Új elnök a TUTSZ élén

2020. november 25-én a Turizmusfejlesztők és Tanácsadók Szövetsége tisztújító Közgyűlésén a tagok elnökké választották Holczerné Szentirmai Ágnest, a HON-IFO Üzletviteli Tanácsadó Kft. tulajdonos ügyvezetőjét, a szervezet korábbi titkárát.

A tisztújító közgyűlésen alelnöknek választották Kraft Pétert, Próbáld Ákost és Karsai Árpádot. A Szövetség új titkára Bártfai Endre lett. Tiszteletbeli taggá választották ( időtartamtól függetlenül) Bocsák Lászlót.

A Közgyűlés rendhagyó módon, az ismert okok miatt online keretek között zajlott, ahol egy elektronikus szavazórendszer biztosította a titkos szavazást, bár Holczerné Szentirmai Ágnesnek – közismert és kevésbé hivatalos nevén Holczer Áginak - nem akadt kihívója. A szavazás előtt, még elnökjelöltként megkapták a tagok az elnökjelölt két éves ciklusra vonatkozó terveit. Ezek között szerepelnek a szervezet belső megújításával kapcsolatos vállalások és a szakmai kapcsolatépítésre vonatkozó elképzelések is.Az új elnök elkötelezett híve a kutatásokon alapuló turizmusfejlesztési és objektív tanácsadói munkának, amire megítélése szerint a jelen helyzetből való kilábaláshoz még inkább szükség van és lesz. De a legjobb kutatások eredményeiből is csak abban az esetben profitálhat igazán a szakma, ha megvan és élő az a kapcsolat, ami a kutatóműhelyeket és a turizmus szereplőit egy jól működő gazdaságban összeköti, ezáltal biztosítva van, hogy azonnal megtörténhet az innováció, a hasznosítás. Ebben a folyamatban kívánja a TUTSZ katalizáló szerepét erősíteni Holczer Ágnes a jövőben és ehhez kéri a tagság támogatását.

Az új elnök ígéretet tett arra, hogy a TUTSZ továbbra is nyitott marad az összes szakmai szervezet és kutatóműhely által alkotott hálózat megerősödésére és megerősítésére. Az egyik legfontosabb célja az új elnöknek, hogy a szakmai kapcsolatokat is a másik tisztelete, a párbeszéd és a partnerség jelle-mezze, ahogy a tanácsadói tevékenységet az új – esetleg szokatlan – megoldások iránti nyitottság, a mindenkori helyzetre történő gyors és rugalmas reagálás, magas minőségű, korrekt szakmai munka. A TUTSZ ezzel fog és tud hozzájárulni a turizmus szektor mihamarabbi talpra állásához. Holczer Ágnes elérhetőségei: elnok@tutsz.org.hu , +36 (30) 678 9743

Az utóbbi években a turisztikai desztinációk új rendszere, az új térségi rendszer kereteire szabott fej-lesztés és annak sikeres uniós támogatása is megköveteli a kínálatfejlesztés szakmailag legmegalapo-zottabb véghezvitelét. Ily módon minden eddiginél jobban felértékelődött a turisztikai tanácsadók szerepe. Az akkor viselt nevén még Turisztikai Tanácsadók Szövetsége tagságának tudását 2016-ban az korábbiaknál intenzívebben kívánta a döntéshozók figyelmébe ajánlani. A Szövetség megújulása és a tisztújítás ezt a célt szolgálta.

A most leköszönő elnök, Professor emeritus dr. Fekete Mátyás, a TUTSZ alapító tagjainak egyike, az utóbbi négy évben koordinálta a Szövetség munkáját. Vezetésével a TUTSZ megerősödött, taglétszáma bővült és a korábbiakhoz képest erőteljesebben hallatta a hangját a legfontosabb szakmai kérdésekről. Az immár huszonötödik évét is betöltő TUTSZ élén a legjobb hagyományokat követve állt ki a szakértői-tanácsadói munka rangjáért, miközben a TUTSZ vezetését teljes mértékben a külső-belső kooperativitás és nyíltság jellemezte.A leköszönő elnök beszámolójában elmondta: "A TUTSZ minden fontos szakmai kérdésről állást foglalt, véleményét meghallották és értékelték, per-sze nem egyformán. Az elmúlt négy évnek voltak sikerei és meddő próbálkozásai is. Hiába érveltünk pl. a régóta hiányolt turizmus törvény mellett, ami megszületett, már másról szólt. A helyi TDM-ekről kiadott álláspontunk is túlhaladottá vált. Darázsfészekbe nyúltunk, amikor a fővárosi bulinegyed kapcsán fogalmaztuk meg tárgyilagos gondolatainkat, de álmában sem gondolt senki arra, hogy a Covid-19 oldja meg ezt a problémát oly radikálisan, hogy abba a turizmus egésze belerokkant világszerte. A kormányzattal és a szakmával közösen keressük a kiutat a pandémia okozta gazdasági válságból.

