Uniós és világszervezetek az egészségturizmusért Budapesten

Az Európai Utazási Bizottság (European Travel Commission) az ENSZ Turisztikai Világszervezetével (UN World Tourism Organization) együttműködésben 2015-ben készítette el az "Exploring Health Tourism" című, a Xellum és Intuition Communication által készített hiánypótló tanulmányt. A munkaanyag megvitatása érdekében a két szervezet kerekasztal-beszélgetést szervezett az egészségturizmusban érintett legfontosabb nemzetközi szervezetek részvételével Budapestre.

A magyarországi egészségturizmus elismertsége miatt és mivel a kutatás több szálon is kapcsolódik Magyarországhoz, az ETC és az UNWTO a Magyar Turisztikai Ügynökséget kérte fel, hogy legyen a rendezvény házigazdája. A tanácskozáson képviseltette magát az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a turizmus iparág szereplőit tömörítő World Travel &Tourism Council is.



A kerekasztal budapesti megrendezése diplomáciai siker Magyarország számára, egyben jelzi az egészségturizmus növekvő szerepét mind nálunk, mind a világ turizmusában — jelentette ki Bienerth Gusztáv, turizmusért felelős kormánybiztos. A tanácskozás résztvevői az „Exploring Health Tourism” kutatási anyagban javasolt fogalomrendszer, a statisztikai monitoring és közös marketing kérdésében egyeztettek. Emellett a résztvevők bepillantást nyerhettek a trendek és a desztinációk számára adódó lehetőségekbe is. (Képviseltette magát szakértői szinten például Malajzia, Mexikó, Litvánia, a Spaincares, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége és a Danubius Hotels Group.) A tanácskozás eredményei beépülnek az ETC- UNWTO véglegesített tanulmányába. 

A sajtótájékoztatón felszólalt Marcio Favilla, az UNWTO ügyvezető igazgatója és Peter Nash, az ETC Market Intelligence Group elnöke, a Tourism Ireland stratégiai igazgatója. Mindketten hangsúlyozták, hogy Magyarország sikerei a turizmus, és az egészség turizmus terén indokolták a helyszín kiválasztását. Megállapították, hogy Országonként és régiókként egységes kritérium rendszer bevezetése szükséges. A marketing területén ösztönözni kell uniós és nemzeti szinten az állami és az üzleti szféra összefogását. A téma korunk szemlélet változásai következtében (egészségtudatos idős és ifjú generációk igényének kielégítésére alkalmas) nagyon fontos. Jelzés értékű, hogy a budapesti kerekasztalon a WHO is együttműködésre lépett a turisztikai szervezetekkel.


Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények

Utazás 2025 kiállítás: fókuszban a különleges élmények 

Az idei évben különös figyelmet kap a Balaton négyévszakos turizmusa, míg a nemzetközi vendégek közül Szlovákia mutatkozik be különleges gasztronómiájával és kulturális örökségével.
 Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon

Most először: nemzetközi snowboard verseny Magyarországon 

Látványos nemzetközi snowboard-verseny, tökéletes hó és minden pályán zavartalan nyitvatartás várja a sízőket a hétvégén Mátraszentistvánon.
Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban

Hosszabb a balatoni STRAND Fesztivál, mint korábban 

Egy nappal hosszabb lesz a STRAND Fesztivál.
NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés

NGM: díjmentes marad a szálláshely-minősítés 

Visszavonják a társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezetet, amely a szálláshely-minősítési tevékenységhez kapcsolódó igazgatási szolgáltatási díjak szabályozását célozta.
Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen

Sétálójeggyel nyit újra a szentendrei Skanzen 

A Skanzen házaiba ugyan még nem térhetünkk be, de sétálhatunk, túrázhatunk a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozó 75 hektáros területen.
Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából

Vegyes ízelítő a 2025-ös HoReCa Design Kiállítás választékából 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet

Csendes Olivér: a hazai turizmus idén is húzóágazat lehet 

Az Utazás kiállítás szakmai napján a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) szervezésében megrendezésre kerülő konferencián a hazai turizmus szereplői osztották meg tapasztalataikat.
Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban

Kicsi gazdák, nagy kalandok: egyedülálló farsang a múzeumban 

A Mezőgazdasági Múzeum szervezői egyedülálló farsangi kalandra hívják a családokat 2025. március 1-jén a Vajdahunyad várába. Egy napra gyermekeinkből lehet tehenész, lovász, gabonatermesztő vagy szatócsboltos.
PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások

PwC: erősödő bizalom a világgazdaságban, óvatos vállalati várakozások 

A hazai cégvezetők 70 százaléka számít globális gazdaság gyorsulására, 60 százalék a hazai gazdasággal kapcsolatban is optimistán nyilatkozott, míg saját vállalata növekedésében mindössze 39 százalék bízik.
Így zajlott a jubileumi BCEFW

Így zajlott a jubileumi BCEFW 

A Budapest Central European Fashion Week (BCEFW) az elmúlt években a régió egyik legjelentősebb divateseményévé vált, a 15. szezon pedig minden eddiginél színesebb programmal és új nemzetközi együttműködésekkel ünnepelte a közép-európai divatot február 10-16. között.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.