Egyre jobban szeretjük a kézműves söröket

Növekszik az igény a kisüzemi kézműves sörfőzdék termékeire, ma már a fiatalok körében is divat a minőségi termékek fogyasztása - hangoztatta Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára a kisüzemi sörfőzdék konferenciájának megnyitóján.

Feldman Zsolt emlékeztetett: a kisüzemi sörtermelés piaci pozícióinak megerősítése érdekében a tárca az utóbbi években több kormányzati intézkedést is hozott. Példaként említette, hogy kidolgozták a Magyar Élelmiszerkönyv emelt szintű, a különleges minőségű sörökre vonatkozó irányelveit. Ez mind a fogyasztók, mind az előállítók számára biztosítja, hogy az így jelölt termékek valóban megfelelnek a magasabb minőségi követelményeknek. Hozzátette, hogy a VM kezdeményezte a jövedéki eljárással kapcsolatos adminisztráció egyszerűsítését, a kis sörfőzdék jövedéki adójának mérséklését is. Így a házi sörfőzés évi 1000 literig adómentessé vált, míg az évi 8000 hektoliternél kisebb kapacitású, úgynevezett független sörfőzdék által előállított sör jövedéki adója 50 százalékkal csökkent. Emellett a jövedéki nyilvántartás szintén egyszerűsödött.

A kisüzemek sörkülönlegességei színesítik a hazai kínálatot

A helyettes államtitkár beszélt arról is, hogy kedvező lenne a hazai gazdaságnak, ha egyre több jó magyar kézműves sör készülne, mivel ezek a kisüzemi sörfőzdék a belföldi sörpiac választékát színesítik, s ezáltal igazi sörkülönlegességeket állítanak elő. Vaskó György, a Kisüzemi Sörfőzdék Országos Egyesületének elnöke elmondta, hogy Magyarországon a kis sörfőzdék száma már meghaladja az ötvenet. Ugyanakkor hozzátette, hogy termelésük az éves magyarországi sörelőállításnak nem teszi ki a fél százalékát. Kis sörfőzdének tekinthető az a sörelőállító-műhely, amely évi mintegy 8 ezer hektoliter mennyiséget készít évente. Emlékeztetett, hogy emellett vannak még a házi sörfőzdék, amelyek kapacitása 10 hektoliter évente. Ezeknek a főzdéknek az egy része jelenti a kisüzemi sörfőzdék utánpótlását.

Az egyesület elnöke a cégek összesített árbevételét nem tudta megbecsülni - mivel ilyen adatok nem állnak rendelkezésre -, ugyanakkor elmondta, hogy 2009-ben 50 főzde 110 millió, míg 2010-ben 48 mintegy 100 millió forint jövedéki adót fizetett be. A múlt évben pedig - a becslések szerint - a kisüzemi sörfőzdék, az adómérséklésnek köszönhetően mintegy 70 millió forint jövedéki adót fizettek.

Forrás: MTI


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.