Szallas.hu: Ha hosszú hétvége, akkor felkerekedik a magyar

Kiemelkedő forgalmat hoz a négynapos hosszú hétvége a Szallas.hu foglalási adatai szerint. Eger, Gyula, Budapest, Hajdúszoboszló és Pécs vezetik jelenleg a legkeresettebb úti célok listáját. 

Az idei őszi időszak messze erősebb, mint az előző években, és bátrabban foglalnak a hazai vendégek távolabbi időpontokat is. Az év végi adatok is biztatóak, már 5 százalékkal nőtt az ünnepi időszakra szóló foglalások száma 2019-hez képest.

Az év második felében idén nem bővelkedünk hosszú hétvégékben. Valószínűleg ez is felértékeli a mostani négynapos, (jónéhány helyen el nem törölt őszi szünetbe torkolló november elsejei hosszú hétvége jelentőségét az utazók körében.

Nem számít, hogy eltörölték az őszi szünetet, akkor is csomagol a család

Idén október 24-éig közel dupla annyi foglalás van, mint 2019. október 24-éig az akkori november elsejei hétvégére. Ennek oka lehet az is, hogy anno mindössze háromnapos volt a pihenő. „Az idén október 24-éig beérkező, hosszú hétvégére szóló foglalások száma már most meghaladta a 2019. november elsejei hosszú hétvégén leutazott foglalásokat”, mondta Kelemen Lili, a portál sajtószóvivője.

A legnagyobb belföldi turisztikai régiók közül Észak-Magyarország (26%), Nyugat-Dunántúl (16%) és a Balaton (14%) részesülnek a legnagyobb arányban a foglalásokból.

A települések népszerűségi rangsorát Eger, Gyula, Budapest, Hajdúszoboszló és Pécs vezetik. Őket követi Hévíz, Szeged, Siófok, Zalakaros és Sárvár. 

A szállásadók különböző csalogató ajánlatokkal várják a vendégeket. Jellemző ilyenkor a welcome drink, a gyerekprogramok, a kézműves foglalkozások, de lesz élőzenés vacsora sztárfellépővel és hátborzongató halloweenparti is. „Bevett gyakorlat ilyenkor az is, hogy saját szolgáltatásra adnak kedvezménykupont az őket választó vendégeknek, így például a foglalás mellé akciósan választható masszázs vagy éttermi ellátás” tette hozzá a sajtószóvivő.

És mi várható a továbbiakban?

Az október 24-e előtt megtett, őszi dátumokra szóló foglalások mennyisége az idén a legmagasabb tavalyhoz és 2019-hez viszonyítva. Az eddig beérkező adatok szerint tavalynál 3,5 százalékkal, 2019-nél közel 40 százalékkal nőtt az őszi foglalások száma.

Az elmúlt évek mintája alapján augusztusban élénkült az őszi időpontok iránt az érdeklődés, szeptemberben tetőzött és októberben is még jelentős volt az értékesítés. Ez a trend megmaradt, de erősödött az augusztusi és az októberi volumen is.

Idén azonban már júliusban is nagyobb volt az érdeklődés, mint korábban. Ez is mutatja, hogy bátrabban merünk előre, távolabbi időpontra foglalni, mondta a sajtószóvívő. Ezt elősegíthették a rugalmas foglalási feltételek, hiszen a lemondási díj nélkül és az előlegfizetés nélkül foglalható opciók anyagi biztonságot jelentenek a vendégek számára.”

Az elmúlt héten közel 28 százalékkal nőtt a foglalások darabszáma az őszi hosszú hétvégére.

Az áremelkedés mindenütt jellemző

Az előző évekhez képest trendszerűen nőttek az átlagárak, tavalyhoz mérten átlagosan 10 százalékkal drágább az őszi üdülés egy főnek egy éjszakára, 2019-hez képest pedig 30 százalékhoz közelít a különbség. Így most ősszel átlagosan 11 158 forintba került egy éjszaka egy fő részére.

Az ünnepi időszak sztárjai Hévíz, Hajdúszoboszló, Eger, Gyula és Budapest a jelen állás szerint.

Mi a helyzet a bezárásokról szóló hírekkel?

