Nemes feladat a magyar turizmusért dolgozni

Kinevezése után két héttel interjút adott lapunknak a Magyar Turizmus Zrt. új turisztikai vezérigazgató-helyettese, Glázer Tamás, aki úgy véli: elérkezett számára a megfelelő idő, hogy a nemzetközi versenyszférában és egyetemi oktatóként szerzett tudását a magyar turizmus szolgálatába állítsa.

A szakember, aki évek óta külföldön dolgozott, részben a szakmai kihívás, ahogy ő mondja, az „adrenalin” miatt, részben családi okok miatt vállalta el a felkérést a marketingszervezet turisztikai területének vezetésére. Ugyanakkor kulcsfontosságúnak tartja, hogy magyarként hazájában hasznosítsa a külföldön a legjobb iskolákban és munkahelyeken elsajátított szakmai ismereteket. „Hiszem azt, hogy rengeteg érték van a magyar turizmusban” – vallja, majd hozzáteszi: „Nemes feladat nemes célért dolgozni”.

Kérdésünkre elmondta, hogy a konkrét teendők kijelölése előtt szeretné alaposan megismerni a szervezet működését és a munkatársak feladatait. Külföldön szerzett tapasztalatait, valamint az ott elsajátított vállalati kultúrát és menedzsment szemléletet is alkalmazni kívánja munkája során. A Magyar Turizmus Zrt. néhány évvel ezelőtti átalakítása, illetve az Agrármarketing Centrum beolvasztása óta két vezérigazgató-helyettes dolgozik a társaságnál dr. Faragó Péter vezérigazgató irányítása alatt.

A szervezeti felépítéssel kapcsolatos kérdésemre így reagál Glázer Tamás: „Faragó Péterrel jól kiegészítjük egymást, a szakmai célokat közösen alakítjuk ki”. A vezérigazgató-helyettes a bemutatkozó beszélgetés során elmondta: célja, hogy a társaság munkája révén a nemzeti turizmusmarketing és a marketingkommunikáció hatékonyabbá és az eddigieknél is „láthatóbbá” váljon, maximálisan kihasználva a rendelkezésre álló lehetőségeket. Hogy tervez-e személyi változásokat, arra így válaszol: „Nagyon jó kollégákkal vagyok körülvéve, mind szakmailag felkészült emberek, akik követik a piaci változásokat.”

Az ágazat állami támogatottságával kapcsolatban is pozitív a véleménye: „Mindenki elismeri a hazai turizmus teljesítményét. Négy éve töretlenül fejlődik az ágazat, és szerencsére én ebbe a helyzetbe kerültem bele. Úgy vélem, eddig is mindenki, aki a turizmussal kapcsolatban áll, itt a társaságnál, illetve az államigazgatásban, minden tőle telhetőt megtett a magyar turizmus fejlődése érdekében. A szakmai szervezetekkel is szoros az együttműködésünk. Erre építeni fogok a jövőben is, hiszen ők rendelkeznek mindig a legfrissebb piaci információkkal, tőlük tudhatjuk, mi a szolgáltatók álláspontja egy-egy szakmai kérdésről.” Glázer Tamás megígérte, hogy szeptemberben részletesebben is kifejti szakmai elképzeléseit olvasóinknak.

Pályakép

Glázer Tamás 2000-ben szerzett kereskedelmi szakos közgazdász diplomát a Budapesti Gazdasági Főiskola Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskolai Karán, majd 2008-ban turizmus szakos egyetemi szakközgazdász diplomát a Corvinus Egyetemen. Szaktudását hazai és külföldi (Egyesült Királyság, Írország, Spanyolország, Hollandia) tréningek és tanfolyamok segítségével is gyarapította többek között kommunikáció, értékesítés, krízismanagement, munkaerő gazdálkodás, marketing-kutatás és minőségmenedzsment témakörökben.

Huzamosabb ideig élt Spanyolországban, Nagy-Britanniában és Hollandiában. Eddigi pályafutása során többek között szállodai és vendéglátó-ipari vállalkozásoknál (Kárpátia Étterem, Hotel Fagus, Thermal Hotel Visegrád, Thyme Kitchen), töltött be vezető pozíciókat, elsősorban értékesítési és marketing területen.

Mostani kinevezéséig az InterContinental Hotels Group PLC szállodavállalathoz kapcsolódó teljes körű minőségmenedzsment feladatokkal foglalkozott. Szakmai tudását és tapasztalatait az oktatásban is kamatoztatja: a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola, valamint a Miskolci Egyetem oktatója. Angolul, németül és spanyolul beszél.


Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények

Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények 

Az idei évben különös figyelmet kap a Balaton négyévszakos turizmusa, míg a nemzetközi vendégek közül Szlovákia mutatkozik be különleges gasztronómiájával és kulturális örökségével.
 Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon

Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon 

Látványos nemzetközi snowboard-verseny, tökéletes hó és minden pályán zavartalan nyitvatartás várja a sízőket a hétvégén Mátraszentistvánon.
Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban

Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban 

Egy nappal hosszabb lesz a STRAND Fesztivál.
NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés

NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés 

Visszavonják a társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezetet, amely a szálláshely-minősítési tevékenységhez kapcsolódó igazgatási szolgáltatási díjak szabályozását célozta.
Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen

Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen 

A Skanzen házaiba ugyan még nem térhetünkk be, de sétálhatunk, túrázhatunk a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó 75 hektáros területen.
Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából

Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet

Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet 

Az Utazás kiállítás szakmai napján a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szervezésében megrendezésre kerülő konferencián a hazai turizmus szereplői osztották meg tapasztalataikat.
Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban

Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban 

A Mezőgazdasági Múzeum szervezői egyedülálló farsangi kalandra hívják a családokat 2025. március 1-jén a Vajdahunyad várába. Egy napra gyermekeinkből lehet tehenész, lovász, gabonatermesztő vagy szatócsboltos.
PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások

PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások 

A hazai cégvezetők 70 százaléka számít globális gazdaság gyorsulására, 60 százalék a hazai gazdasággal kapcsolatban is optimistán nyilatkozott, míg saját vállalata növekedésében mindössze 39 százalék bízik.
Így zajlott a jubileumi BCEFW

Így zajlott a jubileumi BCEFW 

A Budapest Central European Fashion Week (BCEFW) az elmúlt években a régió egyik legjelentősebb divateseményévé vált, a 15. szezon pedig minden eddiginél színesebb programmal és új nemzetközi együttműködésekkel ünnepelte a közép-európai divatot február 10-16. között.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.