Mintha Szigetvár kikopott volna a köztudatból

A „Zrínyi Miklós – Szigetvár 1566” Emlékév alkalmából és Szulejmán szultán síremléke ásatásának záró programján Fazekas Róbert, a Baranya Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke, dr. Hóvári János, az Emlékév Emlékbizottságának elnöke és dr. Vass Péter Szigetvár polgármestere közös sajtótájékoztatón beszéltek a város idegenforgalmi vonzerőiről.

Az utóbbi időben jelentősen növekedett a szigetvári várat felkeresők száma. A vártörténeti gyűjtemény a várban lévő Andrássy-kastély földszinti termeiben és a vele egybeépült Szulejmán szultán dzsámijában kapott helyet. A kiállítás központjában a várat 1566 nyarán hősiesen védő Zrínyi Miklós és az ostrom áll. Szintén megismerhető a várvédő családfája, melynek hasonlóan híres tagja, a várvédő dédunokája, a költő, hadvezér Zrínyi Miklós, aki az ostrom történetét Szigeti veszedelem című 1651-ben írt eposzában örökítette meg.

Török és magyar fegyverek, ágyúgolyók idézik az ostromot, a metszetek pedig az akkori katonák és főurak ruházatát. A várban felújítási munkálatok folynak, az emlékévhez kapcsolódva Zrínyi-emléktermet alakítanak ki, felújítják a belső utakat, a közvilágítást és a kamerarendszert. Az ünnepségek után folytatódik a várban lévő kazamata-szálloda több évvel ezelőtt megkezdett építése, a pincék restaurálása; a munkálatok várhatóan 2017 év végére befejeződnek. A török állam közreműködésével kialakított Magyar–Török Barátság Parkban áll Zrínyi Miklós és Szulejmán szultán szobra. Vagyis most a Zrínyi Miklós-szobrot nem látni, mert bronzból újraöntik, várhatóan augusztus elején érkezik vissza Törökországból.

Az 1994-ben épült emlékparkban található Zrínyi Miklós-szobrot üvegszál erősítésű műanyag felhasználásával 1996-ban készítette el Metin Yurdanur török szobrász. Az őszi ünnepségekre a parkot is megújítják.

Szulejmán szultán sírhelyét, az egykori mauzóleumot, valamint egy egyedülálló oszmán kori települést a szigetvár-turbéki szőlőhegyen 2015 decemberében találták meg, de a teljes bizonyossághoz fel kell tárni a többi épület maradványait is, és tisztázni kell az egymáshoz való viszonyukat. Májusban kezdték meg az ásatásokat, 15 magyar szakember és három török konzultáns július 15-ig dolgoztak a helyszínen. Az eredmény: egy dzsámi, majd egy derviskolostor-rész feltárása. Turbék a Segítő Boldogasszony Templom révén egyben a környék magyar, német és horvát katolikusainak közös búcsújáró helye. Pap Norbert, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Kelet-Mediterrán és Balkán Tudományok Központjának igazgatója elmondta, hogy a következő kutatási szezon feladata felderíteni azt az újabb épületet, amelynek nyomát ott találták meg, ahol a Szulejmán síremlékét őrző katonák laktanyáját vélelmezték a kutatók.

Az emlékév alkalmából Zrínyi Miklós hadvezér életrajza és a szigetvári ostromot körüljáró kötetek mellett számos hiánypótló kiadvány jelenik meg, valamint szeptemberben bemutatják a Zrínyi 1566 című rock musicalt. Augusztus végén új Zrínyi Miklós-emlékművet avatnak a várban, illetve a vár több részét is felújtják. Az itt tervezett munkálatokkal nem ért mindenki maradéktalanul egyet. A Bama.hu tudósítása szerint a hivatalos sajtóbejárással egyidejűleg mintegy félszázan demonstráltak a várkertben várható fakivásások miatt.

Szeptember 6-án, a Pécsi Tudományegyetemen háromnapos nemzetközi konferencia kezdődik a XVI. századi magyarországi harcokról, az Oszmán és a Habsburg birodalom közötti háborúkról. A jubileumra, szeptember 7-én délelőttre az előrejelzések szerint egyszerre látogat a baranyai városba Áder János meghívására Recep Tayyip Erdogan török és Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő.

