termálfürdő

Ideiglenesen bezárt a leányfalui termálfürdő 

A fürdő felújítása 2021-ben kezdődött, évente adnak át új létesítményeket: 2024-ben megújul az aula, korszerűsödik a fürdő termálvíz felhasználása.
Sétálójeggyel nyit újra a Skanzen

Sétálójeggyel nyit újra a Skanzen 

A hagyományos március 15-i huszáros nap és a húsvéti szezonnyitás előtt sétálójeggyel barangolhatjuk be hétvégenként a 75 hektáros területet.

Interjú

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.