Budapestet dicséri a 2010-es Európai Michelin kalauz

Szerdától kapható a 2010-es Európai Michelin kalauz, amelyben a Costes étterem csillaga és további négy budapesti vendéglátóhely Bib Gourmand elismerése révén Budapest külön említést érdemelt.

Az olvasókat megragadja az a gyors gasztronómiai fejlődés, amely Budapesten ment végbe - emelte ki a Michelin internetes oldalán (www.michelin.co.uk) megjelent sajtóközlemény az angol nyelvű kötetről, amely húsz ország 44 városát veszi számba. A kötetben először szerepel az ausztriai Salzburg városa. A kalauz 3257 létesítményt vett számba, ezek közül 1715 étterem, 1542 pedig szálloda. Budapesten a Ráday utcai Costes étterem érdemelte ki az első Michelin-csillagot, további négy vendéglátóhely - a XII. kerületi Arcade Bistro, az I. kerületben lévő 21 étterem, a Bock Bisztro, illetve a szintén I. kerületi Csalogány 26 étterem - pedig Bib Gourmand elismerésben részesült.

Európában összesen 231 Bib Gourmand jelzésű étterem működik, közülük idén 58 érdemelte ki az elismerést. A Bib Gourmand szimbólumrendszer a Michelin csillag előtti legmagasabb szint. A minősítés az éttermeket elsősorban ár-érték szerint rangsorolja, a kiváló minőség mellett meghatározó szempont, hogy az étterem jó minőségű alapanyagokkal dolgozzon, és kellő figyelmet fordítson az ételek elkészítésére. Az ilyen éttermek Michelin Bibendum (Michelin kabalafigura) jelzést kapnak elismerésül - tájékoztatta az Arcade Bistro közleményben az MTI-t.

Fazekas László, az Arcade Bistro séfje munkájuk szakmai elismerésének érzi a díjat, de "mindig is a vendég volt és lesz az első" - mondta. Továbbra is nagy hangsúlyt fektetnek a szakmai fejlődésre, így a nemzetközi tanulmányutakra, hogy az ott szerzett tapasztalatokat saját ötleteikkel ötvözhessék. Céljuk, hogy részt vegyenek a magyar gasztronómia megújításában, és hozzájáruljanak a hazai éttermi kultúra folyamatos fejlesztéséhez. Az Arcade 2000-2007 között különleges ízeinek és minőségi borainak köszönhetően nyolc alkalommal részesült Best of elismerésben. A Dining Guide olvasói 2006-ban Budapest 10 legjobb vendéglője közé választották a Michelin és Louis Vuitton Guide-ok által egyaránt ajánlott éttermet.

A 21 étterem honlapja szerint a hozzájuk betérő vendég békebeli magyar konyhát találhat 21. századi módon, azaz minden eredeti hagyományos ízt koncentráltan megőrizve az ételek mégis könnyebbek a régimódi magyar ételeknél. Ennek érdekében a vendéglő munkatársai Litauszki Zsolt kreatív séffel az élen a legjobb alapanyagokat vásárolják, korán járnak a piacra és új technikákat, eljárásokat alkalmaznak. Gyakran változó borlapukon kizárólag magyar borokat tartanak. A "Szindbádos" gasztronómiai élményt originálisan és újszerűen nyújtják.

A elmúlt évben a Bock Bisztró végzett az első helyen a Dining Guide kiadvány által meghirdetett magyarországi éttermi versenyben. Az étterem újraértelmezett magyaros fogásaival nyerte el a zsűri tetszését. "A Bock nem divatos belsőépítészetével vagy túlcizellált fogásaival tűnik ki, hanem valódi tehetséggel, ízléssel és konyhai technológiával. Bock József villányi bortermelő nevét és borait, a Múzeum étteremből is ismert Bíró Lajos pedig konyhai tehetségét és kreativitását adta egy hazai viszonylatban szinte egyedi étterem létrehozásához. A hely valójában egy franciás bisztróra hajaz belső tereiben, óriási, krétával teleírt táblákkal a szezonális és napi javakkal, bisztró székekkel és asztalokkal, nagy bortartó rekeszekkel, de az étlap olasz és magyar hangzású és hatású fogásokat is tartalmaz" - olvasható a www.diningguide.hu oldalon.

A Csalogány 26 étterem konyhafőnöke, Pethő Balázs nyolc hónapig dolgozott a Vörös és Fehérben, ahol szintén kiérdemelték a Michelintől a Bib Gourmand elismerést. Az Andrássy úti helyet koncepcióváltás után hagyta ott, ekkor került a Csalogány 26-hoz. Az étterem honlapján található Rólunk írták rovatban egy tavalyi beszélgetésben annak a véleményének adott hangot, hogy a Michelin nem fektet akkora hangsúlyt bizonyos országokra, mint amekkorát kellene, de hozzáteszi, hogy "ha egy normális világot élnénk, akkor nem lenne szükség Michelinre vagy Gault Millaura, mert mindenki szépen, okosan főzne és törekedne, hogy minél jobb legyen." Az interjúból az is kiderül, hogy Pethő a Costes éttermet esélyesnek látta a szakmai elismerésre. Európában 2010-ben egyetlen egy étterem kapott újonnan három Michelin-csillagot, mégpedig Alain Ducasse sztárszakácsnak a londoni Dorchester Szállóban működő étterme.

Vele együtt 15 három csillagos étterem várja a vendégeket a kontinensen. (Érdekesség, hogy Ducasse párizsi étterme szintén három Michelin-csillagos.) A kétcsillagosok száma Európában 55, ebből öt - egy-egy párizsi, barcelonai, madridi, stockholmi és londoni étterem - új. Az egycsillagosok 271-en vannak, 2010-ben 41 új vendéglátóhely - köztük Costes - kapott csillagot. Csillaghullás is volt: a két csillagosok közül az ítészek ötöt töröltek, míg az egycsillagosok közül 25-öt. A Bib Gourmand elismerést 26 étteremtől vették el.

A híres csillagokat névtelen ellenőrök osztják ki, akik az ételek megkóstolásán kívül alaposan szemügyre veszik az étterem konyháját, edényeit, evőeszközeit, poharait, sőt még a mellékhelyiségeit is. A Michelin-kalauz az ismert francia gumigyár gondozásában jelenik meg, és a francia gasztronómia bibliájaként tartják számon. Az eredetileg csupán Franciaországot felölelő kulináris útmutató a legkiválóbb éttermekről nyújt tájékoztatást. (MTI)


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.