MTÜ álláspont: A helyzet most drámai, de a nyár talán menthető

A kormány által bejelentett veszélyhelyzetre reflektálva, a hazai turisztikai szakmát érintő és befolyásoló tényekről, valamint a kormány ezzel kapcsolatos terveiről számolt be a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója, Guller Zoltán.

Mielőtt azonban az MTÜ vezérigazgatója a jelenlegi helyzetet ismertette, pár szóval felvázolta a közelmúltat. Amelyben szó volt szárnyaló GDP-adatokról, folyamatosan felfelé ívelő növekedésről, impozáns számokról - igaz, rövid időszakban budapesti visszaesésről is szó esett: 2016 elején, valamint az úszó vb idején -, valamint belföldi- és külföldi vendégek arányáról (50-50%), a fővárost ellepő külföldi turistadömpingről, valamint sorozatos rekordévekről a hazai turisztikai ágazat területén. És bár hiába jósolták még tavaly év végén egyemberként a turisztikai szakértők, hogy az idei év még jobb lesz, mint 2019 volt (a tavalyi 13,2%-os GDP hozzájáruláshoz képest idén már a 16 százalékos álomhatárt jelölték meg), senki nem számolt a COVID-19 világjárvánnyá alakulásával, amelynek drasztikus hatása alól Magyarország sem kivétel.

Ismét rekordév jöhetett volna, de nem az lesz

"Még soha nem volt ilyen helyzetben a világ turizmusa, mint most a koronavírus-járvány miatt; a helyzet drámai" foglalta össze röviden Guller Zoltán a jelenlegi helyzetet. Majd hozzátette: Európába 89 százalékkal kevesebb repülő érkezett más kontinensről, mint egy évvel korábban ilyenkor, Húsvétra az európai turizmus 85 százalékkal fog visszaesni. 

A kormány várakozása szerint a vírus rövid távon Húsvét időszakában jelenik meg erőteljesen, majd júniusban tetőzhet Magyarországon, utána várható, hogy csökken majd a megbetegedések száma. Azonban a helyzet rendkívül gyorsan változik, és igazából kiszámíthatatlan, tette hozzá a vezérigazgató. Példaként említette, hogy az MTÜ-höz tartozó Mahart Passnave-nál a tegnapi 32 kikötői lemondás után mára (azaz 24 órán belül)  mindent lemondtak, azaz egyetlen szállodahajóóriás sem fog érkezni Budapestre április végéig, ez 1,5 millió eurós bevételkiesést generál a BAHART esetében, amely cég az MTÜ fennhatósága alá tartozik.

NTAK-adatok: űrbéli sebesség a KSH számaihoz képest
Majd elmondta azt is, a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) naprakész adataiból az látszik, hogy egyre nő a visszamondások száma: a márciustól induló három tavaszi hónapra összesítve a külföldi vendégektől érkezett közel 163,5 ezer foglalás 24 százalékát mondták le.

A top10 küldőpiac közül a legnagyobbnak számító Németország esetében 14,9 százalékos a tavaszi lemondási arány. Magas a tervezett utak lemondási aránya Izraelből (43,2 százalék), Olaszországból (43,2 százalék) és Romániából (27,9 százalék). A belföldi foglalások közül a külföldiekhez képest arányaiban jóval kevesebbet, 14,9 százalékot mondtak le.

Vidék még tartja magát, Budapest elesett

Budapesten a foglalások visszamondásának aránya Kína (57 százalék) és Izrael esetében (44 százalék) a legmagasabb. A visszaesés vidéken szerencsére nem ilyen drámai mértékű, a húsvéti foglalások még megmaradtak: ott 10-15 százalékos a lemondások aránya. A nyári szezon vidéken a reményeink szerint megmenthető, jelentette ki a vezérigazgató.

Guller megemlítette a szallas.hu internetes szállásfoglaló portál erre vonatkozó felmérését, amely 15-20 százalékos visszaesést jelzett vidéki foglalások esetén, azonban ezzel kapcsolatban megkerestük az adott portál vezetőjét, Szigetvári Józsefet, aki felhívta a figyelmet kutatásukkal kapcsolatban arra a tényre, hogy ez a felmérés még a múlt héten készült, a veszélyhelyzet kihirdetése előtt, és azóta, partnereiktől kapott visszajelzéseik alapján azt látják, hogy alaposan változik a helyzet óráról-órára mindenütt. Sok helyütt az emberek nem foglalnak szállást, inkább kivárnak, mert nem tudják, mit hoz a jövő.