Csatlakoztunk a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítványhoz, igyekeztünk erősíteni a kapcsolatainkat a Magyar Turisztikai Ügynökséggel, illetve a szakmai társszervezetekkel, hogy minél több fórumon összeegyeztethessük és képviselhessük a turizmus ágazatban vállalkozók és dolgozók érdekeit.

Közzétettük a TUTSZ állásfoglalását a buliturizmusról, a Bálna hasznosításáról, a magasházak építésé-ről, legutóbb pedig a TUTSZ értékelését a magyar turizmus helyzetéről „Diagnózisok!” címmel. Probáld Ákos irányításával kidolgozásra került a Turisztikai Üzleti Bizalmi index, amely kormányzati és szakmai oldalról egyaránt érdeklődést váltott ki.

Javaslatokat fogalmaztunk meg a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia, az NTS 2030 megszövegezé-sekor, illetve a napjainkban zajló felülvizsgálatához. Ugyanez mondható el Budapest turizmus straté-giájának apropóján is.

Az Utazás Kiállítás 2020 gálaestjén első ízben adhattuk át Az év turisztikai tanácsadója megtisztelő címet Antalóczy Györgynének, a sokak által tisztelt és szeretett Marikának".

Mint leköszönő elnök, Fekete Mátyás azzal zárta beszámolóját, hogy nem sikerült volna a TUTSZ dinamizálása a két alelnök, Kraft Péter, Karsai Árpád és a TUTSZ titkára, Holczerné Szentirmai Ágnes segítsége nélkül. Köszönetet mondott rajtuk kívül minden régi és új aktív tagnak, különösen Antalóczy Györgynének, Bártfai Endrének, Bocsák Lászlónak, Bódis Gábornak, Kovács Balázsnak, Kovács Dezsőnek, Krompaszky Gábornak, Probald Ákosnak és Ongjerth Richárdnak. Fekete Mátyás elérhetőségei: Fekete.matyas@gmail.com; +36 (70) 418-5895


Arisztokratikus, prémium minőségű natúrkozmetikumok modern embereknek

Arisztokratikus, prémium minőségű natúrkozmetikumok modern embereknek 

Sokunk álma, hogy megtaláljuk azt a bőrápolási rutint, amely által a legkisebb erőfeszítéssel, minimális ráfordított idővel, luxusélményben részesülhetünk nap mint nap. A Qreme megteremtette számunkra ezt a világot.
Nemzetközi építészeti díjat nyert a KÖZTI két projektje

Nemzetközi építészeti díjat nyert a KÖZTI két projektje 

A Balatonfüred Kongresszusi Központ és a Veszprémi Zöld Város is elismerésben részesült.
Ropogós rezesek, fontos kérdések és nemzetközi ízek az újbudai parkünnepen

Ropogós rezesek, fontos kérdések és nemzetközi ízek az újbudai parkünnepen 

Június 2-án rajtol a Bárka fesztivál a Feneketlen-tó partján.
Cápa kerül horogra a Dunában?

Cápa kerül horogra a Dunában? 

Nagyon úgy tűnik, hogy a hír igaz! Nem kacsa.
Kibővítették a tokaji bringa-túra programját

Kibővítették a tokaji bringa-túra programját 

Az elmúlt években megyehatáron túlról, Budapestről, sőt külföldről, Japánból és Svájcból is volt résztvevő az ingyenes túrán.
Pünkösdi szezonnyitó, izgalmas bulik - vár a Plázs

Pünkösdi szezonnyitó, izgalmas bulik - vár a Plázs 

Siófok pünkösdi szezonnyitóján, május 17. és 20. között megtelik élettel a Siófoki Nagystrand, színes családi programokkal, légi bemutatóval, óriás akadálypályával, balatoni borokkal és gasztrovásárral várják az érdeklődőket.
Szuperprodukció érkezik Budapestre

Szuperprodukció érkezik Budapestre 

Június elsején nyílik meg a BOK csarnokban a LUFILAND szuperprodukció, amely 500 000 környezetbarát lufi felhasználásával hívja világkörüli utazásra a látogatókat.
Everguest: idén szintet lép az utazási kedv

Everguest: idén szintet lép az utazási kedv 

Friss felmérés, amelyet a turisztikai tanácsadó és technológiai cég készített és tett közzé.
Magyar tag az Európai Fesztivál Szövetség vezetőségében

Magyar tag az Európai Fesztivál Szövetség vezetőségében 

Ezzel lehetővé válik nemcsak Magyarország, hanem a kelet-közép-európai régió érdekeinek megjelenítése az egyik legfontosabb szakmai szervezetben.
Bejelentés nélkül is fizet az Erste, ha késve száll fel a repülő

Bejelentés nélkül is fizet az Erste, ha késve száll fel a repülő 

A George-on keresztül megköthető biztosításnál nincs bonyolult ügyintézés, nem kell igazolások után rohangálni, a pénz automatikusan érkezik a számlánkra.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.