Tananyag lehet a balatoni iskolákban a vitorlázás

A vitorlázás ma is fontos eleme a balatoni turizmusnak, és a jövőben még inkább erre lehet számítani, állítja dr. Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) elnöke.

A vitorlázás ma is fontos eleme a balatoni turizmusnak, és a jövőben még inkább erre lehet számítani, állítja dr. Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) elnöke, akit a szervezet helyzetéről, tevékenységéről és a hajók balatoni motorhasználatával kapcsolatos véleményéről is kérdeztem.

A pécsi érsebész professzort 2013 májusában kisebbfajta palotaforradalommal választották a szövetség élére az előző elnök, az Orbán-kormány korábbi államtitkára, Gál András Levente helyett. A vezetőváltás után a szövetséget támogató több állami cég, köztük a Magyar Villamos Művek (MVM) megvonta a további segítséget az MVSZ-től, ami azért jelentett különösen nagy problémát, mert éppen indult a versenyszezon.

"Az akkor kialakult helyzet okozott egy kis izgalmat, de ma már nyugodt légkörben tudunk dolgozni. A régi szponzorok egy része visszajött, és új szponzorok is megkerestek bennünket. A tavalyi évben már egy jelentős adósságállományt le tudtunk dolgozni, most pedig összességében azt tudom mondani, hogy a vitorlásszövetség pénzügyi helyzete jelenleg stabil. Ebben nagyon nagy szerepet játszott az idei sikeres Kékszalag, ami nem csak egy nagyon jó verseny volt jó szélviszonyok között - hiszen rekordok születtek -, hanem 18 millió forint nyereséget is termeltünk, ami jelentősen stabilizálta a szövetség működését" - beszélt az elmúlt másfél évről az elnök.Kollár Lajos szerint nem csak a szövetség anyagi helyzete alakult megnyugtatóan, hanem a vitorlázás három alapvető szegmensében végzett munkájuk is eredményes volt.

"Az élsportban továbbra is nagyon jók vagyunk. Azok a fiatalok, akik tavaly is bizonyítottak, idén is egymás után nyerték a világversenyeket. Ez azért is nagyon fontos, mert az idei és a jövő évben derül ki a megszerezett kvóták alapján, hogy ki fog kikerülni két év múlva az olimpiára. Az gondolom, hogy a már indulási jogot szerzett Berecz Zsombor mellett Tomai Balázsnak is nagy esélye van erre. Érdi Mári esetében az a nagy gondunk, hogy a 16 éves kora nem a legjobb ebben a pillanatban. A korosztályában már világbajnok, miközben >>harapdálja<< a felnőtt mezőnyt. Lehet, hogy már most ott is meg tudja futni a kvótaszerzést, de ő a 2020-as olimpiára fog igazán beérni. Ugyancsak nagyon komoly esélyei vannak a Vadnai testvéreknek is."

A balatoni vitorlásversenyek is fontosak

Az elnök nagyon sikeresnek és színvonalasnak tartja a szövetség tevékenységének másik fontos szegmensét jelentő balatoni vitorlásversenyeket is. Bár az idei Kékszalagon nem érték el a korábbi részvételi rekordot, a több mint ötszáz benevezett hajó mindenképpen kielégítőnek tekinthető egy ilyen versenyen, véli Kollár.

"Bajokat inkább a magyar bajnokságokon láttam, ahol jelentősen csökkent az érdeklődés. Ennek nagyon sok összetevője van. Mi a saját lehetőségeinken belül maradva igyekszünk megfelelő hajóosztály szabályokat, feltételeket kidolgozni a jövő évi versenyekhez. Nagyon nagyot nyitottunk a tömegsport felé. Szeretnénk, ha nem csak a profi versenyvitorlázók, hanem a túravitorlázók is minél több versenyen vennének részt. Szélesíteni szeretnénk erősen a vitorlázók táborát. Ennek érdekében kötöttünk együttműködési szerződést a Balatoni Hajózási Zrt-vel, nevünket adjuk és támogatjuk a Yardstick kupát. Az érintett minisztériummal egyeztetve kidolgoztunk egy munkaanyagot ahhoz, hogy a Balaton-parti iskolák testnevelési óráin tanrendbe iktatva oktassák a vitorlázást. Azt szeretnénk, ha minél több gyerek jutna hajóhoz és vízhez. Füreden és Siófokon zajlanak az előkészületek, de szeretnénk bevonni Almádit, Keszthelyt, Balatonföldvárt is. Egyeztetünk az önkormányzatokkal, és próbálunk hozzá anyagi forrást szerezni. Az iskolarendbe illesztett oktatással is segíteni szeretnék az utánpótlás nevelést."

Kollár Lajos szerint a vitorlázás a sport mellett egyre inkább meghatározó eleme a balatoni turizmusnak, és ezt további fejlesztésekkel, programokkal erősíteni szeretnék.

