A máltai konyha

A máltai konyha jó példája annak, hogy egy kis helyen, ha sokféle kultúra keveredik, akkor ott igen sokszínű konyhaművészet alakul ki. A máltai konyha rusztikus jellegű, és a szigetország adottságainak megfelelően elsősorban a halászatra alapul, bár igen sok gyümölcs és zöldség is fellelhető a máltai ételekben.

Az étlapon mindenhol tésztaféleségek sora várja a betérőket, lehet sajtos, zöldséges, húsos, rizses, mind ízletes és igen laktató. A legjellegzetesebb máltai tészta, amely minden település „lacikonyháján” megtalálható, a hajó alakra formált, ricotta sajttal töltött, tojással bekent ropogós „pastizzi”. A helybéliek uzsonnára fogyasztják teával, illetve kávéval.

A máltai konyha sok hasonlóságot mutat a szomszédos szicíliaival. A mintegy 90 km-re fekvő nagy sziget klímája, talaja, halállománya igen hasonló a máltaihoz, ebből adódik a sok közös vonás. Mindkét szigeten elengedhetetlen eleme az ebédnek és a vacsorának a tészta, elsősorban a ricottával és petrezselyemmel töltött ravioli. Ez a tészta eredetileg vallási okokból kifolyólag terjedt el ennyire, mivel a ravioli váltotta ki pénteken a húsételeket.

Az ebéd illata mára kora reggel belengi a vidéki utcákat. Mivel régen csak nagyon kevés tűzhely, illetve kemence állt a máltai háziaszszonyok rendelkezésére, ezért rendszerint a nagy, hétvégi ebédeket egy közös kemencében a péknél süttették az asszonyok. Nagy felelősség nehezedett a pék vállára, az egész falu vasárnapi ebédje múlt rajta. A tradíció egy-két helyen máig él, és az igazi máltai háziasszonyok még ma is azt vallják, hogy nincs jobb étel, mint ami a pék kemencéjében sült. A máltai konyha igen fontos összetevői a zöldségek és a salátaféleségek. A máltaiak sok salátát esznek, és kedvenc levesük a „minestra” (minestrone) is sok zöldséggel készül. Pikantériáját a belereszelt kecskevagy juhsajt adja.

Mint minden halevő nemzetnek, úgy a máltaiaknak is van saját „halászléjük” ,ez az ún. „Aljotta”, fokhagymás, paradicsomos, majorannás, rizses halleves. A nyár előrehaladtával egyre többféle halat fognak ki a tengerből, és egyre változatosabb a tengerparti éttermek kínálata (feketesügér, borostyánhal, dévérkeszeg, lampukki, kardhal, polip, kagyló, rákok).

Késő tavasszal érik a bab, amiből egyik fő nemzeti eledelük, a „Kusksu” készül. A babot egészben főzik lassú tűzön, hagyma, paradicsompüré, apró tészta és friss, reszelt sajt hozzáadásával. A meleg nyárban nincs kellemesebb, mint a máltai ratatouille, a „Kapunata”. Ez paradicsomból, zöldpaprikából, padlizsánból és hagymából készül. Ideális grillhúsok mellé.

Igazi mediterrán és egyben máltai csemege az olívaolajos, paradicsomos kenyér, a „hobz biz-zejt”. Ízlés szerint fogyasztható tonhallal, kapribogyóval, olívabogyóval, fokhagymával, borssal, sóval.

Az édesszájúak sem maradnak éhen a szigeteken. Nem szabad kihagyni a máltai olajban sült datolyás süteményt, az „imqaret”-et. A boltok pultjai roskadoznak a különféle fügés, datolyás és mandulás süteményektől és kekszektől. A máltaiak azonban nem kedvelik annyira a főzött és sült édességeket, sokkal inkább a krémeket (nem friss tejszínből, mert az a melegben gyorsan romlik) és a fagylaltot.

Végül, de nem utolsósorban a máltai italvilág: a borok relatív olcsók, de vannak köztük igen jó fajták. Sört is isznak, elsősorban a hazai világos fajtákat. De nem csak alkoholos italokban remekelnek. Nem próbált máltai ízeket az, aki nem ivott egy jó hideg Kinnie-t. Kicsit kesernyés, gyógynövényeket tartalmazó frissítő. Semmihez sem hasonlítható, bár egyes magyar turistákat a hazánkban gyógyszerként ismert „Fagiforra” emlékezteti…

A máltai konyha, mint látható, igen változatos. Mindenki talál benne olyat, amit szeret, vagy megszerethet. Az éttermek széles választékkal igyekeznek a nehéz helyzetben lévő turisták választását „megkönynyíteni”, de érdemes a pincérek javaslatát megfogadni, szinte mindig bejön.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.