Ma már több éttermet is vezet, sikeres gasztronómiai tévéshow-k szereplője, és több szakácskönyvet jelentetett meg. Ő az első indiai származású Michelin-csillagos séf. Vineet vitathatatlanul a modern indiai konyha egyik ikonikus alakjává vált.
SZERENCSÉRE MEGBUKOTT A PILÓTAVIZSGÁN
Vineet 1967-ben született Bombayben (Mumbaiban) egy indiai középosztálybeli család gyermekeként. Ifjúkorában pilóta szeretett volna lenni, ám az alkalmassági vizsgán való bukást követően a fellegekből visszatért a földre.
FRANCIA ÉS INDIAI KONYHA EGYÜTT? MINEK?
A földre huppanás után fordult a gasztronómia világa felé, és ez egyáltalán nem meglepő, hiszen Mumbai nyüzsgő kulináris világában nőtt fel, emellett édesanyja mindig is az ételek iránti tiszteletre tanította. Gasztronómiai tanulmányait az Oberoi Hotel iskolában kezdte, ahol hamar felismerték tehetségét, és röviddel odaérkezése után főszakácsként alkalmazták. A helyi indiai konyha mellett a francia gasztronómia szabályai szerint főztek az Oberoiban, azonban ez a kettősség egy idő után már nem tetszett Vineetnek.
TUCATBÁRBÓL EXKLUZÍV INDIAI ÉTTEREM
Annak érdekében, hogy kreatív ételeit elkészíthesse, Vineet Londonba utazott. Karrierjét a Star of Indiában kezdte, ahol szép lassan megváltoztatta az étterem menüjét, és saját ízlésvilága alapján építette fel a konyha kínálatát. Az egyszerű currybárból idővel exkluzív gourmet-éttermet varázsolt, hamisítatlan indiai ízekkel.
AZ ELSŐ INDIAI MICHELIN-CSILLAGOS
1999-ben megnyitotta első saját éttermét Zaika néven. Két évvel a nyitás után megkapta a hőn áhított Michelin-csillagot, a világon elsőként hazája szülötteként. A tipikus currybárok hangulata helyett Vineet filozófiája szerint az alapanyagok különböző ízvilágával, textúráival és hőmérsékletével alkot tökéletes kombinációkat. Kényesen ügyel a modern és innovatív praktikák és a tradicionális indiai konyha alapelvei közötti egyensúly fenntartására.
FEKETE ÉS FEHÉR CSOKOLÁDÉS ÁLOMFOGÁS
2004-ben nyitott még egy Rasoi éttermet, amely 2006-ig megtartotta Michelin-csillagos minősítését. A házra jellemző a chilis-fokhagymás homár kakaóban párolva és a 24 karátos aranylemezzel megbolondított csirketikka. Szakértők szerint a fekete és fehér csokoládéval töltött chocomosa-samosája önmagában újraformálta az indiai konyhát.
HÁROM HELY – HÁROM TOPMINŐSÍTÉS
Újabb, szintén Rasoi névre hallgató éttermét 2009-ben Genfben nyitotta meg, és láncának svájci tagját is Michelin-csillaggal jutalmazták. Ezzel újabb rekordot ért el, hiszen ő lett a világon az első olyan indiai séf, akinek két különböző országban lévő éttermét is csillaggal jutalmazták.