Szeptember 8-ra török-napot terveznek, másnap pedig horvát-napot tartanak. Az ország meghatározó művészeit látják vendégül, az eseményre meghívták Szigetvár török testvérvárosát Trabzont is.  

Mint ahogy a sajtó már hírül adta, július elején az Oszmán dinasztia két leszármazottja, Kenizé Mourad francia írónő, valamint Mediha Nami Osmanoglu de Fernandez, Mexikó korábbi budapesti nagykövetének felesége érkezett Szigetvárra július 5-én az oszmánkori településnek maradványaihoz.

Szigetvár polgármestere szerint a város megérdemelné, hogy nem csak ebben az egy évben övezné figyelem. A meglévő két alacsonyabb kategóriájú szálloda mellé nagy szükség lenne egy négycsillagos hotelre is - mondta. Fazekas Róbert pedig úgy látta, „mintha Szigetvár kikopott volna a köztudatból, pedig itt él velünk a történelem”.

Az emlékbizottság elnöke, egykori ankarai nagykövet előadása során téves híreket cáfolva leszögezte: nem épül új minaret Szigetváron. Hozzátette, hogy a török kormány nem gyakorol nyomást azért, hogy az Andrássy-kastélyba beépített oszmán dzsámit eredeti formájában, imahelyként állítsák vissza.

„Én magam kezdeményeztem még ankarai nagyköveti időszakomban, hogy a TIKA (Török Együttműködési és Fejlesztési Ügynökség) kapcsolódjon be a magyarországi török emlékek felújításába és közösen mentsük közös örökségünket. Hóvári szerint a szervezet eddigi magyarországi tevékenysége rendkívül sikeres.


Futóverseny és koncertek - jön az EU-napi futás

Futóverseny és koncertek - jön az EU-napi futás 

Szabó Balázs Bandája, a Carson Coma Akusztik Trió és a Lázár tesók is fellépnek május 12-én az idei Európa-napon.
Személyi hír házunk tájáról

Személyi hír házunk tájáról 

Kedves Olvasónk! Aki figyelemmel kíséri szakmai oldalunkat, napi hírleveleinket - láthatja, olvashatja, tudhatja, hogy új szerkesztő érkezett hozzánk Szöllősi Tímea személyében.
Őzek és manók lakhelye a medvehagymától illatos Bakony

Őzek és manók lakhelye a medvehagymától illatos Bakony 

A környék turisztikai célpontjait bejárva feltárul előttünk az időtlen természet és az évszázados történelem
Szintet lép a Csak a Mentes rendezvény

Szintet lép a Csak a Mentes rendezvény 

Új, az eddiginél nagyobb helyszínen, több, mint hetven kiállítóval április 20-21-én rendezik a Csak a Mentes Tavaszi Fesztivált.
Szigetcsép legfurcsább versenyét, a Hucul ösvényt idén is megrendezik

Szigetcsép legfurcsább versenyét, a Hucul ösvényt idén is megrendezik 

Szigetcsépen mindig van program, májusban például egy lovasverseny színesíti a mindennapokat.
Göncz Árpád és Fenyő János autóklasszikusai érkeznek Szegedre

Göncz Árpád és Fenyő János autóklasszikusai érkeznek Szegedre 

Száz különleges Mercedes, száz izgalmas történet .
Biztató eredmények a hazai turizmusban

Biztató eredmények a hazai turizmusban 

Az utazási kedv élénkülését elsősorban az idei több hosszú hétvégével magyarázzák a szakértők.
Április végén rendezik Esztergom kedvelt programsorozatát

Április végén rendezik Esztergom kedvelt programsorozatát 

A programsorozatnak most is része lesz az Akkor és Most Jármű Expo, a Zenei Fesztivál és a Lampionos Hajós Felvonulás.
Turisztikai Konjuktúra Index - március

Turisztikai Konjuktúra Index - március 

Ebben megállapítják, hogy a tavasz első hónapjában a turisztikai cégek kedvezőbb helyzetben vannak a többi szektornál.
Négy nap varázslat a Dunakanyarban

Négy nap varázslat a Dunakanyarban 

2024. június 20-23. között kerül megrendezésre a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.