Cseke Gábor 1982 májusában született Zalaegerszegen, nem is titkolja, máig erősen kötődik a Zalai borvidékhez. Tanulmányait Budapesten, a Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskolán folytatta, emellett több sommelier tanfolyamot végzett. 2008-ban őképviselte hazánkat a Szófiában megrendezett Sommelier Európa Bajnokságon, a Meilleur Sommelier d’Europe versenyen.
Első munkahelye a Gundel volt, ezt követte Budapesten a Vörös és Fehér, majd a Lou-Lou. 2007 tavaszán utazott el Nagy-Britanniába, ahol először egy vidéki kastélyban kialakított luxusszállodában, a Great Fosters-ben dolgozott, másfél év után költözött be a fővárosba, ahol előbb a két Michelin csillagos Pied á Terre-ben volt pohárnok, majd a Hyatt érdekeltségi körébe tartozó Andaz Liverpool Street éttermében ajánott borokat a vendégeknek.
"Gyerekkorom óta kötődöm a szőlőhöz, és ami talán még fontosabb, a földhöz. Mindig is szerettem segíteni édesapámnak a kis családi szőlőnkben - nyilatkozta Cseke Gábor tavaly a helendoren.hu-n. - A gimnázium után a budapesti Vendéglátóipari Főiskolán folytattam tanulmányaimat, és már az első évben érdeklődtem a főiskolai borkóstolók iránt. 2001 őszét Balatonfüreden töltöttem, egy nívós szállodában dolgoztam. Az ottani élmények, találkozás Figula Mihállyal, az Év Bortermelőjével, és a sok borkóstoló mind a sommelier-szakma irányába terelgetett. Az egyik szállodában tartott borkóstolóról elloptam egy Borbarát magazint, és napokkal később azon vettem észre magam, hogy állandóan azt a folyóiratot bújom. Akkor világossá vált számomra, hogy nekem borral kell foglalkoznom. Az, hogy nem klasszikus borvidékről származom, szerintem nem számít. A 2008-as sommelier-európa bajnok török, a 2006-os meg svéd. Szerintem ők sem származnak klasszikus borvidékekről, de valamiért imádják a bort, és mindazt, ami azt körülveszi." (forrás: Vinoport, helendoren.hu)