Csak szeptember végén indul a pálinkaszezon

Mintegy másfél hónappal elcsúszott az idén a pálinkafőzés szezonja, ugyanis senki sem akar szeptember 27-e előtt bérfőzdébe menni. Igaza van, hiszen meg lehet spórolni a literenkénti 705 forintos szeszadót, ami nem kevés a mai világban.

Így aztán a kifőzdékben dolgozók lógatják a lábukat és arra várnak, hogy életbe lépjen az új pálinkatörvény, amely kimondja: háztartásonként 86 liter 50 fokos pálinkát bárki otthon is kifőzhet a cefréből, illetve kifőzethet bérfőzdében is, adómentesen - írja a bama.hu.

Kovács Árpád pécsi szeszfőzde tulajdonos a portálnak elmondta: náluk sem indult még be a szezon, miközben a főzetők sora meglehetősen nagy, hiszen jelenleg legkorábban november végére, december elejére tudnak időpontot adni. A kérdés csupán az, hogy addig megőrzi-e a cefre a minőségét? A szakember szerint rendszeresen érdeklődnek náluk, hogy tényleg igaz-e a hír, sokan tőlük hallják először a kedvező jogszabályváltozást. A leggyakrabban felmerülő kérdés azonban az, hogy vajon megéri-e a saját lepárló megvásárlása, kell-e engedély a lepárló beszerzéséhez, s hogy eladhatják-e a kifőzött italt? És természetesen arra is sokan kíváncsiak, hogy hogyan fog ellenőrizni a hatóság.

Hajgató Zoltán, a Vám- és Pénzügyőrség Dél-dunántúli Regionális Parancsnokságának megbízott vezetője a bama.hu-nak elmondta, hogy a pálinkafőzéssel kapcsolatos kérdésekkel bárki fordulhat hozzájuk, segítenek, tanácsot adnak. A pénzügyőr alezredes leszögezte egyúttal, hogy az új rendelkezés kapcsán nem elsődleges feladatuk a lakosság zaklatása, „nem fő csapás” a magánfőzések ellenőrzése. De bejelentésre, ha például egy háznál zárjegy nélküli pálinkát árulnak, kötelességük kivizsgálni az ügyet és feltárni a tényállást.

Amennyiben az adómegállapítás tekintetében a magánfőző valótlan nyilatkozatot tesz, adatokat eltitkol, legalább 20 ezer forint összegű, de legfeljebb 200 ezer forintig terjedő jövedéki bírsággal büntetendő. Ráadásul a hatóság lefoglalja a drága lepárlóberendezését, ami akkor is így van, ha valaki több pálinkát főz a megengedettnél, feketén árulja az italt, netán nem pálinkát, hanem valamiféle egyéb szeszt, alkoholterméket állít elő a lepárló segítségével.

Szinte lehetetlennek tűnik az ellenőrzés, de mégsem az. A vámhatóság emberei természetesen kivizsgálják a közérdekű bejelentéseket, ám a sokkal gyakrabban várható közúti ellenőrzéseik során bukhat elő az illegálisan főzött, adómentes pálinka, és minden bizonnyal megkérdik, hogy honnan viszi a sofőr és hová. Vizsgálódnak továbbá közterületeken, kocsmákban, és olyan kereskedelmi egységekben, vendéglátó üzletekben, ahol párlat illegális forgalmazása feltételezhető, bevetve az alkoholvizsgáló mobil laboratóriumot. (bama.hu)


Egy korty Ázsia reggelire

Egy korty Ázsia reggelire 

Kulturális ízkavalkáddal hódít az új belvárosi brunchozó.
Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.