Újdonságokkal vár 9. Street Food Show

Szeptember 19-20. közt immár kilencedik alkalommal rendezik meg a Street Food Show-t és a rendezvény történetében másodszor a város legimpozánsabb pontján, az Andrássy úton, az Európai Mobilitási Hét csúcspontjának számító Autómentes Hétvége keretén belül. A bevált slágerek mellett lesz sok új árus, kitelepül a Belvárosi Piac Giannival, Szabó Győzővel, Bíró Lajossal, jön Lakatos Márk a tihanyi Lakatos Műhellyel és az erőteljes sörfelhozatal mellett borokat, koktélokat, pálinkákat, pezsgőket is töltenek.

Ugyan a jubileumi alkalmakkor szoktak visszatekinteni, de a Street Food Show szervezői nem tudtak addig várni: 3 évvel ezelőtt kinézték maguknak az akkor még lényegében üresen álló, imponzánsabbnál is impozánsabb Hold utcai piacot, és odacsábították a szerintük legjobb street árusokat. Azért őket, mert azt látták, hogy az általuk is tolt éttermek szekere már meglódult, de a street műfajának még lendületet kell adni. Ez olyan jól sikerült, hogy azóta a rendezvény is kinőtte a helyszínt (amit azóta állandó street árusok telepítenek be, köszönhetően a show-nak), és a szervezők azon kapták magukat, hogy már alig tudnak válogatni, hogy kit is hívjanak meg az eseményre. Mert, hogy időközben a környezet is óriásit változott (és változik percről-percre), több-kevesebb sikerrel mindenki street fooddal próbálkozik, új ászok emelkedtek ki, nagyon színes lett a színtér.


Az őszi fesztivál célja továbbra is az, hogy aktuális körképet adjon, meghívva a legizgalmasabb szereplőket, legyenek „bejáratott nagy öregek” vagy „friss csókák”, olyan food truckok, melyeken nemrég száradt meg a festék és természetesen az izmos zászlóvivők. Mindenkitől azt kérték, hogy mutassa meg új arcát is. Hát persze, hogy ételekkel mindezt.

Az invitálást egyébként elfogadta a város egyik legjobb baszk konyháját vivő Bontxo is, almaborban főzött navarrai kolbászukat már nagyon várják a szervezők, ahogy a Callos a la vizcaínát is, azaz a baszk pacalt. Lakatos Márk Tihanyból teleportálja a Lakatos Műhelyt, tangóharmonikás ül majd a ház előtt, miközben például pacalos baguettel tömhetik a hasukat a látogatók.A Hold utcai Belvárosi Piac napfényre jön. A Bíró Lajos-féle A séf utcája is kimozdul, ahogy Szabó Győző  is itt mutatja be először gőzzel párolt keleti jellegű falatkáit, a steamboókat. Bíró Lajossal és a színésszel tart Gianni is, persze ő marad a tésztáknál. A Panificio il Basilico gondoskodik a kiváló pékárukról, a Zsendice-Bükkisajt pedig a sajtokról, tejtermékekről.

A teljes Karaván is kigurul, tart velük többek között a Tésztafeszítő Kisiparos, a MexKitchen, a Twist & Chips és hát hús… na abból sem lesz hiány, hála a Befaló Billnek, a Meat & Sauce-nak, BudDognak, a Mangalica & Társainak, a PolaPolának, a Pista bá’-nak, A Sonkásnak és a Piknik Utczabárnak. Utóbbi például Fóti fekete sörben és soya szószban pácolja majd a mangalica szüzet, jól körbe süti, bepakolja egy fokhagymás vajjal pirított szezámos baguettbe és házi savanyított zöldséget, ruccolat ad mellé. Már kész is a Mangalica 55 névre keresztelt csoda. A Larus Étterem is kitesz magáért, többek mellett „kínai pálcikás paprikás csirkéhez”, narancsos teryjaki szószban sült sertéstarjás szendvicshez, vaníliás-áfonyás passiókrémleveshez  és „Mars veled”-hez terít. Hogy mi az utóbbi, a helyszínen kiderül.

A rendezvényen erőteljes lesz a minőségi sör, bor, pálinkakínálat: 20 stand tölt már bevált klasszikusokat és nemrég csapra került, új kedvenceket. Nagy újdonság viszont, hogy a rendezvény ideje alatt a street árusok is boroznak, pálinkáznak, koktéloznak, pezsgőznek.

