Vízen kullogóval készülnek az idei Gutai-fesztiválra

Az önkormányzat a következő időszakban fontos feladatának tartja a turizmus fejlesztését Galgagután - tudtuk meg Agócs Gábor polgármestertől. Arra törekszenek, hogy a Cserhát egyik gyöngyszemeként emlegetett településen minél több látványossággal fogadhassák a vendégeket.

A fennmaradt dokumentumok 1387-ből Gutha néven említik a falut, amely egykor vámszedőhely volt és a szandai várhoz tartozott. Az erődítmény megmaradt fala ma is őrzi a néhai védőhely emlékét. A festői Cserhát lábánál elterülő Galgagutát körös-körül erdők övezik. Ezek a vadászok kedvenc helyei az itteni vidéken, amely évről évre a vadászturizmust erősíti. A puskásokat a környék több településén a Galga-menti Vadásztársaság fogja össze, amely programokat szervez az érkező külföldi és hazai érdeklődőknek.

Emeleti szálláshelyek lesznek

Az erdők mellett szántóföldek és legelők is segítik a helybeliek gazdálkodását. A falu határában víztárolót is találni, amelyet középtávon a horgászat érdekeit szolgálva fejlesztenek. A terveit a közeljövőben készítik el és támogatásért pályáznak az elképzelések megvalósítására. Ugyanakkor már elkészült a művelődési ház teljes felújításának a terve is, ahol olyan közösségi házat hoznak létre, melynek az emeleti részén szálláshelyeket alakítanak ki a turistáknak. Remélik, hogy ezzel másoknak is jó példaként szolgálnak a faluban.

Agócs Gábor polgármester munkatársunknak azt is elmondta, hogy a településre jelenleg az átmenő turizmus jellemző. Sokan a tiszta, jó levegőjű, csendes Galgagutát azért keresik fel, hogy egy-egy kiadós sétát tegyenek és megismerjék a nevezetességeket. Azután tovább kirándulnak a közelben levő Bercelre, illetve Szirákra, hogy megnézzék az ottani kastélyokat is. De nincs messze innen Aszód, Balassagyarmat, sőt Vác sem a jeles nevezetességeivel.

Az egyetlen megmaradt nyitott kéményű ház

Természetesen Galgagután is akad látnivaló. Így például a tavaly teljesen felújított műemlék jellegű, ma már országos hírű evangélikus templom, amelyet egykor Mária Terézia rendeletére építettek. Azután az alig nyolc éve emelt, építészetileg modern katolikus templom is a különlegességek közé tartozik. Egyébként a falun a Mária-út is végighalad. Mindezek mellett a gutai népviselet is érdekességnek számít, miután az egyik legszebb ruházatnak tartják a Nógrád megyei települések között. De ma már csak az ünnepnapokon öltik magukra a helybeliek. Például a Falunapkor, Anyák-napján, vagy az őszi lovaskocsis szüreti felvonuláskor.

Az evangélikus templom előtt találni a virágokkal és örök zöldekkel beültetett díszparkot és mellette pedig a Faluházat, amely múzeumként működik. Ez az épület azért is különleges, mert Galgaguta egyetlen megmaradt nyitott kéményű háza, amely több mint száz éves. Helyi lakók gyűjtésének köszönhetően régi bútorokkal, tárgyakkal, eszközökkel rendezték be. Ám tavaly földrengés rázta meg a települést, amikor a Falumúzeum is megsérült. Emiatt az épület alapjait és a falait hamarosan megerősítik. Külön érdekesség Galgagután, hogy a Móra Ferenc Általános Iskolában egy tájfolyosót rendeztek be néprajzi jelleggel. Ott olyan régi eszközöket találni, mint a szövőszéket, vagy a lócát, illetve a különböző konyhai tárgyakat.

A falu legnagyobb turisztikai rendezvénye

Az egyik gutai lakosnak Bán Imrénének - a helyi Szlovák Nemzeti Önkormányzat elnökének - köszönhetően, fejkötő gyűjteménye is van a falunak, amely kétszáz évre visszamenően szemlélteti ezt a viseletet. Jelenleg azonban ideiglenesen a közeli Vanyarcon láthatják az érdeklődők. Ám a megújuló gutai közösségi házban ennek a gyűjtemények is méltó helyet biztosítanak majd.

