Bukott pilóta repülése a csillagok felé

Amikor Vineet Bhatia 1993-ban megérkezett Londonba, csomagjának nagy részét kedvenc szakácskönyvei tették ki, amelyek segítségével szerette volna megismertetni a szigetlakókat az indiai ételek szépségével.

Ma már több éttermet is ve­zet, sikeres gasztronómiai tévéshow-k szereplője, és több szakácskönyvet jelentetett meg. Ő az első indiai származású Michelin-csillagos séf. Vineet vitathatatlanul a modern indiai konyha egyik ikonikus alakjává vált.

SZERENCSÉRE MEGBUKOTT A PILÓTAVIZSGÁN

Vineet 1967-ben született Bombayben (Mumbaiban) egy indiai középosztálybeli család gyermekeként. Ifjúkorában pilóta szeretett volna lenni, ám az alkalmassági vizsgán való bukást követően a fellegek­ből visszatért a földre.

FRANCIA ÉS INDIAI KONYHA EGYÜTT? MINEK?

A földre huppanás után fordult a gasztro­nómia világa felé, és ez egyáltalán nem meglepő, hiszen Mumbai nyüzsgő kuli­náris világában nőtt fel, emellett édes­anyja mindig is az ételek iránti tiszteletre tanította. Gasztronómiai tanulmányait az Oberoi Hotel iskolában kezdte, ahol hamar felismerték tehetségét, és röviddel odaérkezése után főszakácsként alkal­mazták. A helyi indiai konyha mellett a francia gasztronómia szabályai szerint főztek az Oberoiban, azonban ez a ket­tősség egy idő után már nem tetszett Vineetnek.

TUCATBÁRBÓL EXKLUZÍV INDIAI ÉTTEREM

Annak érdekében, hogy kreatív ételeit elké­szíthesse, Vineet Londonba utazott. Karrier­jét a Star of Indiában kezdte, ahol szép las­san megváltoztatta az étterem menüjét, és saját ízlésvilága alapján építette fel a kony­ha kínálatát. Az egyszerű currybárból idő­vel exkluzív gourmet-éttermet varázsolt, hamisítatlan indiai ízekkel.

AZ ELSŐ INDIAI MICHELIN-CSILLAGOS

1999-ben megnyitotta első saját éttermét Zaika néven. Két évvel a nyitás után meg­kapta a hőn áhított Michelin-csillagot, a világon elsőként hazája szülötteként. A tipikus currybárok hangulata helyett Vineet filozófiája szerint az alapanya­gok különböző ízvilágával, textúráival és hőmérsékletével alkot tökéletes kom­binációkat. Kényesen ügyel a modern és innovatív praktikák és a tradicionális in­diai konyha alapelvei közötti egyensúly fenntartására.

FEKETE ÉS FEHÉR CSOKOLÁDÉS ÁLOMFOGÁS

2004-ben nyitott még egy Rasoi étter­met, amely 2006-ig megtartotta Michelin-csillagos minősítését. A házra jellemző a chilis-fokhagymás homár kakaóban párolva és a 24 karátos aranylemezzel megbolondított csirketikka. Szakértők szerint a fekete és fehér csokoládéval töl­tött chocomosa-samosája önmagában újraformálta az indiai konyhát.

HÁROM HELY – HÁROM TOPMINŐSÍTÉS

Újabb, szintén Rasoi névre hallgató étter­mét 2009-ben Genfben nyitotta meg, és láncának svájci tagját is Michelin-csillag­gal jutalmazták. Ezzel újabb rekordot ért el, hiszen ő lett a világon az első olyan in­diai séf, akinek két különböző országban lévő éttermét is csillaggal jutalmazták.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.