MUISZ-közgyűlés: nem számol a turizmus leállásával a kormány

Egyebek között ez is elhangzott a MUISZ keddi tisztújító közgyűlésén Esztergomban, amelyen jó hírként érhette a szakmát az a kormányzati ígéret, hogy a következő hónapok járványkezelését a be- és kiutazás szigorítása nélkül kívánják megvalósítani.

Molnár Judit, elnöki beszámolójában visszapillantott az elmúlt egy évre, és emlékeztetett, hogy 2020 januárjában Székesfehérváron a szövetség közgyűlésén még mindenki nagyon bizakodóan tekintett a jövőbe, a pandémia azonban alaposan átírta az elképzeléseket. Az Utazás Kiállításon, ahol közös MUISZ standon 15 utaztató állított ki, már aggasztó hírek érkeztek Olaszországból a koronavírus kapcsán. „A tavaszi-nyár eleji zárlat után július 3-tól ismét megindulhattak a charterek Görögországba, azonban a 2019-es kapacitások töredékével. Mindenki reménykedett, hogy most már kilábalunk a válságból, de 2020. szeptember 1-jén hidegzuhanyként érte a szakmát, hogy a külügyminisztérium besorolása alapján minden ország a vörös kategóriába került, ellehetetlenítve a külföldi utazásokat. A pandémia drámai hatásáról öszehasonlításképpen: míg 2001. szeptember 11. után szakértők szerint 8 százalékkal, a 2008-as pénzügyi válság idején 11 százalékkal, addig a Covid-19 járvány hatására 85-90 százalékkal esett vissza a világ turizmusa. A bejegyzett utazási irodák száma nem csökkent drasztikusan a világjárvány hatására: míg 2017-ben 1058 iroda működött, 2020-ban nem sokkal kevesebb: 989. Az utazásszervezők száma ezzel szemben nagy mértékben csökkent, 2015-ben még 499 tour operátor volt bejegyezve, 2020-ra ez leapadt 220-ra. A MUISZ taglétszáma is megcsappant, 201-ről 174-re csökkent 2020-ról 2021-re, de sokan elmondták, hogy amint jobbra fordul a helyzet, újra csatlakoznak a szövetséghez. A tagirodák árbevétele is jelentősen zuhant tavaly: 2019-ben 271 milliárd forintos árbevételt értek el, míg 2020-ban 54 milliárd 255 milliót, ami mindössze 20 százaléka az előző évinek” – tájékoztatott az elnök.

A MUISZ lobbizással igyekezett a tagok szorult helyzetén és a szakma megoldásra váró problémáin enyhíteni, másik négy szövetséggel (Magyar Beutaztatók Szövetsége, Magyar Rendezvényszervezők- és szolgáltatók Szövetsége, Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége és a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége) szoros együttműködésben. Molnár Judit az elért eredmények között felsorolta, hogy bér- és járulékfizetési támogatást kaphattak az utazásszervezők- és közvetítők 2020. március-június és 2020. november-2021. május között. Az utolsó pillanatban sikerült elérni, hogy a vagyoni biztosíték mértékét 50 %-kal csökkentsék, sikerként értékelte az elnök azt is, hogy a fordított adózás bevezetését elhalasztották 2021. január 1-ig, eltörölték a turizmusfejlesztési hozzájárulás többszörös megfizetését is, a teljes árak alkalmazását pedig jogszabályba foglalták. Fontos eredménynek nevezte azt is, hogy a SZÉP kártya elfogadását kiterjesztették az utazási irodák számára a szállásfoglalásra is, mind a három zsebből, és megjelent a voucher rendelet is. Eredmény volt az is, hogy a hitelmoratórium bevezetésre került, amely a járműparkjukat lízingelő buszos vállalkozások számára kiemelt fontossággal bír.

A megoldásra váró témák között az elnök megemlítette a  hatékony ellenőrzési rendszer kiépítését a jogosulatlan utazásszervezés ellen, és a csomagtúra törvény uniós szinten szabályzó módosítását. További céljuk, hogy a beutaztató irodák számára is legyen újra kötelező azok nyilvántartásba vétele, valamint a tevékenységért felelős személy alkalmazása. A helyi iparűzési adóra vonatkozó törvény a többi adótörvénnyel történő szinkronizálásáért is dolgoznak, és a kötelező felelősségbiztosítás kérdése is újra napirendre került.