A Szallas.hu belföldi szálláshelykínálatában az őszi időszakban közel 16 ezer partner ajánlata található, közülük nagyságrendileg több mint 900 hotel. Ezidáig a hotelek kevesebb mint 1 százaléka jelezte, hogy végleges bezárást tervez vagy már be is zárt. A többség az energiaárak elszállásával indokolja döntését, de van, aki munkaerőhiány miatt nem tud a továbbiakban üzemelni.

Kis híján kétszer ennyien vannak, akik átmeneti szünetet terveznek – ki határozott, ki határozatlan időre. Ugyanakkor köztük vannak olyanok is, akik egyébként is, minden évben bezárnak a téli időszakra. A szünetelők közül van, aki most végzi el energetikai, gépészeti korszerűsítési munkálatait, hogy tavasztól újra nyithasson, és hosszú távon működhessen tovább.

A portál belső felmérése szerint a non-hotel kínálatban trendszerű a partnerszám változása, nincs kiugrás. 

Elkezdték felmérni a turisztikai attrakciók körében is, a vendégek hogyan tervezik a következő időszakot. Az eddig megkérdezett 184 fürdő közül 87 százalék a folyamatos működés mellett döntött. 

Top 10 belföldi úti cél az őszi hosszú hétvégén 2022-ben:

 1. Eger
 2. Gyula
 3. Budapest
 4. Hajdúszoboszló
 5. Pécs
 6. Hévíz
 7. Szeged
 8. Siófok
 9. Zalakaros
 10. Sárvár

 

Top 10 belföldi úti cél az év végi ünnepi időszakban 2022-ben:

 1. Hévíz
 2. Hajdúszoboszló
 3. Eger
 4. Gyula
 5. Budapest
 6. Zalakaros
 7. Siófok
 8. Pécs
 9. Sárvár
 10. Szeged

 

Forrás: Szallas.hu


Focilázban ég a Városháza pop-up parkja

Focilázban ég a Városháza pop-up parkja 

Szombaton, június 15-én, 15 órakor lép először pályára a magyar válogatott, és lehet szurkolni a csapatnak a belváros szívében, a Károly körútnál, a Városháza pop-up parkban.
„Ez a Parlament? Eladó?”

„Ez a Parlament? Eladó?” 

- kérdezte Freddie Mercury, amikor 1986-as magyarországi látogatásán, a Dunán hajózva megpillantotta a monumentális épületet.
Magyarország továbbra is az egyik legkedvezőbb árfekvésű úti cél

Magyarország továbbra is az egyik legkedvezőbb árfekvésű úti cél 

A Bank Austria elemzése alapján Magyarország rögtön a második helyen áll, mint a legkedvezőbb ár-érték arányú fogadóterület.
Ingyenesen használhatják a gyerekek az újonnan átadott mentőmellényeket

Ingyenesen használhatják a gyerekek az újonnan átadott mentőmellényeket 

Újabb mentőmellényállványt avattak fel a vízmentők, ezúttal Siófokon.
Feltörekvő tehetségek a szakképzésben

Feltörekvő tehetségek a szakképzésben 

Kihirdették a „Kerülj Képbe! – Év Felfedezettje” felhívás idei győzteseit.
Különleges eseménynek ad otthont a köveskáli galéria

Különleges eseménynek ad otthont a köveskáli galéria 

A Köveskálon található Magazin galéria idén egy izgalmas kiállításnak ad otthont.
Közel száz magyar filmet nézhet szerdától a Balatonnál

Közel száz magyar filmet nézhet szerdától a Balatonnál 

Holnaptól három balatoni városban, Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban tizenkét helyszínen közel száz magyar filmet - köztük számos premiert - nézhetünk meg.
Szombaton minden a szegedi papucsról szól ebben a városban

Szombaton minden a szegedi papucsról szól ebben a városban 

A papucshímzés lesz a szegedi papucs napjának központi témája, amelyet szombaton tartanak - természetesen Szegeden.
Harley-Davidsonnal érkezik a fesztiválra az amerikai rockbanda

Harley-Davidsonnal érkezik a fesztiválra az amerikai rockbanda 

Családi, zenei, motoros fesztivál június 28-29-én a rakparton.
Itt a friss, ropogós Turisztikai Konjunktúra Index

Itt a friss, ropogós Turisztikai Konjunktúra Index 

Bővül a foglalkoztatás, optimista várakozás a következő időszakra.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: Dizájn hotel a tó közepén

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: Dizájn hotel a tó közepén 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023.évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.