Az áruházláncokba is „betörhetnek” a kistermelők

Május 15-étől a vendéglős megveheti a helyi kistermelő pucolt csirkéjét, azonban a savanyúságát, befőttjét nem. Az érintettek szerint számos kérdést újra kellene gondolniuk a kistermelőket érintő rendelet alkotóinak. Mik ezek? Erről ír a beol.hu.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szándékai szerint a kistermelői rendelet révén javul a helyi élelmiszerek piacra jutási esélye, fellendülhet a vidéki gazdálkodás, és csökkenhet a munkanélküliség. Az érintettek örülnek is, meg nem is.

— Minden kistermelő őstermelő, de nem minden őstermelő kistermelő — összegezte kérdésünkre a különbséget Szabó István, a Békés Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal főigazgatója.

A kistermelők éves árbevétele nem haladhatja meg a 8 millió forintot. Szabó István elmondta, a kistermelők által a saját gazdaságukban előállított termékek, például a tojás, tej, tejtermékek, vágott baromfi, hal, zöldség, gyümölcs mennységi határát felemelte a rendelet. Változás az is, hogy kiterjesztették az értékesítés határait, vagyis nemcsak a lakóhelyükön, hanem akár a másik megyében is eladhatják a portékájukat.

— Természetesen a kistermelőknek is rendelkezniük kell a tevékenységükhöz szükséges engedélyekkel. Például a baromfivágásnál az élelmiszer-egészségügyi feltételeket be kell tartaniuk.

Akár az áruházláncokba is „betörhetnek” a kistermelők, természetesen, ha akad vevő a portékájukra. A rendelet lehetővé teszi, hogy például a paprikát és paradicsomot lecsóként értékesítsék. Lapértesülések szerint az egyik üzletlánc ráérzett az ebben rejlő üzleti lehetőségre, amivel a házias ízeket kedvelő vevőket foghatják meg.Egy magát megnevezni nem kívánó kistermelő lapunknak elmondta, jó, hogy most már eladhatja a pucolt csirkéjét a helyi vendéglősnek. Az azonban jelentős kiadást jelent számára, hogy megfeleljen a szükséges feltételeknek. Elvárás, hogy a csirke vérét rozsdamentes tölcsérbe folyassák, külön kezeljék a zsigereket, amit állatihulladék-megsemmisítőbe kell szállíttatniuk. Ezzel szemben, ha egy háziasszony egyszerre levág 20 csirkét, hogy megpakolja a mélyhűtőt, a csirkék belét a kutyáknak adja, és nem kéri rajta senki sem számon.

Csákváriné Csordás Judit, a nagylaposi Birkacsárda ügyvezetője is több hiányosságról beszélt.

— A mi családunkban számos mezőgazdasági vállalkozási forma előfordul: őstermelő, egyéni vállalkozó, betéti társaság, kft. Foglakozunk növénytermesztéssel, tartunk őshonos állatokat (mangalica sertést és magyar szürkemarhát), csárdát üzemeltetünk. A csárdában a helyi ételspecialitások a meghatározóak, ami úgy az igazi, ha az alapanyagok is helyben termettek. Az állataink húsából — az érvényben lévő rendeletek szerint — készíthetünk meleg ételeket az étteremben, viszont füstölt termékeket, kolbászt, szalonnát nem. Azt „bérgyártatnunk” kell. Az sem helyénvaló, hogy nem vehetek befőttet vagy savanyúságot a helyi termelőktől. Reggelenként a piacra sem mehetek ki, hogy a helyi asszonyoktól vásároljam meg a szükséges zöldséget, gyümölcsöt, viszont a szupermarketben kapható kínai fokhagymát vagy marokkói vöröshagymát gond nélkül felhasználhatnám.

Csákváriné Csordás Judit szerint tehát volna mit változtatni a rendeleten. Ő például nem vállalkozási formához kötné a kistermelői tevékenységet, hanem csupán mennyiséghez, amit a vállalkozáson, kft.-n belül tevékenységi körönként kellene értelmezni.

A rendeletben új fogalom a falusi vendégasztal, ami azonban nem azonos az ősszel megszüntetett falusi vendégasztal fogalmával. A gondot ebben az esetben az jelenti, hogy a falusi szállásadók nem tudják magukat kistermelői státusba vetetni. A rendelet előkészítésében közreműködő civilek ezért kezdeményezik ennek megváltoztatását annak érdekében, hogy visszaállhasson a falusi vendégasztal-szolgáltatás. A rendeletből kimaradt a termelői pálinka értékesítése, amit továbbra is a jövedéki szabályozás akadályoz.

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.