Sokan jelentkeztek a Turizmus-vendéglátás szakra

Az országban összesen 78 900 jelentkezőt vettek fel ősztől a felsőoktatási intézmények, 3 ezerrel többet, mint tavaly. Turizmus-vendéglátás alapszakon a felvételi ponthatárok 280 és 427 pont között alakultak. Az összes ponthatár ide kattintva érhető el.

2019-ben 4441, 2018-ban 3862 fő választotta ezt a szakot - tudtuk meg Dr. Szalók Csillától a BGE Turizmus-vendéglátás intézetvezetőjétől. A BGE állami ösztöndíjas nappali képzésére idén 24,6 százalékkal többen jelentkeztek, mint egy évvel ezelőtt. Idén 1189-en írták be első helyre a BGE-t, a felvettek száma 885.

A intézetvezető elmondta: fontos, hogy a hallgatók nyelvileg felkészültek legyenek. "Örülünk, ha van nyelvvizsgájuk, ami a Turizmus-vendéglátás szakon egyre általánosabb. Egyetemi tanulmányaik alatt legalább még egy nyelvet el tudnak sajátítani, de azt mondhatjuk, hogy jellemző az is, hogy a tanulmányaikat három nyelv ismeretével fejezik be" - tette hozzá. A Turizmus-vendéglátás szak esetén fontos a kommunikáció, a nyitottság, az alkalmazkodási képesség a gyakorlatias szemlélet, a szolgáltatói attitűd, amik hozzásegítik a hallgatót a későbbi sikerekhez

Dr. Szalók Csilla úgy látja, a Turizmus-vendéglátás szak két okból is egyre népszerűbb: az egyik, hogy a turizmus világszinten fejlődik, növekszik, a másik pedig, hogy a fiatalok szeretnek utazni, ez szabadidő eltöltésének egyik meghatározó része - amit bizonyít, hogy már hitelből is utaznak.

"A felvételi során kiderült, sokan a mester képzésre nem csak a szakmai fejlődés miatt jöttek, hanem azért mert szeretnék megismerni a turizmust, hogy profibb módon utazhassanak. Nekik fontos, hogy egyre többet lehető legkedvezőbb kondiciókkal a lehető legjobb helyekre utazzanak. Ezért szeretnék megismerni a szakma csínját-bínját" - tudtuk meg az intézetvezetőtől.


Ismét látogathatók a Hortobágy turisztikai látványosságai

Ismét látogathatók a Hortobágy turisztikai látványosságai 

A ragadós száj-, és körömfájás járvány miatt korábban elrendelt korlátozásokat enyhítették.
Búcsú a napközis Erzsébet-táboroktól

Búcsú a napközis Erzsébet-táboroktól 

A döntés hátterében a kormányzati finanszírozás leállása állhat.
Egészségőrzés, sportaktivitás figyelése és egy ellenőrzött asszó

Egészségőrzés, sportaktivitás figyelése és egy ellenőrzött asszó 

Beszámoló a Huawei új okosóra termékeit előzetesen bemutató magyarországi sajtóeseményről.
Újabb Festetics-kincsek a keszthelyi Kastélymúzeumban

Újabb Festetics-kincsek a keszthelyi Kastélymúzeumban 

A látogatói élmény fokozása és a szolgáltatások minőségének javítása érdekében további fejlesztéseket terveznek a következő egy évben.
Életre kel Gustav Klimt arany világa

Életre kel Gustav Klimt arany világa 

A Gustav Klimt: The Immersive Experience című interaktív produkció a legmodernebb technika segítségével vezeti be a látogatókat Klimt csodálatos világába, amely több mint száz évvel a művész halála után is lenyűgözi a közönséget.
Továbbra is nyitva az ablak az ország környezetszépítő versenyén

Továbbra is nyitva az ablak az ország környezetszépítő versenyén 

A szervezők meghosszabbították a pályázati határidőt két héttel.
Európa Sportrégiója címre pályázik Veszprém és a Bakony-Balaton régió

Európa Sportrégiója címre pályázik Veszprém és a Bakony-Balaton régió 

A pályázat előkészítése befejeződött, célja, hogy a rendszeres mozgást minden korosztály számára a mindennapok részévé tegye.
Íme, a 2025. évi Flash Award díjazottjai

Íme, a 2025. évi Flash Award díjazottjai 

Inspiráló helyszínen különleges díjátadó gála zajlott május 13-án este.
Virágzó hagyomány Fehérvárcsurgón

Virágzó hagyomány Fehérvárcsurgón 

2025. május 30-án nyílik a 21. Európai Dísznövény és Kertművészeti Kiállítás és Vásár.
Tudomány, művészet és szenvedély az idei Műtárgyak Éjszakáján

Tudomány, művészet és szenvedély az idei Műtárgyak Éjszakáján 

Idén a tudomány és a művészet kapcsolata a rendezvény kiemelt témája.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.