A szakember azt is elmondta, hogy az utazási irodai szektor számára „újraindulási” támogatást igényeltek a Magyar Turisztikai Ügynökségnél az irodák árbevétele alapján kikalkulált 1,8 milliárd forintnyi keretösszegben. A közgyűlésen korábban a Magyar Turisztikai Ügynökség képviseletében Juhász Szabolcs hangsúlyozta, a közeljövőben a kormány esetlegesen szigoríthat a járványügyi intézkedéseken olyan lépésekkel, mint a maszkhasználat visszaállítása vagy a szolgáltatások védettségi igazolványhoz kötött igénybevétele, de a ki- és beutazási szabályok módosítását határozottan nem tervezik, a jelenleg érvényben lévő feltételekkel képzelik el a következő hónapokat. Ugyancsak szerepelt a javaslatukban az új munkaerő foglalkoztatásának támogatására, valamint digitális fejlesztésekre fordítható pályázati támogatások elérése. Fontosnak tartják azt is, hogy a Várnegyed és a főváros kiemelt turisztikai látnivalóinak megközelítéséhez jobb feltételeket biztosítsanak az autóbusszal érkező turisták számára, és a reprezentációs adó 2 %-ig adómentessé tételéért is tovább küzdenek.

Molnár Judit azt is megemlítette, hogy a MUISZ több edukatív, tájékoztató programot is szervezett a tagok számára az elmúlt évben szakmai vacsorák, reggelik, adókonzultációk, road show-k és tanulmányutak formájában. A szakember zárszóként elmondta, hogy dolgoznak azon, hogy jövőre ismét külföldön, Egyiptomban rendezhessék meg a szövetség egyik közgyűlését.


Hamarosan indul a Közösségek Hete a Skanzenben

Hamarosan indul a Közösségek Hete a Skanzenben 

A Közösségek Hete egyhetes időszakában hét különböző tematikához kapcsolódóan több mint 150 intézmény és szervezet közel 300 programmal várja a látogatókat az ország 120 településén.
Négy év után újra felbukkant a titokzatos Esernyős Ember

Négy év után újra felbukkant a titokzatos Esernyős Ember  

Ezúttal a soproni Tűztorony tetején tűnt fel.
Már látogatható a londoni Dívák & Ikonok utazókiállítás a Zene Házában

Már látogatható a londoni Dívák & Ikonok utazókiállítás a Zene Házában  

Soha ennyi nemzetközi és magyar sztárt bemutató tárlat nem volt még itthon látható.
Arisztokratikus, prémium minőségű natúrkozmetikumok modern embereknek

Arisztokratikus, prémium minőségű natúrkozmetikumok modern embereknek 

Sokunk álma, hogy megtaláljuk azt a bőrápolási rutint, amely által a legkisebb erőfeszítéssel, minimális ráfordított idővel, luxusélményben részesülhetünk nap mint nap. A Qreme megteremtette számunkra ezt a világot.
Nemzetközi építészeti díjat nyert a KÖZTI két projektje

Nemzetközi építészeti díjat nyert a KÖZTI két projektje 

A Balatonfüred Kongresszusi Központ és a Veszprémi Zöld Város is elismerésben részesült.
Ropogós rezesek, fontos kérdések és nemzetközi ízek az újbudai parkünnepen

Ropogós rezesek, fontos kérdések és nemzetközi ízek az újbudai parkünnepen 

Június 2-án rajtol a Bárka fesztivál a Feneketlen-tó partján.
Cápa kerül horogra a Dunában?

Cápa kerül horogra a Dunában? 

Nagyon úgy tűnik, hogy a hír igaz! Nem kacsa.
Kibővítették a tokaji bringa-túra programját

Kibővítették a tokaji bringa-túra programját 

Az elmúlt években megyehatáron túlról, Budapestről, sőt külföldről, Japánból és Svájcból is volt résztvevő az ingyenes túrán.
Pünkösdi szezonnyitó, izgalmas bulik - vár a Plázs

Pünkösdi szezonnyitó, izgalmas bulik - vár a Plázs 

Siófok pünkösdi szezonnyitóján, május 17. és 20. között megtelik élettel a Siófoki Nagystrand, színes családi programokkal, légi bemutatóval, óriás akadálypályával, balatoni borokkal és gasztrovásárral várják az érdeklődőket.
Szuperprodukció érkezik Budapestre

Szuperprodukció érkezik Budapestre 

Június elsején nyílik meg a BOK csarnokban a LUFILAND szuperprodukció, amely 500 000 környezetbarát lufi felhasználásával hívja világkörüli utazásra a látogatókat.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.