"Balatonfüreden már ma is exponenciálisan megemelkedik a vendégéjszakák száma, amikor a Kékszalag versenyt rendezzük. Azt szeretnénk, ha minden ilyen balatoni verseny egyfajta turisztikai nevezetességé válna. Erre is készítünk egy programot a Balaton Fejlesztési Tanáccsal és az érintett önkormányzatokkal."

Az MVSZ elnöke is úgy látja, hogy sokkal kevesebb vitorlás mozog a Balatonon annál, mint amit a kikötőkben lévő hajók száma egyébként indokolna. Abban bízik, hogy ezen is változtatni tudnak majd a tömegsport és a turisztikai programok erősítésével. Ugyanakkor a vitorlások motorhasználatát csak korlátok között tartaná a jövőben is elfogadhatónak.

"Ellene vagyok a teljesen liberalizált motorhasználatnak. Ha korlátok nélkül ráengednék a belsőégésű motorokat a Balatonra, megjelennének a jet skik. Ez egy olyan zajszennyezést okozna, amit nem szabad megengedni. Azzal egyetértek, hogy a vitorlások segédmotorjának használatán lazítani kellene. Első lépésként mi azt a javaslatot tettük, hogy legalább a túraversenyeken résztvevő vitorlázók kapjanak jogot a motor használatára a verseny helyéig és vissza a saját kikötőbe, ha érvényes nevezéssel rendelkeznek. Jelenleg sok vitorlázó azért marad távol az ilyen versenyektől, mert egy esetleges nulla szélben esélye sincs, hogy a verseny után visszaérjen a saját kikötőjébe, miközben másnap esetleg már dolgoznia kell. Úgy néz ki, hogy erre lenne fogadókészség. Bár a vádat is nyomban megkaptuk, hogy ez kivételezés lenne, ha a versenyen indulók megkapnák az engedélyt, a túrázók meg nem. Szerintem a túrázás a vitorlázásról szól, nincs időhöz kötve, a túrázónak sokkal nagyobb a mozgástere, a szélviszonyoknak megfelelően módosíthatja a programját, így nem igazán indokolt a motorhasználat. Bár engem egyébként az sem zavarna, ha a túrázók is több lehetőséget kapnának, de egy olyan szabályozási rendszer kellene, ami nem azokat szolgálja, akik még soha életükben nem húzták fel a vitorlát a hajójukon, csak motoroznának egyfolytában" - hangsúlyozta az MVSZ elnöke.


Erdőlátogatási tilalom a teljes Gemenci erdőben

Erdőlátogatási tilalom a teljes Gemenci erdőben 

A rendelkezés 2024. június 14-30. között érvényes.
Átadták az üzleti turizmus kiválóságait elismerő Business Excellence díjakat

Átadták az üzleti turizmus kiválóságait elismerő Business Excellence díjakat 

Tíz kategóriában meghirdetett felhívásra 62 pályamunka érkezett.
Kihagyhatatlan kulturális ziccerek a Múzeumok Éjszakáján

Kihagyhatatlan kulturális ziccerek a Múzeumok Éjszakáján 

Közel 450 intézmény mintegy 2500 programmal készül június 22-ére.
Lerántják a leplet egy felemelő sporteseményről

Lerántják a leplet egy felemelő sporteseményről 

Az egész világot megmozgató futball seregszemlére  a Pont Csopak is méltó módon készül.
Pokrócos utazó fesztivál rejtett kincsekkel

Pokrócos utazó fesztivál rejtett kincsekkel 

A Balaton Piknik a Tihanyi-félszigetre érkezik.
Személyre szabja az ügyfelek védelmét az Erste

Személyre szabja az ügyfelek védelmét az Erste 

Az emberközpontú bankolás filozófiáját követve az egyéni költési szokásokhoz igazodó, napi maximális limitet állít be lakossági ügyfeleinek az internet- és mobilbankos (George Web és George App) átutalásokhoz az Erste.
Ilyen lett  megújult zarándokközpont - képekkel

Ilyen lett megújult zarándokközpont - képekkel 

Családbarát turisztikai hellyé vált Mátraverebély-Szentkút: hivatalosan is átadták a római katolikus nemzeti kegyhely új létesítményeit.
Focilázban ég a Városháza pop-up parkja

Focilázban ég a Városháza pop-up parkja 

Szombaton, június 15-én, 15 órakor lép először pályára a magyar válogatott, és lehet szurkolni a csapatnak a belváros szívében, a Károly körútnál, a Városháza pop-up parkban.
„Ez a Parlament? Eladó?”

„Ez a Parlament? Eladó?” 

- kérdezte Freddie Mercury, amikor 1986-as magyarországi látogatásán, a Dunán hajózva megpillantotta a monumentális épületet.
Magyarország továbbra is az egyik legkedvezőbb árfekvésű úti cél

Magyarország továbbra is az egyik legkedvezőbb árfekvésű úti cél 

A Bank Austria elemzése alapján Magyarország rögtön a második helyen áll, mint a legkedvezőbb ár-érték arányú fogadóterület.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk:  Dizájn hotel a tó közepén

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: Dizájn hotel a tó közepén 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023.évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.