''Namégegyszer'': Fesztiválturizmus

Az alábbi kedvcsináló sorokkal olvasóinkat is várjuk a 2016. október 7-én rendezendő szakmai könyvbemutatóra, mely során újabb betekintést nyerhetnek a fesztiválok világába mind elméleti, mind gyakorlati szempontból. A Fesztiválturizmus című szakkönyv a fesztivál és a turizmus kölcsönhatását vizsgálja: kitérve többek között a kínálati-keresleti piacokra, a gazdasági, társadalmi és környezeti hatásokra, vagy akár a szervezési szempontokra. A kötet a 2014-ben megjelent kulturális turizmus témájú könyv folytatásaként kerül hamarosan az önök kezébe.

Néhány szó ízelítőül a tartalomjegyzékből: szinergiák, fenntarthatóság, fesztiválmarketing, kultúrafogyasztás és turisztikai mobilitás. Körképet adva a fesztiválokról, a kötet gyakorlatból szemezgetett példáin keresztül foglalkozik a zenei, a művészeti, a folklór-, a gasztro- és borfesztiválokkal éppúgy, mint a hagyományőrzésre építő vígasságokkal és karneválokkal. Az egyre tudatosabb és zöldebb Sziget mellett nem maradhatott ki Eszterháza vagy Alsómocsolád sem, sőt fejezetei magukkal ragadják az olvasót Kárpátaljára, majd Észak-Itáliába, meg sem állva egészen Kongóig. És akkor nem beszéltünk még a szezonális téli vagy nyári programokról – de tegye meg mindezt helyettünk e nívós gyűjtemény. Ha mindez mégsem bizonyulna elegendőnek, vagy éppen a bő merítés miatt lankadna figyelmünk, megismerhetjük az anti-fesztivállá válás folyamatát is.

A könyv mindazoknak szól, akik átfogó és rendszerszerű képet szeretnének kapni a fesztiválok piacáról, ezért elsősorban kulturális és turisztikai szakembereknek, fesztiválszervezőknek, önkormányzatoknak és desztinációmenedzsereknek ajánljuk, illetve a téma iránt érdeklődő azon szakembereknek, akik új szemléletet keresnek, vagy ötleteket gyűjtenek jövőbeli fejlesztéseikhez. A gyönyörű kiállítású könyv a felsőoktatás terén is minden bizonnyal hasznos forrása lesz a tananyagfejlesztésnek: elsősorban turizmus és vendéglátás, művelődésszervezés, kulturális menedzsment és rendezvényszervezés szakokon és szakirányokon forgatják majd.

Szerkesztői a Budapesti Corvinus Egyetem oktatói: Jászberényi Melinda egyetemi docens, Ásványi Katalin és Zátori Anita egyetemi adjunktusok. Az elméleti fejezetek szerzői között megtaláljuk más felsőoktatási intézmények oktatóit is. Így például Melanie Smith, a Budapest Metropolitan Egyetem docense, Várhelyi Tamás, az Eszterházy Károly egyetem főiskolai tanára vagy Hans Wessblad, a Linnaeus University (Kalmar, Svédország) egyetemi docense. Az esettanulmányok szerzői ismert fesztiválszervezők, mint például Lobenwein Norbert (Sziget Fesztivál), turisztikai szakújságírók, mint Kiss Róbert Richárd, turisztikai szakértők, mint Bódis Gábor és Horváth Endre.

Az Akadémiai Kiadó gondozásában megjelenő könyv szakmai bemutatójára tehát október 7-én, 14 órakor kerül sor a Budapesti Corvinus Egyetemen, ahová a szerzők mellett a turizmus szakmai képviselői is meghívást kaptak.

A könyv október 7-i bemutatójára ide kattintva lehet jelentkezni szeptember 25-ig.

A könyvet a Turizmus Online webshopján keresztül is megrendelheti, ehhez kattintson ide!


Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények

Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények 

Az idei évben különös figyelmet kap a Balaton négyévszakos turizmusa, míg a nemzetközi vendégek közül Szlovákia mutatkozik be különleges gasztronómiájával és kulturális örökségével.
 Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon

Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon 

Látványos nemzetközi snowboard-verseny, tökéletes hó és minden pályán zavartalan nyitvatartás várja a sízőket a hétvégén Mátraszentistvánon.
Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban

Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban 

Egy nappal hosszabb lesz a STRAND Fesztivál.
NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés

NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés 

Visszavonják a társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezetet, amely a szálláshely-minősítési tevékenységhez kapcsolódó igazgatási szolgáltatási díjak szabályozását célozta.
Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen

Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen 

A Skanzen házaiba ugyan még nem térhetünkk be, de sétálhatunk, túrázhatunk a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó 75 hektáros területen.
Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából

Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet

Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet 

Az Utazás kiállítás szakmai napján a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szervezésében megrendezésre kerülő konferencián a hazai turizmus szereplői osztották meg tapasztalataikat.
Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban

Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban 

A Mezőgazdasági Múzeum szervezői egyedülálló farsangi kalandra hívják a családokat 2025. március 1-jén a Vajdahunyad várába. Egy napra gyermekeinkből lehet tehenész, lovász, gabonatermesztő vagy szatócsboltos.
PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások

PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások 

A hazai cégvezetők 70 százaléka számít globális gazdaság gyorsulására, 60 százalék a hazai gazdasággal kapcsolatban is optimistán nyilatkozott, míg saját vállalata növekedésében mindössze 39 százalék bízik.
Így zajlott a jubileumi BCEFW

Így zajlott a jubileumi BCEFW 

A Budapest Central European Fashion Week (BCEFW) az elmúlt években a régió egyik legjelentősebb divateseményévé vált, a 15. szezon pedig minden eddiginél színesebb programmal és új nemzetközi együttműködésekkel ünnepelte a közép-európai divatot február 10-16. között.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.