Mit tesz ebben a helyzetben az MTÜ?

Guller Zoltán elmondta, a lehetséges megoldásokon dolgoznak jelenleg, és ha minden jól sikerül, akkor 10 hónap alatt visszaállhat a hazai turizmus a 2019-es szintre.

Az ügynökség minden reklámkampányt felfüggesztett a járvány végéig, kizárólag utána indítja majd belföldi kampányát, amelynek kapcsán kérdésünkre elmondta a vezérigazgató, hogy már most dolgoznak rajta azért, hogy reményeik szerint júniusban nagy erőkkel elindíthassák, először kizárólag erre koncentrálnak majd. Valamint hétpontos akciótervet terveznek a kormány elé vinni, ezek között lesz forgalomélénkítő kampány, és a létrehozott 1 milliárd forintos vis maior alap felhasználása, mintegy 30 jelentős szakmai szervezet közreműködésével. Hozzátette még azt is, az elkezdett turisztikai fejlesztések mindenképpen folytatódnak a mostani nehéz helyzet ellenére.
Végül hallhattuk, a helyzet megoldása a kormány, az önkormányzatok és a turisztikai szektor közös, nagy mértékű áldozatvállalásával történhet csak meg. Valamint az hangzott el, hogy az EU-ban turisztikai "Marshall-tervet" készítenek elő az ágazat beszakadásának helyreállítására.

A nagyon gyorsan, a kormány tegnapi veszélyhelyzetet meghirdető döntésére reagáló, és azt a turisztikai szakma oldalát megvilágító MTÜ-s háttérbeszélgetés újságírók által feltett azonnal kérdésekre adott őszinte válaszokkal, valamint egyéni interjúkkal zárult.

 

 

 

Forrás: MTI


Szintet lép a Csak a Mentes rendezvény

Szintet lép a Csak a Mentes rendezvény 

Új, az eddiginél nagyobb helyszínen, több, mint hetven kiállítóval április 20-21-én rendezik a Csak a Mentes Tavaszi Fesztivált.
Szigetcsép legfurcsább versenyét, a Hucul ösvényt idén is megrendezik

Szigetcsép legfurcsább versenyét, a Hucul ösvényt idén is megrendezik 

Szigetcsépen mindig van program, májusban például egy lovasverseny színesíti a mindennapokat.
Göncz Árpád és Fenyő János autóklasszikusai érkeznek Szegedre

Göncz Árpád és Fenyő János autóklasszikusai érkeznek Szegedre 

Száz különleges Mercedes, száz izgalmas történet .
Biztató eredmények a hazai turizmusban

Biztató eredmények a hazai turizmusban 

Az utazási kedv élénkülését elsősorban az idei több hosszú hétvégével magyarázzák a szakértők.
Április végén rendezik Esztergom kedvelt programsorozatát

Április végén rendezik Esztergom kedvelt programsorozatát 

A programsorozatnak most is része lesz az Akkor és Most Jármű Expo, a Zenei Fesztivál és a Lampionos Hajós Felvonulás.
Turisztikai Konjuktúra Index - március

Turisztikai Konjuktúra Index - március 

Ebben megállapítják, hogy a tavasz első hónapjában a turisztikai cégek kedvezőbb helyzetben vannak a többi szektornál.
Négy nap varázslat a Dunakanyarban

Négy nap varázslat a Dunakanyarban 

2024. június 20-23. között kerül megrendezésre a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó.
Megnéztük a Szentendrei Skanzen új tájegységét

Megnéztük a Szentendrei Skanzen új tájegységét  

Bejártuk a Szentendrei Skanzen legújabb régióját és csodákat láttunk.
Befektetők helyett most a diákok álmodhatnak újra elhagyott területeket

Befektetők helyett most a diákok álmodhatnak újra elhagyott területeket 

Felsőoktatásban tanuló diákok ötleteire kíváncsi a CheckINN Turisztikai Innovációmenedzsment Kft. és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME).
Szentendrén gyűlt össze a hazai utazási irodások színe-java

Szentendrén gyűlt össze a hazai utazási irodások színe-java  

A Szentendrei Skanzen területén tartotta idei közgyűlését április 9-én, egy nyarat idéző tavaszi napon a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ).

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.