A találkozón elhangzott, hogy a termelők gyűjtik az adatokat, leírásokat a világhírű szomolyai cseresznyéről. Sőt kezdeményezik a helyi védettség alá helyezését és ha ezt megkapják, akkor szeretnék, ha a világörökség része lenne ez a gyümölcs.
Egyébként a szomolyai cseresznyét rövid száráról, szívformájáról, ízéről és megjelenéséről ismerhetik fel az érdeklődők. Szomolyán szinte mindenkinek van cseresznyefája, a településen jelenleg 3000 a termő és félezer az idősebb fa. Egy jó évben egy fán általában egy mázsa cseresznye terem, ám a mostani sok eső miatt kevés a termés és a gyümölcs színén látni, hogy a minősége sem a megszokott.
Az eseményen a termelők a frissen szedett gyümölcsből lekvárt, dzsemet készítettek, melyeket a vendégeknek kínálták. Ezek mellett cseresznyéből készült ételeket és italokat kóstolhattak a fesztivál résztvevői Szomolyán a kilencedik találkozón.