A tiroli "üvegváros" vendégvonzó bája

A várossá nyilvánításának közelgő 620. évfordulójára készül az ausztriai Rettenberg. A szépséges Tirol legkisebb városa, különleges középkori hangulatával és üvegművészetével méltán vívta ki a világhírnevet.

Az A12-es autópálya mentén - Kufstein és Innsbruck között -, az Inn-folyó partján található kilencszáz lakosú település közel hétszáz kilométerre van Budapesttől. Így az évente itt megforduló több ezer turista között szép számmal akad magyar is, természetesen sok nyugat-európai, sőt egyre nagyobb számmal japán és kínai vendég is. Ilyenkor nyár végén, őszelőn, az alpesi napsütésben különös bája van ennek a városnak. Körös körül magas hegyek koszorúzzák, a levegő pedig kristály tiszta.

A krónikák szerint a rómaiak alapították, de a XV. és XVI. században szorgalmas hajós- és bányászvárosként élte fénykorát. Miután a bányái kimerültek, nem építették tovább, így maradt meg mára, a régi állapotában Rattenberg, amelyet gondosan meg őriztek az utókornak.

A kisváros lakói mostanság főleg az idegenforgalomból élnek. Emellett a tiroli ólomüvegipar központjaként és a művészi lakatosipar egyik fontos ausztriai centrumaként is emlegetik. Nyaranta különösen sok a vendég, akik főleg azért jönnek, hogy esténként részesei lehessenek egy különleges előadásnak. A romos várhegyen felállított szabadtéri színpadon mutatják be a Tirol kancellárja című színdarabot. Ennek az a rövid története, hogy 1651-ben hamis vád alapján az akkori község főterén fejezték le Wilhelm Bienert, Tirol kancellárját. Joseph Wenter drámájának bemutatásával évről évre neki állítanak emléket. Természetesen napközben is forgalmas a város, mert a turisták sokasága szívesen sétál a középkort idéző kicsiny, szűk utcákon, gyönyörködve a szépen felújított épületekben. Emellett szívesen vásárolnak ajándéktárgyakat, tiroli ruhákat és színes képeslapokat a kisboltokban.

Ezekből is van sok, széles kínálatból ajánlanak a kereskedők, különösen szépséges üvegtárgyakat választhatnak a turisták, így poharakat, vázákat, tálakat, gyöngyöket, amelyek a kiváló kézműves munkák termékei. Természetesen más turisztikai attrakciók is várják a látogatókat. Így például a régi kovácsműhely, vagy a várrom, ahonnan pazar kilátás nyílik az Inn-folyó déli völgyére. A város házai közül többnek vörösmárványból készült a bejárata és a boltíve, amely különösen figyelmet érdemel. Az épületeken sok ablak nyílik és erkélyek is láthatók, ízléses kovácsoltvas díszítéssel. Mindezek azt bizonyítják, hogy itt jól meg van egymással a patinás múlt és a pezsgő jelen.

Rattenberg nyugati végén, - ahol a folyó partján levő házsor véget ér -, szinte a sziklából "nőnek ki" a látványos, öreg szegkovácsházak, amelyek szintén különlegességeknek számítanak. A parányi belváros jeles nevezetessége még a Szőlőfürt vendégház, amelynek erkélyét címerekkel díszítették és egykor a bajor hercegek lakóhelyeként szolgált. Külön látványosság a városháza is, ahol nemcsak a lakosok ügyeit intézik, hanem bíróság is működik benne. Ha végigtekintünk a főutcán a Szent Virgil Plébania templom tornya magasan kiemelkedik a házak közül. Ennek a gótikus és rokokó stílusú templomnak különösen érdekes a bejárata, amit szintén élményt nyújt a vendégnek.
Korunk látogatójának tehát nagy szerencséje, hogy ezt a parányi, a középkort idéző tiroli várost úgy sikerült fenntartani, ahogy ma áll. A magyar turisták pedig azt is megtudhatják, hogy Rattenberg egykori várbörtönében tizenhét évet töltött ártatlanul Zrinyi János Antal, az összeesküvés vádjával lefejezett Zrinyi Péter fia. A megkapó városka láttán és az élmények alapján búcsúzáskor sok turistában felmerül, hogy hosszabb, rövidebb időre ismét visszatér majd Rattenbergbe, mert itt biztos pihenést, kikapcsolódást talál.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk:  Dizájn hotel a tó közepén

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: Dizájn hotel a tó közepén 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023.évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.