Szakmák olimpiája - Úton Abu Dhabi felé

Március 10-11-én lezajlott a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett, nemzetközi ifjú szakemberek számára kiírt Worldskills Abu Dhabi 2017 Magyar Nemzeti Válogatóversenyének pincér-, szakács- és cukrász fordulója. A pincér versenynek a Gundel Étterem, míg a szakács és cukrász versenynek a METRO Gasztroakadémia adott otthont.

A versenyre jelentkezőkből 4-4 fő jutott tovább a következő megmérettetésre: Borbély Levente Mátyás, Svajda Viktória Bernadett, Szabados Mónika és Vacaru Róbert (pincér), Égető Hunor Zoltán, Tóth Keve Ernő, Szakter Károly és Pásztor Norbert (szakács) és Buni Zsanett, Zsarkó Anikó Edit, Varga Dóra Erzsébet és Földesi Csenge (cukrász).

A szakácsverseny 4 órán át, a pincérverseny 6, a cukrászverseny pedig 10 órán keresztül folyt, miközben nemcsak szakmai tudásukról, technológiai és alapanyag-ismeretükről, kreativitásukról adtak számot a versenyzők, hanem az angolnyelv-ismeretükről is. A kommunikáció - feladatismertetés, kitálalt ételek és elkészített koktélok, valamint a munkafolyamatok bemutatása - angol nyelven folyt.

A Worldskills pincérversenyének szakértője Kozma Kálmán, a szakácsoké dr. Sándor Dénes, a cukrászoké pedig Lusztigh Mária. A szakácsok vegán meleg előételt, halas főételt és tányérdesszertet készítettek, a pincérek terítettek, koktélt kevertek, hideg előételt, gyümölcstányért és kávét készítettek, de a feladatok között szerepelt vörösbor dekantálás is.

A cukrászok 4 témakörben alkottak: 4 különböző marcipán figurát, 2 különböző bonbont, 2 tányérdesszertet, valamint egy karamell artisztikát kreáltak. A zsűri neves séfekből és elismert szakemberekből állt, akik komoly értékelő rendszerben előre meghatározott szempontok alapján pontoztak. A most kiválasztott legjobbak a Szakma Sztár Fesztivál keretében döntő válogatáson vesznek részt. Innen már csak 1-1 versenyző juthat tovább a 2017. októberében, a Abu Dhabiban megrendezésre kerülő Worldskills a „szakmák olimpiájának” is nevezett világversenyre.

A verseny szervezői: a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködve a Budapesti Vendéglátóipari és Humán Szakképzési Centrum, a Budapesti Gazdasági Egyetem és a Magyar Vendéglátók Ipartestülete, valamint a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete szeretettel várják az érdeklődőket 2017. április 24-26. között a Hungexpo területén, a Szakma Sztár Fesztiválon, a szakács, pincér és cukrász verseny döntőjén.

Forrás: Vendég&Hotel Online


MUISZ tájékoztatás a módosított kormányrendeletről

MUISZ tájékoztatás a módosított kormányrendeletről 

Módosult a 472/2017. (XII.28.) Korm. rendelet, ami a következő kötelezettségeket rója az utazási vállalkozásokra:
Sokszínű világzenei fesztivál Budapesten

Sokszínű világzenei fesztivál Budapesten 

A főváros legnagyobb világzenei fesztiválját, a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmot ismét megrendezik.
Megvan, melyik lett az év fája

Megvan, melyik lett az év fája 

Az idei jelöltek a kecskefűz, a korai juhar és a rezgő nyár voltak.
A videóművészet Rembrandtja Magyarországon

A videóművészet Rembrandtja Magyarországon 

Magyarországon első alkalommal nyílik a kortárs videóművészet világhírű alkotójának, Bill Violának önálló kiállítása.
Klasszis TopDesign 2024: a zsűri már döntött, de a közönség még szavazhat!

Klasszis TopDesign 2024: a zsűri már döntött, de a közönség még szavazhat!  

Lehet, hogy az Ön szavazata dönti el, melyik szálloda vagy vendéglátóegység kapja a rangos közönségdíjat az idei döntőbe került pályázók közül.
Leleplezték Munkácsy Mihály eddig ismeretlen művét

Leleplezték Munkácsy Mihály eddig ismeretlen művét 

Ausztráliából hozta haza a Virág Judit Galéria, a Madame Tussauds Budapestben mutatták be a csodálatos portrét.
Máté Bence az év madárfotósa

Máté Bence az év madárfotósa 

A második fordulóba került képek összesen 170 különböző madárfajt örökítettek meg.
Ezek lettek az Év kutyabarát helyei 2024-ben

Ezek lettek az Év kutyabarát helyei 2024-ben 

Idén már 11. alkalommal került megrendezésre az Év kutyabarát helye kampány a Kutyabarát.hu szervezésében, ismét hatalmas érdeklődés övezte a kutyabarát szállások, vendéglátóhelyek és munkahelyek megmérettetését.
Ha faültetés, akkor segítenek a szajkók

Ha faültetés, akkor segítenek a szajkók 

Szajkók segítenek a faültetésben Pesterzsébeten és Veresegyház határában.
Nyílik a képzőművészeti galéria karácsonyi vására

Nyílik a képzőművészeti galéria karácsonyi vására 

Hetedik alkalommal jelentkezik a Resident Art Fair karácsonyi vására, ezúttal Allegro Barbaro címmel.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.