A verseny öt napja alatt – 2010. november 20-24. – 53 ország közel 1000 szakembere mutatja be tudását a világ minden részéről. Nemzeti, nemzeti katonai, nemzeti junior, nemzeti közétkeztetési, regionális csapatok és egyéni indulók Szingapúrtól az Amerikai Egyesült Államokig, Svédországtól Dél-Afrikáig. A világverseny mellett nemzetközi zsűri képzés is zajlik, melyen hazánkból 4 fő vesz részt, László György (mesterszakács), Pető István (mesterszakács), Gulyás Károly (mesterszakács) és Balogh László (mestercukrász). Pető István és Gulyás Károly a luxembourgi szövetség felkérésére a zsűrizésben is részt vesz az öt nap alatt.
Az első napon a Magyar Nemzeti Felnőtt válogatott melegkonyhás menüje volt soron, valamint a Nemzeti Katonai Válogatott ezen a napon készítette el hidegkonyhás munkáját. Ezen kívül a D1-es kategória – hidegkonyhai artisztika – kategóriában öt magyar versenyző mérette meg magát.
A versenykiírás szerint a Nemzeti Felnőtt Válogatottnak egy háromfogásos menüt kellett készíteni 105 főre. A szabályok szerint mindent a helyszínen kell elkészíteniük a csapatoknak, melyre összesen 6 órájuk van. Így ennek megfelelően reggel 9 órakor elindult a csapat a versenyterületre. 10 órakor a csapatkapitányoknak eligazítást tartott a zsűri vezetője, majd megmutatta a kiosztott konyhákat. Az öt nap alatt 25 nemzeti válogatott méri össze tudását, így a magyar csapatot az első öt bemutatkozó nemzet közé osztották, Dél-Korea, Olaszország, Izrael és Horvátország mellé. A konyhák bemutatása után meg is kezdődhetett annak berendezése. Az előírások szerint bármilyen gépet hozhattak magukkal a csapatok, de figyelembe kellett venni, hogy együttes használatukkor energia felvételük nem haladhatott meg az egy bizonyos mennyiséget. Ez is egy nagyon pontos előzetes tervezést igényel.
A konyha berendezése, eszközökkel való felszerelése után a zsűri leellenőrizte a mise en place-t és a bevitt alapanyagokat, délben pedig elindították a versenyt. Luxembourgban ugyanúgy, mint Erfurtban felépítenek egy „nemzetek éttermét”, ahol az elkészített versenymenüket megvásárolhatják az érdeklődők, akik a világ minden részéről érkeznek. Mindez úgy néz ki, hogy délután 6 órakor a válogatottak csapatkapitányainak el kell hagynia a konyhát, és onnantól kívülről irányítják a tálalást. A menüket megvásárló vendégek ekkortól érkeznek teljesen előre kiszámíthatatlanul. Így a csapatoknak 6 órától este 8:30-ig az utolsó adag kitálalásáig azonos minőségben kellett prezentálniuk, úgy, hogy előre nem lehetett tudni, hogy a zsűri a 2,5 óra alatt mikor választja ki a fogást, melyet megkóstol.
A Nemzeti Felnőtt Válogatott melegkonyhás menüje a következő volt:
ELŐÉTEL: „VÍZ ALATTI KEDVENCEK”
- „One bite” „egy falatnyi” lazactatár marinírozott jégretekben mikro salátával, kapris
vinaigrettel
- Lazacrolád citromfüves, furmintboros mártással, parajjal és rákkal
- Szürkeharcsafilé füstöltpaprikás rákvajban konfitálva, halászlémártással, kapros
burgonyával
FŐÉTEL: PECSENYEKACSA ÉS HÁZINYÚL „DUETT”
- Kacsamell rózsaszínre sütve, mustos-mogyoróhagymás, aszaltmeggyes jus-vel,
paszternákpürével, vargányaropogóssal
- Nyúlterrine kacsamájjal, mangalicasonkával, zöldfűszeres zsenge zöldségekkel
DESSZERT: „ÉDES CSÁBÍTÁS”
- Rákóczi túrós lepény kajszibarack-lekvárral
- Mákos lütyü tokajis sabayonnal
- Csokoládé-variáció áfonyás körtével és áfonyás sorbettel
A zsűri tagjai a következők voltak: Carlo SAUBER (Luxembourg - zsűrielnök), Charles M.Carroll (USA), Kjetil Gundersen (Norvégia), Otto Weibel (Szingapúr) és Walter Christen (Svájc).
A Facebookról szerzett információ szerint a felnőttek munkája ezüstérmes kategóriába került, de hivatalos eredménylista csak november 24-én, a verseny végén kerül majd kiadásra. Fontos tudni, hogy az ezüstérmes kategória nem második helyezést jelent. A pontszámok alapján arany-, ezüst- és bronzérmes kategóriákba kerülnek a versenyzők, ez azonban nem jelent feltétlenül első, második, vagy harmadik helyezést. A pontos helyezési számokról a későbbiekben beszámolunk.
A Nemzeti Katonai Válogatott szombati munkáját vasárnap prezentálja, ekkor pontozza majd azt a zsűri.
A szombati egyéni versenyzők közül hidegkonyhai artisztika kategóriában Urbán Tibor, Szabó László és Szíjártó Balázs aranyérmet, Magyar Szabolcs és Pavlicsek Csaba ezüstérmet szerzett. Helyezési számaikról később kapunk információt. (forrás: mngsz.com / Facebook)