Culinary World Cup 2010 - Az első nap

A versenyt Gissur Gudmundsson a WACS (világszövetség) elnöke nyitotta meg. A rendezvény fontos szerepet tölt be Luxembourg gazdasági életében, melyet jól példáz az is, hogy maga a turizmusért felelős miniszter asszony köszöntötte a nemzeteket.

A verseny öt napja alatt – 2010. november 20-24. – 53 ország közel 1000 szakembere mutatja be tudását a világ minden részéről. Nemzeti, nemzeti katonai, nemzeti junior, nemzeti közétkeztetési, regionális csapatok és egyéni indulók Szingapúrtól az Amerikai Egyesült Államokig, Svédországtól Dél-Afrikáig. A világverseny mellett nemzetközi zsűri képzés is zajlik, melyen hazánkból 4 fő vesz részt, László György (mesterszakács), Pető István (mesterszakács), Gulyás Károly (mesterszakács) és Balogh László (mestercukrász). Pető István és Gulyás Károly a luxembourgi szövetség felkérésére a zsűrizésben is részt vesz az öt nap alatt.

Az első napon a Magyar Nemzeti Felnőtt válogatott melegkonyhás menüje volt soron, valamint a Nemzeti Katonai Válogatott ezen a napon készítette el hidegkonyhás munkáját. Ezen kívül a D1-es kategória – hidegkonyhai artisztika – kategóriában öt magyar versenyző mérette meg magát.

A versenykiírás szerint a Nemzeti Felnőtt Válogatottnak egy háromfogásos menüt kellett készíteni 105 főre. A szabályok szerint mindent a helyszínen kell elkészíteniük a csapatoknak, melyre összesen 6 órájuk van. Így ennek megfelelően reggel 9 órakor elindult a csapat a versenyterületre. 10 órakor a csapatkapitányoknak eligazítást tartott a zsűri vezetője, majd megmutatta a kiosztott konyhákat. Az öt nap alatt 25 nemzeti válogatott méri össze tudását, így a magyar csapatot az első öt bemutatkozó nemzet közé osztották, Dél-Korea, Olaszország, Izrael és Horvátország mellé. A konyhák bemutatása után meg is kezdődhetett annak berendezése. Az előírások szerint bármilyen gépet hozhattak magukkal a csapatok, de figyelembe kellett venni, hogy együttes használatukkor energia felvételük nem haladhatott meg az egy bizonyos mennyiséget. Ez is egy nagyon pontos előzetes tervezést igényel.

A konyha berendezése, eszközökkel való felszerelése után a zsűri leellenőrizte a mise en place-t és a bevitt alapanyagokat, délben pedig elindították a versenyt. Luxembourgban ugyanúgy, mint Erfurtban felépítenek egy „nemzetek éttermét”, ahol az elkészített versenymenüket megvásárolhatják az érdeklődők, akik a világ minden részéről érkeznek. Mindez úgy néz ki, hogy délután 6 órakor a válogatottak csapatkapitányainak el kell hagynia a konyhát, és onnantól kívülről irányítják a tálalást. A menüket megvásárló vendégek ekkortól érkeznek teljesen előre kiszámíthatatlanul. Így a csapatoknak 6 órától este 8:30-ig az utolsó adag kitálalásáig azonos minőségben kellett prezentálniuk, úgy, hogy előre nem lehetett tudni, hogy a zsűri a 2,5 óra alatt mikor választja ki a fogást, melyet megkóstol.

A Nemzeti Felnőtt Válogatott melegkonyhás menüje a következő volt:

ELŐÉTEL: „VÍZ ALATTI KEDVENCEK”

- „One bite” „egy falatnyi” lazactatár marinírozott jégretekben mikro salátával, kapris

vinaigrettel

- Lazacrolád citromfüves, furmintboros mártással, parajjal és rákkal

- Szürkeharcsafilé füstöltpaprikás rákvajban konfitálva, halászlémártással, kapros

burgonyával

FŐÉTEL: PECSENYEKACSA ÉS HÁZINYÚL „DUETT”

- Kacsamell rózsaszínre sütve, mustos-mogyoróhagymás, aszaltmeggyes jus-vel,

paszternákpürével, vargányaropogóssal

- Nyúlterrine kacsamájjal, mangalicasonkával, zöldfűszeres zsenge zöldségekkel

DESSZERT: „ÉDES CSÁBÍTÁS”

- Rákóczi túrós lepény kajszibarack-lekvárral

- Mákos lütyü tokajis sabayonnal

- Csokoládé-variáció áfonyás körtével és áfonyás sorbettel

A zsűri tagjai a következők voltak: Carlo SAUBER (Luxembourg - zsűrielnök), Charles M.Carroll (USA), Kjetil Gundersen (Norvégia), Otto Weibel (Szingapúr) és Walter Christen (Svájc).

A Facebookról szerzett információ szerint a felnőttek munkája ezüstérmes kategóriába került, de hivatalos eredménylista csak november 24-én, a verseny végén kerül majd kiadásra. Fontos tudni, hogy az ezüstérmes kategória nem második helyezést jelent. A pontszámok alapján arany-, ezüst- és bronzérmes kategóriákba kerülnek a versenyzők, ez azonban nem jelent feltétlenül első, második, vagy harmadik helyezést. A pontos helyezési számokról a későbbiekben beszámolunk.

A Nemzeti Katonai Válogatott szombati munkáját vasárnap prezentálja, ekkor pontozza majd azt a zsűri.

A szombati egyéni versenyzők közül hidegkonyhai artisztika kategóriában Urbán Tibor, Szabó László és Szíjártó Balázs aranyérmet, Magyar Szabolcs és Pavlicsek Csaba ezüstérmet szerzett. Helyezési számaikról később kapunk információt. (forrás: mngsz.com / Facebook)


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.