A múzeum időszaki kiállítótermében minap nyílt tárlat sajátos időutazásra hívja a látogatókat, hiszen a Tisza-parti megyeszékhely legnagyobb múltú, ma is működő cukrászdájának kereken 100 esztendős történetét mutatja be az érdeklődőknek – tájékoztatta az MTI-t a kiállítás egyik rendezője.
Gulyás Katalin szerint a hajdan a Kádár-család nevével fémjelzett, ma Tündeként ismert létesítmény sorsa összeforrt Szolnok elmúlt egy évszázadával. Éppen ezért a cukrászda mellett a városnak és az itt élő iparosoknak a felvillantott korszakokra jellemző dokumentumaiból, eszközeiből, illetve viseleteiből is válogat a család-, ipar- és helytörténeti tárlat.
A közszemlére tett – részben a múzeum saját gyűjteményéből származó, részben a kiállítást megelőző felhívás nyomán szolnoki magánemberek által felajánlott – anyagot négy korszakra osztották. A tárlat fizikailag is elkülönülő, az 1910-es, 1930-as, 1970-es és 1990-es éveket felidéző részei "nosztalgiát ébresztő, hű lenyomatai az említett évtizedeknek" a múzeológus szerint. Az e tematikán belül felsorakoztatott fotókból és írásos emlékekből egyebek mellett kiderül: a kunszentmártoni születésű Kádár Kálmán 1890-ben alapította meg később híressé vált üzletét Szolnok szívében, a Szapáry utca elején, egy eklektikus lakóház utcafrontján.
Az időközben befutott cukrász 1911-12-ben a Jánszky–Szivessy fővárosi építészpáros tervei alapján, az akkor fénykorát élő szecessziós stílusban alakíttatta át az épületet, amely - mással össze nem téveszthető sgrafittódíszes homlokzatával, padlásablakait koronázó, jellegzetes tetőkialakításával - mindmáig az utca és a megyeszékhely egyik ékköve.
A cukrászda nívója is illett az épület maradandó szépségéhez, hiszen a kor hagyományos édességei mellett már kezdetben is hírnevet szerzett a "Kádárnak" a Zúzmara néven szabadalmaztatott, csomagolt csokoládéfagylalt, amely a jégkrémek egyik ősének is tekinthető. Később a dinasztia következő képviselője, az évekig Párizsban élő ifjabb Kádár Kálmán váltotta fel itt a Franciaországban akkor divatos gyümölcszselés édességekkel a hagyományos vajkrémes bécsi receptúrákat - mondta el Gulyás Katalin, aki szerint a vállalkozás tulajdonosai és ugyancsak elismert vezető cukrászuk, Hegedűs László egyaránt nyitott, újító szellemiségű mesterei voltak szakmájuknak.
Noha mindez ma már csak emlék, az épület és az államosítást követően Tünde névre keresztelt cukrászda a történelem viharait is túlélve áll és működik tovább napjainkban is – hangsúlyozta a címében a sokak számára ugyancsak Szolnokhoz köthető süteményt, a habos islert, valamint a cukrászda, illetve a város építészetének közös vonásaira utaló sarokházat megjelenítő tárlat rendezője. (MTI)
Egy cukrászda 100 éve
A mai Tünde cukrászda százéves történetének és vele együtt a város elmúlt egy évszázadának jellegzetes dokumentumait, eszközeit, illetve viseleteit eleveníti fel egy tárlat, amely jövő év február 6-ig látható a szolnoki Damjanich János Múzeumban - adta hírül az MTI.
Művészet és vendéglátás a Káli-medencében
A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?
A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest
480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra
A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban
A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése
A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten
A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével
A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata
A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat
A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.
Interjú
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket
Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.