A síléc evolúciója

Noha lábra erősített, a havon való közlekedést megkönnyítő lécet több ezer éve használnak, a síelés csak a XIX. században vált úri mulatsággá, majd később sokak által űzött téli időtöltéssé és sokoldalú sportággá.

A profi alpesi sízők krémje idén februárban az ausztriai Schladmingban rendezett világbajnokságon mérte össze tudását. A sportágnak nagy hagyományai vannak Ausztriában, 1905-ben például a Schladmingtól nem messze fekvő Lilienfeldben rendezték az első alpesisí-versenyt. Utóbbi győztese a technika feltalálójának tartott Mathias Zdarsky volt. A polihisztor hírében álló – tanár, festő és szobrász – léclovas újítása abban állt, hogy a talphoz stabilan, oldalirányban is rögzítette a lábát, lehetővé téve ezzel a pontosabb manőverezést az Alpok meredek lejtőin.

A stílus hamar népszerűvé vált és háttérbe szorította a Norvégia Telemark tartományáról elnevezett, északon hódító technikát, amelyben a síbakancsnak csak az elejét rögzítették a léchez. A lécek minőségének fejlődése is közrejátszott abban, hogy a több ezer évvel ezelőtt a vadászathoz szükséges sízés a XIX. századra tömegeket vonzó szabadidős tevékenységgé vált. Bár a svédországi Kalvträsk falu körüli mocsaras vidéken feltárt első, 5200 évesre becsült lécek készítése nem állt többől, mint egy fadarab megmunkálásából, arra már az alpesi sízés fenegyereke, Zdarsky idejében rájöttek, hogy a léc rugalmassága növelhető többféle fa rétegelésével.

Az első kétrétegű laminált sporteszközt Norvégiában gyártották, ám az ahhoz használt ragasztó nem volt kellőképpen vízálló, így a síléc pár nap után tönkrement. Az 1920-as évek végén Ausztriában acélszegéllyel próbálkoztak, amellyel ugyan jóval nagyobb tapadást lehetett elérni, de a síelőknek csavarhúzót is hordaniuk kellett magukkal, fennállt ugyanis a veszélye, hogy a léchez csavarozott fém elenged.

Nagy feltűnést keltett az 1948-as St. Moritz-i téli olimpián a brit csapat, amelynek síléceit három különböző anyagból állították elő: a fatestet két műanyag réteg közé ragasztották, a léc talpára pedig fémet rögzítettek. Ezt a szendvicstechnikát alkalmazzák ma is a sítalpak gyártásánál. A léc magját a fa adja, ezt felülről, oldalról és alulról is különböző összetételű elemek fogják közre. A rétegeket hő és nyomás alatt egyesítik formázó préseléssel. A léc alsó lapját, vagyis a futófelületet egy számítógép-vezérelt penge vágja ki, ennek anyaga üvegszálas laminátum, valamint hőre lágyuló, alacsony súrlódású műanyag. Erre a jobb tartás érdekében acélélet ragasztanak. A léc elejére ütéscsillapító gumi kerül, a magra pedig epoxigyantával felragasztott üvegszál-lap. A szendvicset egy présgép szorítja össze, miközben – a műgyantát aktiválva – 85 Celsius-fokra melegíti, hogy negyed óra alatt megszilárduljon. A léc a végső formáját az élek, illetve a siklófelület simára csiszolásával nyeri el.

A fa ma már nem kötelező eleme a sílécnek, a mag helyére ugyanis rendkívül rugalmas műanyag is kerülhet. Ezt azonban csak időigényesebb gyártási technikával tudják előállítani, mert a rétegelt lécnek legalább nyolc órát a présgépben kell töltenie, hogy megkössön és összeálljon. Noha az alpesi síeléshez használatos nagyobb teherbírású léceknél is helyettesíthetik a fát egy speciális, habosított műanyaggal, utóbbit azonban elsősorban a kezdő síelők számára készített lécek előállításához használják. A gyártók ennél a könnyebb és olcsóbb változatnál nem a dinamikusságot, hanem a síelésben még járatlanok ügyetlenségét tartják szem előtt, a habmagos léc ugyanis a sebesség helyett inkább az eséseket állja.

Forrás: GyártásTrend


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.