Így aztán a kifőzdékben dolgozók lógatják a lábukat és arra várnak, hogy életbe lépjen az új pálinkatörvény, amely kimondja: háztartásonként 86 liter 50 fokos pálinkát bárki otthon is kifőzhet a cefréből, illetve kifőzethet bérfőzdében is, adómentesen - írja a bama.hu.
Kovács Árpád pécsi szeszfőzde tulajdonos a portálnak elmondta: náluk sem indult még be a szezon, miközben a főzetők sora meglehetősen nagy, hiszen jelenleg legkorábban november végére, december elejére tudnak időpontot adni. A kérdés csupán az, hogy addig megőrzi-e a cefre a minőségét? A szakember szerint rendszeresen érdeklődnek náluk, hogy tényleg igaz-e a hír, sokan tőlük hallják először a kedvező jogszabályváltozást. A leggyakrabban felmerülő kérdés azonban az, hogy vajon megéri-e a saját lepárló megvásárlása, kell-e engedély a lepárló beszerzéséhez, s hogy eladhatják-e a kifőzött italt? És természetesen arra is sokan kíváncsiak, hogy hogyan fog ellenőrizni a hatóság.
Hajgató Zoltán, a Vám- és Pénzügyőrség Dél-dunántúli Regionális Parancsnokságának megbízott vezetője a bama.hu-nak elmondta, hogy a pálinkafőzéssel kapcsolatos kérdésekkel bárki fordulhat hozzájuk, segítenek, tanácsot adnak. A pénzügyőr alezredes leszögezte egyúttal, hogy az új rendelkezés kapcsán nem elsődleges feladatuk a lakosság zaklatása, „nem fő csapás” a magánfőzések ellenőrzése. De bejelentésre, ha például egy háznál zárjegy nélküli pálinkát árulnak, kötelességük kivizsgálni az ügyet és feltárni a tényállást.
Amennyiben az adómegállapítás tekintetében a magánfőző valótlan nyilatkozatot tesz, adatokat eltitkol, legalább 20 ezer forint összegű, de legfeljebb 200 ezer forintig terjedő jövedéki bírsággal büntetendő. Ráadásul a hatóság lefoglalja a drága lepárlóberendezését, ami akkor is így van, ha valaki több pálinkát főz a megengedettnél, feketén árulja az italt, netán nem pálinkát, hanem valamiféle egyéb szeszt, alkoholterméket állít elő a lepárló segítségével.
Szinte lehetetlennek tűnik az ellenőrzés, de mégsem az. A vámhatóság emberei természetesen kivizsgálják a közérdekű bejelentéseket, ám a sokkal gyakrabban várható közúti ellenőrzéseik során bukhat elő az illegálisan főzött, adómentes pálinka, és minden bizonnyal megkérdik, hogy honnan viszi a sofőr és hová. Vizsgálódnak továbbá közterületeken, kocsmákban, és olyan kereskedelmi egységekben, vendéglátó üzletekben, ahol párlat illegális forgalmazása feltételezhető, bevetve az alkoholvizsgáló mobil laboratóriumot. (bama.hu)