Csikkgyűjtés a Szimplában

Budapest egyik ikonikus romkocsmája, a Szimpla is bekapcsolódott a TerraCycle Csikk Brigád elnevezésű, csikk-újrahasznosító programjába. A program keretén belül a szórakozóhelyen keletkező dohányhulladékot összegyűjtik, hogy később környezetbarát termékek készülhessenek belőle.

A Szimpla, mint a Budapestre látogató külföldi fiatalok egyik kihagyhatatlan bulicélpontja, szintén beszállt a TerraCycle Csikk Brigádjába. A tavaly indult hétvégi termelői piac után ez a következő környezettudatos húzása a divatos szórakozóhelynek.

Műanyag és termőföld csikkekből

A csikkeket a külön erre a célra kihelyezett speciális edényekben gyűjtik, majd a TerraCycle elszállítja és újrahasznosítja azokat. A Csikk Brigád névre hallgató program együttműködő partnere a Philip Morris Magyarország Kft. A csikkekben maradt dohányból és a papírból komposztálás útján értékes termőföld készül, a filterből, és a műanyag részekből pedig pelletizálás után újra műanyagot állítanak elő, amelyből szinte bármilyen, műanyag alapú termék elkészíthető.

A TerraCycle – amelyet a magyar származású Tom Szaky 2001-ben alapított Amerikában – így nem csak az eldobált csikkek látványától és azok mérgező hatásától szabadít meg, de bekapcsolja a reciklikálási folyamatba a hulladékot, ami sokkal környezetbarátabb, mintha újra elő kellene állítani a nyersanyagot.

„A Szimpla a budapesti szórakozóhelyek között mindig úttörőnek számított a környezettudatos megoldások alkalmazásában. Szeretnénk, ha a csikkgyűjtés hamarosan az egész bulinegyedre kiterjedne, hogy az összes kocsma és bár mellett az utcák is csikkmentesek lehessenek” – fogalmazott a programmal kapcsolatban Zsendovits Ábel, a Szimpla tulajdonosa.

A TerraCycle alapítója a program indulásakor a Szimplában kiemelte, hogy büszke arra, hogy szülővárosában, Budapesten valósul meg az egyik legjobb gyűjtőközösség: „Örülök, hogy a legmenőbb szórakozóhelyek is csatlakoznak a Csikk Brigádhoz. Ez az egyik legjobb eszköz arra, hogy az embereket szembesítsük a zöld megoldásokkal, és azzal, hogy ezek milyen könnyen elérhetők!” - mondta el a magyar származású Tom Szaky.

A TerraCycle teljesen ingyenes csikkgyűjtő programjába folyamatosan várja a regisztrálókat a honlapján (www.terracycle.hu): a Csikk Brigádba regisztrálhat minden kocsma, bár, szálloda, munkahely, vagy vendéglátó-ipari egység, amely tenni akar a közvetlen és a globálisan vett környezetéért.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.