Balaton: zárnak a kempingek

A kedvező nyár végi, ősz eleji időjárás javított valamennyit a balatoni kempingpiac 85 százalékát uraló Balatontourist  Zrt. forgalmi adatain, de nem tudott fordítani a tavaly óta hanyatlást mutató tendencián - számolt be Polgár Tibor vezérigazgató az MTI-nek annak kapcsán, hogy a hét végén bezár a cég utolsó, balatonfüredi egysége is.

Az idei szezonban 570 ezer vendégéjszakát bonyolított a Balatontourist Zrt. 17 kempingje, ez 2 százalékos visszaesés az előző évi adatokhoz képest. A bevételben 6-8 százalékos a csökkenés, mivel a vendégek jelentős hányada a szolgáltatásokat alacsonyabb áron kínáló utószezonban érkezett. A balatoni kempingláncot üzemeltető cég számára a több éven át tartó lassú, de folyamatos fellendülés tavaly tört meg, amikor 10 százalékkal csökkent a forgalma.
A 2011-es szezonban a vendégszám ugyan 6 százalékkal emelkedett a korábbi évhez képest, mégsem javította a forgalmi adatokat, mert a vendégek tartózkodási ideje 7 százalékkal csökkent.

A vendégkör 42,6 százalékát tették ki a magyarok, akik átlagosan mindössze 2,5 napot tartózkodtak a kempingekben. A 7-8 napig maradó németek részaránya 20 százalékos, a hollandoké 11 százalékos, a dánoké 8 százalékos volt. A vendégek 4,5 százalékát tették a csehek, 4 százalékát a lengyelek, és 3 százalékát az osztrákok, az első két országból érkezők többnyire tranzitállomásként használták a balatoni kempingeket, így szintén csak rövid ideig maradtak.
A számok azt mutatják, hogy az előző évi adatokhoz képest jelentősen, 10-15 százalékkal csökkent a holland és dán turisták száma, ugyanakkor nőtt a lengyeleké 23 százalékkal, a cseheké 6 százalékkal, és az osztrákoké 7 százalékkal.

A kempingek forgalmát alapvetően meghatározza az időjárás, de az igen kellemes, meleg, napos utószezon már nem tudta pótolni a főszezonban a viharos rossz időjárás miatt kieső három heti forgalmat - summázta a helyzetet a vezérigazgató. Polgár Tibor közölte, bár jelentősen kihasználatlanok voltak a balatoni kempingek kapacitásai, csak egyetlen júliusi kánikulai hétvégén jelentettek teltházat, az üzemeltetésük nem vált veszteségessé, így a tulajdonosok nem fontolgatják egy egység bezárást sem a következő szezonra.(A balatoni kempingeket önkormányzatoktól felvásároló SCD Csoport idén augusztus elején megvált balatoni portfóliójától, köztük a Balatontourist Zrt.-től, így a kempinglánc új tulajdonosa a Magyar Turisztikai Holding Zrt.-t lett, azonban a cég irányítását, vagyis a kempingek üzemeltetését továbbra is az SCD végzi.)


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.