Szakmák olimpiája - Úton Abu Dhabi felé

Március 10-11-én lezajlott a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett, nemzetközi ifjú szakemberek számára kiírt Worldskills Abu Dhabi 2017 Magyar Nemzeti Válogatóversenyének pincér-, szakács- és cukrász fordulója. A pincér versenynek a Gundel Étterem, míg a szakács és cukrász versenynek a METRO Gasztroakadémia adott otthont.

A versenyre jelentkezőkből 4-4 fő jutott tovább a következő megmérettetésre: Borbély Levente Mátyás, Svajda Viktória Bernadett, Szabados Mónika és Vacaru Róbert (pincér), Égető Hunor Zoltán, Tóth Keve Ernő, Szakter Károly és Pásztor Norbert (szakács) és Buni Zsanett, Zsarkó Anikó Edit, Varga Dóra Erzsébet és Földesi Csenge (cukrász).

A szakácsverseny 4 órán át, a pincérverseny 6, a cukrászverseny pedig 10 órán keresztül folyt, miközben nemcsak szakmai tudásukról, technológiai és alapanyag-ismeretükről, kreativitásukról adtak számot a versenyzők, hanem az angolnyelv-ismeretükről is. A kommunikáció - feladatismertetés, kitálalt ételek és elkészített koktélok, valamint a munkafolyamatok bemutatása - angol nyelven folyt.

A Worldskills pincérversenyének szakértője Kozma Kálmán, a szakácsoké dr. Sándor Dénes, a cukrászoké pedig Lusztigh Mária. A szakácsok vegán meleg előételt, halas főételt és tányérdesszertet készítettek, a pincérek terítettek, koktélt kevertek, hideg előételt, gyümölcstányért és kávét készítettek, de a feladatok között szerepelt vörösbor dekantálás is.

A cukrászok 4 témakörben alkottak: 4 különböző marcipán figurát, 2 különböző bonbont, 2 tányérdesszertet, valamint egy karamell artisztikát kreáltak. A zsűri neves séfekből és elismert szakemberekből állt, akik komoly értékelő rendszerben előre meghatározott szempontok alapján pontoztak. A most kiválasztott legjobbak a Szakma Sztár Fesztivál keretében döntő válogatáson vesznek részt. Innen már csak 1-1 versenyző juthat tovább a 2017. októberében, a Abu Dhabiban megrendezésre kerülő Worldskills a „szakmák olimpiájának” is nevezett világversenyre.

A verseny szervezői: a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködve a Budapesti Vendéglátóipari és Humán Szakképzési Centrum, a Budapesti Gazdasági Egyetem és a Magyar Vendéglátók Ipartestülete, valamint a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete szeretettel várják az érdeklődőket 2017. április 24-26. között a Hungexpo területén, a Szakma Sztár Fesztiválon, a szakács, pincér és cukrász verseny döntőjén.

Forrás: Vendég&Hotel Online


Kiosztották a Hévíz Város Turizmusáért díjat

Kiosztották a Hévíz Város Turizmusáért díjat 

Molnár Ágnes a szálloda nyitása óta az Európafit oszlopos tagja.
Turizmusban a kulcs: az utazó fejével kell gondolkodni

Turizmusban a kulcs: az utazó fejével kell gondolkodni 

Egy friss kutatás eredményeiről számolt be Sulyok Judit, a Pannon Egyetem Turizmus Intézeti Tanszékének tudományos munkatársa a Veszprémben tartott Balaton Konferencián, május 2-án.
Titkokat őriznek az ország legkülönlegesebb és legidősebb fái

Titkokat őriznek az ország legkülönlegesebb és legidősebb fái 

Az Évgyűrűkben őrzött történetek – Magyarország fáinak titkos meséi című fotókiállítást május 4-én nyitják meg Badacsonyörsön.
Siófokról indul a Tour de Hongrie legizgalmasabb befutó szakasza

Siófokról indul a Tour de Hongrie legizgalmasabb befutó szakasza 

Május 12-én igazi világsztárokkal is találkozhatunk!
Kedvezmények a főváros hivatalos applikációjának születésnapján

Kedvezmények a főváros hivatalos applikációjának születésnapján 

Május 1-jén ünnepelte az ÉnBudapestem applikációja az első születésnapját.
Szibériai tokhalak a Balatonban?

Szibériai tokhalak a Balatonban? 

A Balatonban megjelenő lénai tokok minden bizonnyal a vízgyűjtőn létesült halgazdálkodási létesítményekből szökhettek meg.
Nagy Márton Hévízen: a gyógyturizmusé, az egészségturizmusé a jövő

Nagy Márton Hévízen: a gyógyturizmusé, az egészségturizmusé a jövő 

Nemzetgazdasági miniszter: a nyugati világ elöregszik, nő az idősek aránya, ebből adódóan sokkal nagyobb lesz a kereslet az egészségturizmusra.
Fővárosi fölény az idei Szakma Sztár Fesztiválon

Fővárosi fölény az idei Szakma Sztár Fesztiválon 

Harmincöt budapesti tanuló állhatott dobogóra a Szakma Sztár Fesztiválon.
Ez az első magyar AI alapú éttermi asszisztens

Ez az első magyar AI alapú éttermi asszisztens 

Már több mint húsz étterem használja.
ESG jelentés az OPUS GLOBAL Nyrt.-től

ESG jelentés az OPUS GLOBAL Nyrt.-től 

Az előremutató jelentésben a jó gyakorlatok mellett a lehetőségeket is feltárták, mellyel megjelölték a cégcsoport fenntarthatósági tevékenységének irányait is.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.