A Somogy megyei csendes kis város Mátyás király korabeli udvarrá alakul, ahol az érdeklődők figyelemmel kísérhetik a profi szakácsok versengését, és saját maguk is megkóstolhatnak olyan, a reneszánszot idéző ételkülönlegességeket, mint az aranyló csorbaleves, a szalvéta gombóc vagy a viharsarki hajtogatott. A 18. Királyi Szakácsversenyre látogatókat ezen kívül felvonulások, reneszánsz táncosok és zenészek, továbbá lovagi játékok szórakoztatják.
Az immár 18. alkalommal megrendezésre kerülő Királyi Szakácsverseny különlegessége, hogy a szakácsmesterekből álló csapatok a fejedelmi menüt kizárólag Mátyás király korában ismert alapanyagokból, fűszerekből, korhű technológiai eljárással készíthetik el. A látványosságok mellett azonban minden idelátogató a kulináris élvezeteknek is hódolhat. Az elkészített ételekre a népies, hagyományos, falusi ízek kavalkádja jellemző, melyeket két különféle helyen ízlelhetnek meg az érdeklődők.
A Székely Kapunál olyan erdélyi ételeket lehet megkóstolni, mint például az aranyló csorbaleves, a puliszka, a sült paprika, a rétes, a tradicionális lapotya kotyogós szilva lekvárral vagy a házi paraszt kenyér.
A Viharsarki Udvar a Gyula Vármegye étkeinek kedvelőit csalogatja magához, ahol lehetőség nyílik megízlelni a borókás vaddisznót, a szalvéta gombócot, a serpenyős tikmellet, a viharsarki hajtogatottat és még sok más gasztronómiai ínyencséget.
Az ételek mellett királyi borkülönlegességek megkóstolására is lehetőség nyílik, melyek tökéletes ízharmóniát alkotnak a reneszánsz ételekkel.
A rendezvényre szóló belépőjegy ára: 1000 Ft/fő.
Az esemény honlapja: www.kiralyiszakacsok.hu