A falu vezetője arról is beszámolt, hogy a tavalyi sikeres Gutai Fesztivált az idén - várhatóan - augusztus 6-án tartják a sportpályán. Ez lesz a település legnagyobb turisztikai rendezvénye. Tavaly több mint háromszáz érdeklődőt fogadtak. A gazdag programmal a régi hagyományokat igyekeznek felidézni a múlt emlékeit, ezért a környező községekből is hívnak fellépő csoportokat.

Az eseményre gasztronómiai különlegességgel rukkolnak elő. Elkészítik és az érkező vendégeknek kínálják az úgynevezett "Vízen kullogó-t", amely nem más, mint ismert nevén a gőzgombóc. Ez kellő szakértelmet és időt igénylő munka, de a hozzáértő asszonyok szívesen vállalják és a régi receptet használják fel az elkészítéséhez. A különleges édesség, finom csemege ezen a nógrádi vidéken és egyben a fesztivál ékessége is.

Cserépkészítő mester nyit műhelyt a faluban

A tavaszt várva az önkormányzat pályázott és támogatást nyert el örökzöld-, illetve egynyári virágok beszerzésére. Ezeket a díszparkban, valamint a II. világháborús emlékmű környékén ültetik el hamarosan fából készített ládákban. A falu idén is bekapcsolódik a Virágos Magyarországért mozgalomba. A település vonzerejét már ebben az évben is azzal szeretnék növelni, hogy hamarosan egy cserépkészítő mester nyit műhelyt Galgagután. A munkáit pedig folyamatosan megtekinthetik majd a látogatók. Emellett több, üresen álló házat is kínálnak értékesítésre az érdeklődőknek. Az önkormányzat pedig építési telkeket biztosít a családalapítás előtt álló fiataloknak, hogy minél többen otthonra találjanak Galgagután.


Tőzike-, krókusz- és hóvirágszőnyegek - megérkeztek a tavasz hírnökei Budapestre

Tőzike-, krókusz- és hóvirágszőnyegek - megérkeztek a tavasz hírnökei Budapestre 

Tél végén nincs is szebb látvány, mint a kopár tájból kikandikáló virágfejek sokasága. 
Hamarosan megnyílik az első budapesti teaültetvény

Hamarosan megnyílik az első budapesti teaültetvény 

Májustól újabb látnivalóval bővül az Állatkert. A Japánkert déli oldalánál már megkezdődött a különleges kertrész kialakítása.
Másik városrészben nyit újra az egykori PeCsa bolhapiaca

Másik városrészben nyit újra az egykori PeCsa bolhapiaca 

Március 16-án Ferencvárosban, a Soroksári úton, PetSa néven nyit újra a piaclegenda és hétről hétre várja a kincskeresőket és eladókat.
Pazar utcaszínházi előadások a VéNégy Fesztiválon

Pazar utcaszínházi előadások a VéNégy Fesztiválon 

Az első körös kedvezményes színházjegyek, valamint limitált bérletek március 10-ig kaphatóak.
Budapest, Eger és Pécs voltak honfitársaink kedvencei a télen

Budapest, Eger és Pécs voltak honfitársaink kedvencei a télen 

A téli időszakból egyértelműen a tavalyi év végi ünnep időszak hozta a legtöbbet a konyhára, a vendégéjszakaszám több mint fele decemberben valósult meg.
Március - a barlangok hónapja

Március - a barlangok hónapja 

Magyarország 5 ,,barlangos” nemzeti parkja 2024-ben is exkluzív programokkal várja az aktív kikapcsolódásra vágyó látogatókat.
Fényművészeti alkotások tárlatává változik a Biodóm

Fényművészeti alkotások tárlatává változik a Biodóm 

Először nyílik rá lehetőség, hogy a nagyközönség szinte teljes egészében bejárhassa a különleges építmény belső tereit.
Különleges filmnapok a Francia Intézetben

Különleges filmnapok a Francia Intézetben 

Február 28-án kezdődik és március 10-éig tart a Francia Intézet szervezésében a 14. Frankofón Filmnapok.
Nőtt a turisztikai szálláshelyek forgalma januárban

Nőtt a turisztikai szálláshelyek forgalma januárban 

Az ágazat teljesítménye felülmúlja a háború és Covid előtti 2019-es rekordév adatait is.
A világ legszebbjei közé választották ezt a budapesti konyhát

A világ legszebbjei közé választották ezt a budapesti konyhát 

A világ egyik vezető konyhatechnológiai óriása, az olasz Valcucine budapesti konyhát választott a tavalyi év legjobb projektjei közé.

Interjú

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.