Hiába van bőven hal a Balatonban, a tóparti büfék és vendéglők a legtöbb helyen nem frissen fogott, jó minőségű halakat, hanem argentin fagyasztott hekket kínálnak. Balázs Árpád, Siófok polgármestere szerint ennek oka, hogy a Balatoni Halászati Zrt. korábbi halbolt-, illetve halsütöde-hálózatát valósággal elkótyavetyélték. Az egyetlen siófoki bolt, ahol lehet balatoni halat kapni, úgy létezik, hogy az önkormányzat megvásárolta a halászati cégtől, azután bérbe adta neki. Egyébként már az is megszűnt volna” – mondta a Balaton parti város vezetője.
A tó halainak többségét a siófoki üzletben is fagyasztva kínálják, mert nem rendelkeznek saját feldolgozó üzemmel. Az igényes vendéglősök is arról panaszkodnak, hogy legális forrásból nem jutnak balatoni élő halhoz, pedig van rá kereslet.
A helyzet megváltoztatására a siófoki polgármester szerint célszerű lenne újra kialakítani egy halértékesítési hálózatot részben a halászati zrt. forrásaiból, részben vállalkozók bevonásával. Balázs Árpád ugyancsak jó megoldásnak tartaná, ha a horgászok számára is lehetővé tennék, hogy halüzleteknek is eladják a fogásukat, ne kelljen házalniuk a vendéglősöknél. Ezt azonban a hivatásos halászok ellenzik. Lévai Ferenc, a Haltermelők Országos Szövetsége és Terméktanácsának elnöke úgy gondolja, nagy kapacitású haltermelő üzemet nem fognak egyhamar létesíteni, de tervezik egy haltisztító, előkészítő műhely nyitását Siófokon, a halbolt mellett.(Agromonitor)