Sokan jelentkeztek a Turizmus-vendéglátás szakra

Az országban összesen 78 900 jelentkezőt vettek fel ősztől a felsőoktatási intézmények, 3 ezerrel többet, mint tavaly. Turizmus-vendéglátás alapszakon a felvételi ponthatárok 280 és 427 pont között alakultak. Az összes ponthatár ide kattintva érhető el.

2019-ben 4441, 2018-ban 3862 fő választotta ezt a szakot - tudtuk meg Dr. Szalók Csillától a BGE Turizmus-vendéglátás intézetvezetőjétől. A BGE állami ösztöndíjas nappali képzésére idén 24,6 százalékkal többen jelentkeztek, mint egy évvel ezelőtt. Idén 1189-en írták be első helyre a BGE-t, a felvettek száma 885.

A intézetvezető elmondta: fontos, hogy a hallgatók nyelvileg felkészültek legyenek. "Örülünk, ha van nyelvvizsgájuk, ami a Turizmus-vendéglátás szakon egyre általánosabb. Egyetemi tanulmányaik alatt legalább még egy nyelvet el tudnak sajátítani, de azt mondhatjuk, hogy jellemző az is, hogy a tanulmányaikat három nyelv ismeretével fejezik be" - tette hozzá. A Turizmus-vendéglátás szak esetén fontos a kommunikáció, a nyitottság, az alkalmazkodási képesség a gyakorlatias szemlélet, a szolgáltatói attitűd, amik hozzásegítik a hallgatót a későbbi sikerekhez

Dr. Szalók Csilla úgy látja, a Turizmus-vendéglátás szak két okból is egyre népszerűbb: az egyik, hogy a turizmus világszinten fejlődik, növekszik, a másik pedig, hogy a fiatalok szeretnek utazni, ez szabadidő eltöltésének egyik meghatározó része - amit bizonyít, hogy már hitelből is utaznak.

"A felvételi során kiderült, sokan a mester képzésre nem csak a szakmai fejlődés miatt jöttek, hanem azért mert szeretnék megismerni a turizmust, hogy profibb módon utazhassanak. Nekik fontos, hogy egyre többet lehető legkedvezőbb kondiciókkal a lehető legjobb helyekre utazzanak. Ezért szeretnék megismerni a szakma csínját-bínját" - tudtuk meg az intézetvezetőtől.


Újabb hazai telepen ütötte fel a fejét a száj-és körömfájás járvány

Újabb hazai telepen ütötte fel a fejét a száj-és körömfájás járvány 

A Győr-Moson-Sopron vármegyei Rábapordányban is találtak ragadós száj- és körömfájásban fertőzött szarvasmarhát.
Májusban jön a Budapest100

Májusban jön a Budapest100 

Rekordmennyiségű ház- és közösségi kert nyitja meg idén a kapuit.
Húsvéti tojáskeresés a DinoParkban

Húsvéti tojáskeresés a DinoParkban 

Izgalmas kalanddal várja a DinoPark KÖKI látogatóit a húsvéti ünnepek alatt.
Vízi, szárazföldi és légi járművek főszerepben: jönnek az Esztergom Napok

Vízi, szárazföldi és légi járművek főszerepben: jönnek az Esztergom Napok 

Két hétvége, négy rendezvény: tavaszi pezsgés Esztergomban.
Új világsztárokat és az E.T. -t is elhozta a húsvéti nyúl a Madame Tussauds-ba

Új világsztárokat és az E.T. -t is elhozta a húsvéti nyúl a Madame Tussauds-ba 

Húsvét a Madame Tussauds Budapestben: programok és új figurák várják a látogatókat.
Nincs húsvét Tojás-kút nélkül

Nincs húsvét Tojás-kút nélkül 

Húsvét és tavaszi szünet Székesfehérváron.
Varázslatos világot idéző produkció a Millenárisban

Varázslatos világot idéző produkció a Millenárisban  

Elkezdődött a mitikus világot megidéző Walk My World immerzív produkció építése a Millenárison
Három nap – nyolc világsztár Paloznakon

Három nap – nyolc világsztár Paloznakon 

Idén nyáron ismét jazzbe borul a Balaton-felvidék.
Pár napig még megnézheti a Munkácsy-kiállítást

Pár napig még megnézheti a Munkácsy-kiállítást 

A nagy érdeklődésre való tekintettel a tervezetthez képest három héttel később, április 21-én, húsvéthétfőn zár a Szépművészeti Múzeum Munkácsy-kiállítása,
Két hétvége, két piknik a Zsolnay-negyedben

Két hétvége, két piknik a Zsolnay-negyedben 

Májusban újra a szabadtéri élményeké a főszerep a Zsolnay Negyedben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.