Desszert Finomságok itthonról és a nagyvilágból

Desszert Finomságok itthonról és a nagyvilágból

'

 

Desszert – Finomságok itthonról és a nagyvilágból

 

HOGY A KIKAPCSOLÓDÁS MÉG TELJESEBB LEGYEN A FÜRDŐBEN – SPECIÁLIS PROGRAMOK, SZOLGÁLTATÁSOK, 1. RÉSZ

Sorozatunkban olyan külföldön jól bevált, a hazai fürdőkben is sikerrel alkalmazható, de széles körben még kevésbé ismert szolgáltatásokat, terápiamódokat mutatunk be, amelyek segíthetnek a fürdőknek célközönségüknek kuriózumot nyújtani, és ezzel jelentősen növelhetik népszerűségüket és látogatottságukat.

Az első részben bemutatott szolgáltatás főként azon gyógy-, termál- és wellnessfürdők részére nyújt lehetőséget, amelyek a párokat, az egészségtudatos, az újdonságokra nyitott vendégeket célozzák meg. Azokat, akik saját problémáik enyhítésére a hangsúlyt a megelőzésre és a szelíd gyógymódokat alkalmazó rehabilitációra helyezik.

A WATSU ELNEVEZÉS AZ ANGOL WATER (VÍZ) ÉS A JAPÁN SHIATSU SZAVAK ÖTVÖZÉSÉVEL LÉTREJÖTT MOZAIKSZÓ. (Az alábbi összeállítás a terápiával kapcsolatban hozzáférhető információkat összegzi, saját értékítéletet a szerző nem fogalmaz meg.)

A Watsu megalkotója Harold Dull terapeuta, aki Shizuto Masunaga tanítványaként Zen Shiatsu-t tanult Japánban.

„… a cél nem egy betegség feltárása, hanem a beteg lényének alapjaitól kiindulva javítani az életminőségén, és egy jobb életmódra vezetni őt.” (Shizuto Masunaga)

Harold Dull gyógyító terápiás munkája során megfigyelte, hogy a testmeleg vízben végzett nyújtások és kimozgatások – melyek a meridiánok körüli energiablokkokat hivatottak feloldani – erősebb és mélyebb hatást gyakorolnak, mint ha a szárazföldön végeznék azokat. Mivel a víz hőmérséklete közel azonos testünk hőmérsékletével (35-36°C), olyan, mintha a test határai eltűnnének, az ember eggyé válna a vízzel. A biztonságot nyújtó karok ölelésében, súlytalanul lebegve, mély bizalmi kapcsolat alakul ki a kezelést végző és a vendég között, mely mentes minden elvárástól, függőségtől, ezáltal megtapasztalható a feltétel nélküli elfogadás, a teljes ellazulás csodálatos élménye. Így a test fájdalom nélkül túl tud lépni azokon a korlátokon, amelyek a félelem miatt máskülönben fennállnának.

Így született meg a Watsu, ez az egész testre és lélekre ható különleges vízi terápia.

A Watsu hazájában, a kaliforniai Harbin Hot Springs forrásra épült Watsu Centerben és Európa számos országában, pszichiátriai intézetekben, gyógyító- és wellness központokban naponta több ezer Watsu kezelést adnak különböző betegségekben szenvedő, valamint önmagukat megismerni vágyó, egészséges pácienseknek.

A WATSU LÉNYÜNK MINDEN SZINTJÉN KIFEJTI ÁLDÁSOS HATÁSÁT:

  • A kezelés közben hamar kialakul az ún. paraszimpatikus állapot. Ekkor a vegetatív idegrendszer azon része kerül túlsúlyba, amelynek feladata a szervezet regenerációjának és az erőgyűjtésnek az elősegítése. Az anyagcsere folyamatok a felépítés irányába mozdulnak el. A vérnyomás és a pulzusszám csökken, a légzés lassul.

  • Helyreáll az emésztés, az emésztőnedvek termelődése. A bélműködés és kiválasztás fokozódik. Megélénkül a simaizomzat (belső szervek) működése.

  • A vázizomzat pihen, megnövekszik az ízületi mozgástartomány, lazábbá válnak az izmok, feloldódnak az izomgörcsök, ezáltal enyhül a fájdalom.

  • A rendszeres kezelés megerősíti az izmokat, növeli a test rugalmasságát.

  • Ebben a meditatív, laza állapotban felgyorsul a gyógyulás, hatékony segítséget nyújt a műtétek és balesetek utáni traumák rehabilitációjában.

  • Hozzájárul a mozgásszervi és idegrendszeri betegségek gyógyulásához.

  • Eredményesen alkalmazható gerincproblémák esetén (nyaki – hátfájdalmak).

  • Erősíti az immunrendszert, beindítja az öngyógyító folyamatokat és a természetes méregtelenítést.

  • Segítséget nyújt egyes neurológiai eseteknél (agyvérzés, gerincsérülés, Parkinson-kór, szklerózis multiplex).

  • Kitűnő a stressztűrő képesség javítására, csökkenti a szorongást, a mély relaxációs állapot jobb alvást eredményez.

  • A szeparációs szorongást enyhíti, megerősíti a kapcsolatteremtési készséget, hogy képesek legyünk érezni az egységet, amelyet másokkal közösen alkotunk.

  • A pszichoszomatikus (lelki eredetű és testben megnyilvánuló) betegségek gyógyítására is kiválóan alkalmas.

  • Hatásos depresszióban szenvedőknek, segít megtapasztalni önnön lényünk egyediségét, ezáltal elfogadni önmagunkat.

  • Gyerekeknél különösen jó megoldást nyújthat, mivel gyógyítja a dekoncentrációs és hiperaktív viselkedési zavarokat. Oldja a gyermek- és felnőttkori lelki traumákat.

  • Kismamáknál is rendkívül jól alkalmazható, mivel a várandós állapotból eredő mozgásszervi terhelés alól felszabadító lebegés sokat javíthat az anya fizikai közérzetén.

  • A víziszony mögött megbújó félelmeket is segít feloldani, nem szükséges hozzá úszni tudás.

A Watsuval különböző speciális célcsoportok is megszólíthatók, ennek megfelelően különböző ágazatai is kialakultak:

  • Watsu pároknak

  • Watsu gyerekeknek, állami gondozottaknak

  • Watsu kismamáknak

A YouTube-on számos videó szemlélteti a terápia néhány kiragadott pillanatát, például ebben a videóban

(Forrás: watsu.lap.hu)

Ehhez hasonló témákról, illetve szakmai különlegességekről és újdonságokról a SPAgetti további számaiban is olvashat. Az előző szám desszertjét – a fürdők névválasztásának fontosságáról – ide kattintva tekintheti meg.

SPAgetti. Fürdők sikeréhségére.

'


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.