Először nézze meg a képeket!
Majd olvassa el a tudósítást!
A hazai élelmiszeripar permanens hanyatlásának bemutatásával kezdte előadását és nyitotta meg a 15. Szakma Napja rendezvényt Raskó György, agrárközgazdász. Prezentációjában hangsúlyozta, hogy az élelmiszeripar az utóbbi 7 év alatt 700 milliárd forintos hazai piacvesztést könyvelhetett el. A termelés a rendszerváltás óta 37%-kal, hazai termékek aránya 71%-ra csökkent 2012-ben, 2013 első negyedévében újabb jelentős csökkenés mérhető, miközben a 250 főnél többet foglalkoztató közép- és nagyvállalkozások száma már 60 alá esett.
Az élelmiszeripart sújtó extra terhek, mint az agrárkamarai tagdíj, felügyeleti díj, környezetvédelmi termékdíj 50 milliárd forint pluszkiadást jelentett az ágazatnak - folytatta a problémagócok sorolását a szakember. Az egyik legnagyobb gondként azt fogalmazta meg, hogy nincs gazdája a professzionális élelmiszeriparnak, a kézműves magyar élelmiszerek támogatása jó cél, ugyanakkor látható a felmérésekből, hogy mindössze a magyar fogyasztók 5%-a választja ezeket a termékeket, és a többség inkább az olcsóbb import mellett dönt. Raskó javasolta, hogy legyenek elérhető uniós fejlesztési támogatási programok, töröljék vagy csökkentsék az ágazatot terhelő különadókat, és mivel sem a magyar vállalkozók, sem az állam nem tudja rendbe tenni az ágazatot, ezért vonjanak be külföldi befektetőket. Pozitív példaként állította előtérbe a lengyel élelmiszeripart, ahol az ágazat reneszánszát éli: a 10 legfontosabb élelmiszerből csak egynek csökkent a termelése, míg Magyarországon tízből tíznek.
További előadások és egyéb részletek az Élelmiszer oldalán >>>