A Street Food Show a kezdetek kezdetén egyfajta kultúrdzsemborinak indult. Persze nem színpadokról bömbölő zenével, meg hájpolt sztárokkal, hanem tehetséges művészekkel.  Akik egyszer csak megjelennek a forgatag közepén, mondjuk felmásznak egy faház tetejére és onnan bazseválnak (mint idén júniusban), gangon zenélnek (mint a Hold utcai piacos időszakban), vagy kénytelen megnyílni előttük a tömeg, mert mondjuk sokan vannak és ’utcaszínházasdit’ játszanak (mint 2014 júniusában). A rendezvény most szeptemberben ezen a fronton is erősebb lesz, mint valaha.

Ételárusok listája:

A Sonkás
Befaló Bill
Belvárosi Piac (A Séf utcája, Kolbice, Panificio il Basilico, Pasta & Sugo, Steamboo, Zsendice-Bükkisajt)
Bontxo
BudDog
Csöppentő
Ez Sajt.
Froyo Like
Funnel Cakes
Gofri
Gumicukor
Hal and Chips
HotDog
Lakatos Műhely
Larus Étterem
Lángos Máshogy
Lyan csokoládéműhely
Mangalica és Társai
Meat & Sauce
MexKitchen
MIRELITE Gombóczda
Morzsa Bisztró
Nyakleves
Pasta Familia
Paneer
Piknik Utczabár
Pista bá’-Léhűtő
PolaPola
Shrimpy Food
Spíler
Tésztafeszítő Kisiparos
Twist & Chips
Urban Canteen Berlin
Urban Canteen New York
Vörös Homár
Zing

Italárusok listája:

Bor+pálinka+pezsgő+kávé:
ABorbolt
Borellátó
Bárhol Frizzante
Pálinkház
pop Fröccs
The Green Bus
Törley
Vespresso

Sör:

Angol Sörök Háza
Belga sör
Bigfoot Sörfőzde
Cech In
Domján Sörfőzde
Fóti Kézműves Sörfőzde
Hrabal
Hütte-Rekettye Sörfőzde
IFA Sörbár
Köleses Sör
MONYO Brewing Co.
Stari Kézműves Sörfőzde


Holttestet találtak a Balatonban

Holttestet találtak a Balatonban 

Egész éjszakába nyúló kutató tevékenységet folytatott a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának egyik mentőegysége.
Nem lesz többet Balaton Sound?

Nem lesz többet Balaton Sound? 

A rendezvény esetleges megszűnéséről már korábban is felreppentek pletykák.
Így kerülhetőek el a nyári balesetek

Így kerülhetőek el a nyári balesetek 

A nyári szabadságok veszélyeire figyelmeztetnek a szakértők.
Itt az elmúlt időszakot elemző, legfrissebb Turizmus Konjunktúra Index

Itt az elmúlt időszakot elemző, legfrissebb Turizmus Konjunktúra Index 

A VIMOSZ szakmai társszervezetekkel közösen havi gyakorisággal méri a turizmusban a konjunktúra várható alakulását és publikálja a Turizmus Konjunktúra Indexet.
Sétáló Utca Zene programsorozat Keszthelyen

Sétáló Utca Zene programsorozat Keszthelyen 

A keszthelyi sétálóutcán felállított színpadon keszthelyi és keszthelyi kötődésű zenészek mutatják be produkcióikat a júliusi és augusztusi estéken.
Kulturális turizmus díj  pályázat - hazai településeknek

Kulturális turizmus díj pályázat - hazai településeknek 

Megnyílt a jelentkezési és jelölési lehetőség a 6. Art is Business Díjra.
Zendaya beköltözött a Madame Tussauds-ba

Zendaya beköltözött a Madame Tussauds-ba 

Zendaya egy igazán különleges teremben kapott helyet...
 Látványos Disney szökőkút-show érkezik Budapestre

Látványos Disney szökőkút-show érkezik Budapestre 

A Disney idén nyáron egy különleges műsorral örvendezteti meg a közönséget, kicsiket és nagyok egyaránt elrepítve egy kalandokkal, varázslattal és felejthetetlen hősökkel teli világába
Egyedi koncepció, festői környezet - ez a Váralja Akusztik

Egyedi koncepció, festői környezet - ez a Váralja Akusztik 

Boldogkőváralja kivételes helyszínén, a Téka tábor festői környezetében jön idén is a rusztikus könnyűzenei fesztivál 2024 augusztus 9-10-11 között.
Beindult a koncertszezon a fertődi kastély falai között

Beindult a koncertszezon a fertődi kastély falai között 

A fertődi Esterházy-kastély csodálatos Apolló-terme ad otthont az immár hagyományosnak számító nyári programsorozatnak.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.