Az étkezés a francia identitás része, amely hozzájárul a világ kulturális sokszínűségéhez. A francia gasztronómia lényege leginkább a kiváló minőségű, helyi termékek felhasználásában, az ízek harmóniájában, a fogások figyelmes megválasztásában, a borok és az ételek összepárosításában, az esztétikus megjelenésben és terítésben rejlik.
A gasztronómia ünnepe jól illusztrálja a francia gasztronómia gazdagságát és változatosságát. A különleges esemény a francia konyhát, a termékeit és az étkezés művészetét hivatott ünnepelni, elősegíti a találkozást, a tapasztalatok megosztását és kedvet csinál a jó hangulatú, családias főzéshez.
Tavaly az ünnepi hétvégén a gasztronómia több, mint 150 000 neves képviselője közel 3 800 programmal várta az érdeklődőket.
A Gasztronómia Ünnepét minden évben egy speciális témakör köré szervezik, a számos szervezett és spontán program között olyanokat is találunk, mint a "Főző Rally", a kulináris kincsvadászat, a séfek pedig az utcán is fognak főzni.
A III. Gasztronómia Ünnepe
Az idei Gasztronómia Ünnep 2013. szeptember 20-22-ig tart, Thierry Marx híres francia séf védnöksége alatt, aki a molekuláris gasztronómia egyik fő alakja, a Francia Lovagrend kitüntetettje. Étterme a Sur-mesure by Thierry Marx két Michelin csillagot is kapott 2012-ben.
Az idei program különlegességek:
- Piknik lakoma az Orchestre de Jazz zenekar kíséretében - Blienschwiller, Elzász (szept. 22.)
- Les Fantastic Picnic - Burgundia (szept. 20-22-ig)
- Gasztronómiai kisvasút - Bourges (szept. 21.)
- Amatőr szakácsverseny döntője - Sedan, Champagne-Ardenne (szept. 21.)
- Biennale d'Issy - Issy les Moulineaux, Ile-de-France (szept. 20-22-ig)
- Carcassonne és a cassoulet (szept. 20-22-ig)
- Gasztronómiai körút - Lille (szept. 20-22-ig)
- Tradicionális francia étkezések - Pays de la Loire (szept. 22.)
- Szüreti mulatság - Cassis (szept. 20-22-ig)
- Banquet de 800 convives - Pápai Palota, Avignon (szept. 20-22-ig)
Franciaország minden éttermében a Gasztronómia Ünnepe alatt különleges menüvel és kínálattal várják a vendégeket. Erre az alkalomra az éttermek fix áron kínálnak egy adott menüt, ugyanazt az ételt a vendég kísérője ingyen kapja.
Forrás: Turizmus Online